Boek vs Film

3x onze favoriete adaptaties

Iris2 comments1811 views

In een eerder artikel legde ik uit wat adaptaties nou eigenlijk zijn. Ik hou van verfilmingen, maar de een is natuurlijk beter dan de ander. Wil je weten wat onze favoriete filmadaptaties zijn? Lees dan snel verder!

Lucia: The Diary of a Teenage Girl

Eén van mijn favoriete adaptaties is The Diary of a Teenage Girl. En ja, ik keek de film eerst, en die is ook echt beter dan het boek. Deze optimistische, rauwe, non-hollywoodfilm gaat over Minnie Goetze: een vijftienjarig meisje dat graag tekent. Minnies moeder zien we soms – heel onvolwassen – de weg kwijtraken. Minnie wordt uiteindelijk verliefd op haar moeders vriend en hij ontmaagt haar. Wat?! Hoor ik je denken. Ja, echt. En toch gaat deze film niet over pedofilie, maar over het ontdekken van je identiteit en hoe seksualiteit daarbij een rol kan spelen. Minnie is een erg sterk, onverschrokken personage, waardoor de film me lang is bijgebleven…

Bekijk de trailer hier:

Samantha: Shutter Island

Mijn favoriete boekverfilming is – natuurlijk – een thriller. Ik moet bekennen dat ik het boek (van Dennis Lehane) niet heb gelezen, maar ik ben hier eigenlijk wel blij mee: de plotwendingen hadden anders niet meer verrast. Shutter Island is een heerlijk vreemde moordmysterie met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. Iets over een eiland, een verdwijning en een soort gevangenis voor psychisch zieke criminelen. Zeg nou zelf: dat zijn uitstekende ingrediënten voor een goede thriller, toch?

Bekijk de trailer hier:

Iris: Romeo + Juliet

Mijn favoriete adaptatie is Romeo + Juliet (1996) van Baz Luhrmann. We kennen natuurlijk allemaal Shakespeare’s verhaal van de star-crossed lovers, maar deze adaptatie weet het heel anders neer te zetten dan we gewend zijn van een Shakespeare adaptatie. De overdaad van deze adaptatie vind ik zó geweldig: Luhrmann weet de oud-Engelse tekst te combineren met een soort jaren 90 MTV-spektakel. Ik vind het heel interessant hoe deze combinatie toch lijkt te werken, al denken andere mensen daar soms anders over. Sowieso ben ik een groot fan van Luhrmann’s werk, die recentelijk nog betrokken was bij de filmadaptatie van The Great Gatsby (ook een groot favoriet). En een pluspunt van beide films: Leonardo DiCaprio!

Bekijk de trailer hier:

Heb jij een favoriete adaptatie? Laat het weten in de comments!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

2 reacties

  1. Ik ken de 2 eerste films niet maar mama heeft ze direct voor me gereserveerd. Ze lijken me zo leuk. Zelf ben ik een grote fan van Harry Potter. Dit is mijn top 3:

    1. Harry Potter
    2. Romeo + Julliet
    3. Narnia

Laat een reactie achter