Boek vs Film

3x film(franches) die populairder zijn dan de boeken

Iris1442 views

Soms komen er geweldige boeken uit, die ook nog eens verfilmd worden. Voor de fans kan dit geweldig zijn, maar soms gaat de filmmaker aan de haal met het verhaal, waarna je als hard-core fan toch enigszins teleurgesteld eindigt. Want wat hebben ze je favoriete boek nou aangedaan? Vandaag 3 adaptaties die heel populair zijn geworden, en misschien zelfs populairder dan de boeken.

Marvel

Marvel is één van de grootste filmfranchises met 26 films, die samen wereldwijd $9,3 miljard opgebracht hebben zijn. Dat enorme bedrag komt van de films van de Avengers, Thor, tot Iron Man. De film Avengers, Age of Ultron had het hoogste filmbudget ($330.600.000), maar Avengers Infinity War bracht wereldwijd het meeste geld op, namelijk meer dan 2 miljard dollar.

De Marvel films zijn immens populair, maar wist je dat ze (grotendeels) zijn gebaseerd op stripboeken? Marvel begon al in 1939 als Timely Publications, maar ze werden pas ech bekend na 1961 (toen The Fantastic Four en andere superheldenboeken uit kwamen). De schrijver Stan Lee (ja, die ja!) begon met het introduceren van superhelden voor volwassenen in plaats van kinderen. Dit bleek een groot succes. In 2017 was Marvel Comics goed voor bijna 40% van de stripboekenmarkt. 

Harry Potter

Wat zou een lijst als deze zijn zonder Harry Potter? Wat ooit begon als een boek is nu uitgegroeid tot een van de grootste franchises. De films brachten samen iets meer dan $8,5 miljard op, niet gek voor adaptaties van een boek dat eerst keer na keer afgewezen werd. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 500 miljoen exemplaren verkocht, en is het de bestverkochte reeks ooit. Ook is de serie in meer dan tachtig talen vertaald. 

Naast de films, waar nog steeds nieuwe van verschijnen, zijn er ook videogames, en het verhaal heeft zelfs zijn weg naar het theater gevonden. Van boeken tot films tot pretparken: niets is te gek in de Wizarding World. 

James Bond

James Bond is een fictioneel karakter, gecreeërd door Ian Fleming in 1953. Na Ian Fleming schreven ook Robert Markham, Christopher Wood, John Gardner, Raymond Benson, Charlie Higson, Sebastian Faulks, Jeffery Deaver, William Boyd en Anthony Horowitz boeken over de Britse superspion. De franchise is enorm, en met 26 al verschenen films, én een geplande in 2020 (namelijk No Time to Die) lijkt er geen einde aan te komen.

Alleen een deel van de films (namelijk Dr. No, From Russia With Love, Goldfinger, Thunderball, You Only Live Twice, On Her Majesty`s Secret Service, Diamonds Are Forever, Live And Let Die, The Man With The Golden Gun, The Spy Who Loved Me, Moonraker, For Your Eyes Only, Octopussy, Never Say Never Again, A View To A Kill, The Living Daylights, Licence To Kill, Goldeneye, Tomorrow Never Dies, The World Is Not Enough, Die Another Day, Casino Royale en Quantum Of Solace) bracht samen al meer dan vijf miljard dollar op. Skyfall bracht alleen al meer dan een miljard op, en was tot nu toe de meest succesvolle Bond-film. Het spelen van James Bond is tegenwoordig ook een hele eer, en de films zijn in hun bekendheid al lang de boeken voorbij.

Naast deze voorbeelden zijn er nog meer adaptaties, zoals The Lord of the Rings (waarvan momenteel Amazon een nieuwe serie aan het maken is), of Game of Thrones, die onwijs populair zijn. Welke populaire adaptaties ken jij nog?

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter