Boek vs Film

5x YA-boeken die je móet lezen voor de film uitkomt in 2018

Iris2189 views

Het is heerlijk wanneer je favoriete boek eindelijk verfilmd wordt, maar soms zijn er boeken die al tijden op je to-read lijst staan wanneer er plotseling een aankondiging komt van de adaptatie. De adaptaties van de volgende vijf boeken zijn in 2018 in de bioscoop te zien:

1. The Death Cure – James Dashner

The Death Cure WICKED heeft alles afgepakt van Thomas. Zijn identiteit, zijn geheugen en nu ook zijn enige vrienden: die uit de Laar. Maar het einde is nabij. Alle beproevingen zitten erop, na nog een allerlaatste test. Maar zal iemand die overleven?

Wat WICKED niet beseft is dat de herinneringen van Thomas veel verder teruggaan dan de organisatie vermoedt. En daarom weet Thomas dat hij geen woord moet geloven van wat ze zeggen. Thomas ontsnapte uit het Labyrint. Hij overleefde de Schroei. En hij zal alles op alles zetten om zijn vrienden te redden. Maar het is de waarheid zelf die echt een einde aan alles zal maken. De tijd voor leugens is voorbij.

The Death Cure is het derde deel van de Labyrintrenner-trilogie, en dus ook de derde film in de serie. De film komt in januari uit, dus haast je naar de bios om hem te zien, óf naar de boekhandel om de trilogie eerst te lezen.

2. Every Day – David Levithan

Every Day Iedere dag een ander lichaam. Iedere dag een ander leven. Iedere dag verliefd op hetzelfde meisje. Er is nooit een waarschuwing waar of wie het zal zijn. A heeft daar vrede mee en leeft volgens zijn eigen regels: Raak nooit te gehecht. Val niet op. Pas niets aan.

Dit is prima, totdat A wakker wordt in het lichaam van Justin en Justin’s vriendin ontmoet: Rhiannon. Vanaf dat moment volgt A zijn eigen regels niet meer, want A heeft eindelijk iemand gevonden met wie hij samen wil zijn – de hele dag, elke dag.

Deze roman van David Levithan (bekend van Will Grayson, Will Grayson) klinkt echt bijzonder en stond niet op mijn radar tot ik over de film hoorde. Every Day klinkt als een heerlijk boek, of een prachtige film. Bekijk hier de trailer:

3. A Wrinkle In Time – Madeleine L’Engle

a wrinkle in time Tijdens zijn onderzoek naar tijdreizen verdwijnt de vader van Meg plotseling. Samen met haar broertje Charles Wallace en hun vriend Calvin reist ze door tijd en ruimte naar een verre planeet om hem te zoeken. Onderweg krijgt het drietal te maken met de Machten van de Duisternis en moet Meg haar broertje redden uit de handen van het Kwaad. Zal het Meg en Charles Wallace lukken om hun vader te vinden?

Deze fantasy-klassieker van Madeleine L’Engle wordt verfilmd met onder andere Oprah, what’s not to like? Het boek is jaren terug al een keer gepubliceerd (en ook in het Nederlands vertaald), maar dit voorjaar komt het boek terug in de winkels met filmomslag. De enige vraag die nog rest is: kijk je eerst de film of ga je eerst het boek lezen?

4. Simon vs. The Homosapiens Agenda – Becky Albertalli

Simon vs the homosapiens agendaSimon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.

Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld. Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom Simon opeens zo in zichzelf gekeerd is. Hij piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd enorm van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je je seksualiteit eigenlijk verantwoorden? Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt. En dat alles terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.

Dit boek staat al best een tijdje op m’n wishlist, maar nu de film er aan komt móet ik hem wel gaan lezen. En eerlijk, de trailer ziet er toch heerlijk uit?

5. Where’d You Go, Bernadette? – Maria Semple

Bernadette Wie is Bernadette, en waar is zij gebleven?
Ooit was Bernadette Fox een beroemde architecte met ambitieuze projecten, maar na de geboorte van haar dochter Bee is alles anders geworden. Ze is dol op Bee, maar wordt gek van de sociale controle van de schoolpleinmoeders. En haar man! Door zijn topbaan bij Microsoft lijkt hij zelf wel een computer.
Bernadette zegt: stop. En verdwijnt… Haar vroegwijze dochter Bee zet alles op alles om haar moeder terug te vinden.

Helaas is hier nog geen trailer van op het moment dat ik dit schrijf, maar ondanks dat ben ik erg benieuwd naar de verfilming van dit boek. Oh, en leuk nieuws want dit boek stond in de nieuwe aanbieding van Uitgeverij Rainbow, dus er komt nog een fijne, betaalbare versie van. What’s not to like!

Bekijk alvast de boektrailer van Hachette Australië:

Welke boekverfilmingen wil jij dit jaar gaan zien?

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter