Boek vs Film

Amazon’s Red, White and Royal Blue: boek vs. film

Iris750 views
amazon red white and royal blue film

In januari vertelde ik het al, en pas was het was éindelijk zo ver. De supercute BookTok hype over een Britse prins en de zoon van de Amerikaanse president werd verfilmd, en de adaptatie is nu op Amazon Prime te bekijken. Wat denken jullie: hit or miss?

Let op, dit artikel kan spoilers bevatten over de film en het boek Red, White and Royal Blue.

Het boek

Oké even terug naar het boek. Waar ging het ook alweer over? Deze heerlijke romcom gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry, Britse prins. Meteen zodra Alex’ moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op.

Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht? 

Mijn mening over het boek

Zoals ik al aangaf in mijn recensie van Red, White & Royal Blue, vond ik het een heerlijk boek vol humor, fijne vriendschappen en een nog fijnere romance. Op het begin kunnen Alex en Henry elkaar niet luchten of zien, maar langzaam beginnen ze elkaar te waarderen. Omdat je constant leest vanuit het perspectief van Alex, weet je nooit 100% wat Henry denkt over deze vriendschap. En vooral wanneer Henry dan Alex kust tijdens een feest… Ik vergeet bijna dat ze fictief zijn, zo heb ik met ze meegeleefd!

Wat Red, White & Royal Blue ook bijzonder maakt is de politiek. Je leert op een leuke manier meer over hoe het presidentschap in Amerika in elkaar zit, en wat de rol is van Henry in het Engelse koningshuis. De toevoeging van deze politieke laag zorgt voor de extra diepgang van de roman.

De film adaptatie op Amazon

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ook de film is héél fijn. Ik heb regelmatig zitten lachen en de acteurs Taylor Zakhar Perez en Nicholas Galitzine weten hun rollen heel overtuigend te spelen. Veel belangrijke en/of memorabele momenten uit het boek komen terug in de film – natuurlijk waarmee het begint: de scène met de bruidstaart!

Wel mis ik iets in de film wat je wel in de boeken meekrijgt: veel extra informatie over de politiek in Amerika en het koningshuis in Engeland (dit was voor mij echt een pluspunt in het boek), en de interne struggles van Alex over zijn geaardheid zijn in het boek – logischerwijs – veel uitgebreider beschreven. Dat is ook het voordeel van een boek: daar kun je véél meer met de gedachten van een personage. Dus als je de film leuk vond, kan ik zeker aanraden om ook het boek op te pakken.

Trailer

Bekijk de trailer van de film hier:

Verschillen boek vs. film

Bij het maken van een adaptatie is het onmogelijk om alles van het boek in een film te krijgen. Zo zijn er ook veel verschillen te vinden tussen de film en het boek. Ten eerste: Alex’ zus June zit niet in de film! Ik was hierdoor op het begin in de war: wie was nou Alex’ zus? Waar is ze nou? Hierdoor mis je het het ‘White House trio’ dat zo geroemd wordt in de boeken. Nog een belangrijk verschil in Alex’ gezinssituatie: in het boek zijn zijn ouders gescheiden, maar in de film niet. Hè, hoe zit dat nou? Maar ook bij Henry is er een verschil: de Queen of England is veranderd in een King (gespeeld door Stephen Fry).

Maar er zijn meer karakters die wat veranderd zijn: denk bijvoorbeeld aan Alex’ z’n mentor Senator Rafael Luna. Zijn scènes zijn overgenomen door Miguel Ramos, een nieuw karakter. Of Alex’ z’n beste vriend van high school? Ook al verdwenen!

Verder zijn er nog andere kleine verschillen – locaties, een auto in plaats van een wit paard (hallo – gemiste Prins op het Witte Paard-kans), wat carrièrezaken in Alex’ leven én bij Henry, de hele achtergrond van Henry’s zus Bea, wat fake dating, alle Star Wars verwijzingen… En de bonuscontent die ik las in mijn (geleende) editie van Red, White and Royal Blue. Oké, als ik het zo opsom is er een hoop wat niet meer in de film terugkomt! Benieuwd naar wat ik hier bedoel en wil je toch liever het boek lezen? Koop het boek Red, White & Royal Blue via bruna.nl of ga naar jouw lokale boekhandel!

Conclusie

Is dit een klassiek geval ‘het boek was beter’, of is de adaptatie leuk gedaan? Ik vind de adaptatie zéker erg leuk, maar door de grote verschillen in karakters was ik op het begin erg in de war. Desondanks vind ik de film een HIT! De film is leuk, er zit tempo in, de karakters kunnen de vibe heel goed overbrengen, en het is gewoon een heerlijke romcom om te kijken. Maar mocht je méér willen, of meer diepgang zoeken, dan zou ik lekker het boek lezen.

De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.