Boek vs Film

5x de leukste films voor en over schrijvers

Iris575 views
filmrol

Na het kijken van The Lost City had ik zin om nog een film over een schrijver te bekijken. En daar zijn er genoeg van! Dus vandaag een aantal tips met films over schrijvers.

Tolkien (2019)

Het lijkt echt de dag van gisteren dat ik deze film in de bioscoop heb gezien. Tolkien was een ontzettend getalenteerde schrijver, en hij had een interessant leven. Van zijn tijd op Oxford tot het dienen in het leger, de elementen uit zijn leven zorgden voor inspiratie voor zijn verhalen. Een indrukwekkende film over een indrukwekkende schrijver!

‘Het biografische verhaal over de schrijver van ’s werelds meest geliefde fictieve wereld Middle Earth, J.R.R. Tolkien. Deze film onderzoekt de vormende jaren van de verweesde auteur wanneer hij vriendschap, liefde en artistieke inspiratie vindt tussen een groep buitenstaanders op school.’ Bekijk ook de trailer:

Shakespeare in love (1998)

Een echte klassieker, met o.a. Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes, Colin Firth en Judi Dench! De film is wat ouder, dus het tempo is niet zo snel als je gewend bent, maar ik heb enorm gelachen om deze romantische komedie.

‘De jonge William Shakespeare staat aan het begin van een veelbelovende carrière, maar zit vast door een stevige writer’s block. Zijn komedie “Romeo en Ethel de Piratendochter” lijkt nog nergens op, maar zijn theater is gedoemd als hij niet snel een succes aflevert. Will heeft dringend een muze nodig, en hij vindt haar in de bloedmooie Lady Viola.’ Bekijk ook de trailer:

The Hours (2002)

Over deze film schreef ik een deel van mijn masterscriptie, dus ik heb ‘m destijds zó vaak gezien. Met Nicole Kidman als Virginia Woolf gaat deze film niet alleen over de schrijfster, maar ook over een van haar werken: Mrs. Dalloway.

‘De zwangere Laura Brown plant in 1949 een feest voor haar echtgenoot, en leest tegelijkertijd de roman Mrs. Dalloway van Virginia Woolf. Clarissa Vaughn, een vrouw die in het heden leeft, organiseert een feestje voor haar vriend Richard, een beroemde auteur met AIDS.’ Bekijk de trailer:

Midnight in Paris (2011)

Schrijvers met een writersblock, opgelet! Aspirant-schrijver Gil belandt ineens in het Parijs van de jaren 20, waar hij iconen als Picasso en Hemmingway ontmoet. Dat is toch dé droom: in een ander tijdperk leven als je erover wilt schrijven? Een heerlijke film om bij weg te dromen.

Midnight in Paris gaat over aspirant-schrijver Gil, die met zijn verloofde Inez en haar ouders een bezoek brengt aan Parijs. In tegenstelling tot de welgestelde Inez valt Gil direct na aankomst al voor de artistieke charmes van de lichtstad. Wanneer hij tijdens een nachtelijke wandeling op wel heel bijzondere wijze wordt meegevoerd in de bruisende geschiedenis van Parijs, is dit voor Gil reden om zijn huidige situatie eens onder de loep te nemen: is het leven daar nu echt zoveel mooier, of lijkt dat maar zo?’ Bekijk de trailer:

Becoming Jane (2007)

Liefhebbers van period drama’s opgelet! Hou jij van het werk van Jane Austen? Dan moet je deze film echt bekijken. Met weer een hoop bekende gezichten, zoals Anne Hathaway en Jams McAvoy is dit toch een moderne klassieker.

‘Als de twintigjarige Jane Austen voor het eerst verliefd wordt, heeft dat grote invloed op haar schrijven. De passie tussen haar en de straatarme Ierse bokser levert volop inspiratie voor haar verhalen. Maar het geluk mag niet lang duren, het grote verschil tussen hun afkomst en de status van haar eigen familie maakt hun relatie onmogelijk.’ Bekijk de trailer:

Welke films over schrijvers raad jij aan?

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.