Boek vs Film

5x verfilmde YA-boeken

Iris2896 views

Wat is er leuker dan de verfilming van je favoriete boek? Soms heb even geen zin om te lezen, maar gelukkig worden ook veel YA-boeken verfilmd. Hier een paar van mijn favorieten:

1. The Fault in Our Stars

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.
Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar auteur Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

The Fault in Our Stars is de zesde roman en een echte tranentrekker. Het boek staat sinds december op Kobo Plus, maar de film is ook een aanrader. Wist je dat de film gedeeltelijk is opgenomen in Amsterdam?

2. The Hunger Games

Katniss Everdeen woont in het twaalfde en armste district van Panem. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgekozen…
Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven?

The Hunger Games heeft het allemaal: actie, romantiek, en een sterke vrouwelijke hoofdrol. Een aanrader voor een avondje op de bank, want de film staat gewoon op Netflix! En als je toch bezig bent kan je net zo goed een marathon houden en Catching Fire en Mockingjay I en Mockingjay II ook kijken natuurlijk.

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

MissPeregrine Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto’s. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto’s van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Wanneer Jacob de verlaten kamers van het tehuis verkent, blijkt dat de kinderen van het tehuis meer dan alleen bijzonder waren. Misschien waren ze wel gevaarlijk. Misschien was er een goede reden om hen geïsoleerd op het eiland te laten wonen. En misschien zijn ze nog steeds in leven…

Dit YA-boek én de film staan nog op mijn to-read en to-watch list, maar daar moet verandering in komen dit jaar. Bekijk de trailer hieronder, wat ziet die film er tof uit zeg!

4. The DUFF

DUFF De zeventienjarige Bianca Piper is niet het mooiste meisje uit de klas, maar ze heeft een leuke groep vrienden en zelfspot. Dan noemt de player van de school Wesley Rush haar de DUFF – designated ugly fat friend – van haar vriendengroep, waarna Bianca alles wil doen om niet de DUFF te zijn.
In haar poging om de mooiere, leukere versie van zichzelf te worden krijgt ze hulp van Wesley, maar dan begint ze voor hem te vallen, maar dat is niet zonder gevolgen. Niet alleen Wesley’s ex – wel het mooiste meisje van de school – maar ook haar thuissituatie zorgen ervoor dat Bianca voor moeilijke keuzes komt te staan.

Het boek is helaas nog niet in het Nederlands verschenen, maar The DUFF is de perfecte film voor een meidenavondje.

5. Everything, Everything

Everythingeverything
Wat als je niet naar buiten mag, geen frisse lucht mag inademen noch het warme zonlicht op je gezicht kunt voelen? Wat als je die prachtige buurjongen nooit een kus zal kunnen geven…? Het overkomt de 18-jarige Maddy. Door haar ziekte mag ze de veilige luchtdichte omgeving van haar huis niet verlaten. Maar Maddy is nieuwsgierig, slim en vastberaden. Zeker wanneer ze verliefd wordt op haar buurjongen Olly wil ze de buitenwereld verkennen en haar eerste liefde ervaren.
Wat begon met staren naar elkaar van achter het raam en met tekst berichtjes als enige communicatiemiddel, groeide uit tot een hechte band. Ondanks Maddy’s aandoening willen zij alles riskeren om bij elkaar te kunnen zijn, zelfs als dit betekent dat zij alles daardoor kunnen verliezen.

Nog een film en boek die ik écht wil gaan lezen en/of zien dit jaar…

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter