Boek vs Film

Binnenkort te zien: Shadow & Bone seizoen 2!

Iris461 views
Shadow and bone netflix season 2

De Shadow & Bone boeken van Leigh Bardugo zijn mijn grote favoriet van 2022-2023. Waarom heb ik zo lang gewacht tot ik deze ging lezen? Het eerste seizoen van Netflix-serie heb ik wel (al meerdere malen) gebinged. En op 16 maart is het eindelijk zo ver: seizoen 2!

Seizoen 1

Kleine recap: wat gebeurde er in seizoen 1? Netflix zegt er het volgende over: ‘Duistere krachten zweren samen tegen wees en kaartmaker Alina Starkov. Zij laat een speciale kracht vrij dat het lot van haar door oorlog getroffen wereld kan veranderen.’ In het eerste seizoen leren we Alina kennen. Alina weet niet dat ze ook Grisha is, tot ze de Vlakte moet oversteken. Na de ontdekking van haar krachten wordt Alina naar het Kleine Paleis gebracht, waar ze samen met de Duisterling (Ben Barnes) moet leren haar krachten onder controle te krijgen. Samen zouden ze de Vlakte kunnen vernietigen, maar is dat wel het plan?

Seizoen 2

Vanaf 16 maart is het tweede seizoen te streamen. De trailer belooft weer een hoop goede special effects, en ik kan niet wachten om ook kapitein Nikolai Lantsov te leren kennen. Bekijk hier alvast de trailer:

Het verschil met de boeken

De serie gaat niet alleen over Alina, die voorkomt in de Grisha-trilogie, maar ook over de personages in de Kraaien-duologie. De verhaallijnen lopen door elkaar en er worden elementen uit verschillende boeken en verhaallijnen gebruikt. Als je houdt van adaptaties die heel trouw zijn aan het boek, zal je hier waarschijnlijk niet gelukkig van worden. Zelf vond ik het wel erg leuk: hierdoor is de serie verrassend en blijft het spannend, ondanks dat ik de boeken heb gelezen.

De Kraaien zorgen voor een interessante twist, ik denk dat de Netflix-serie met alleen Alina’s verhaal beduidend minder sterk was geweest. Sowieso zijn de chosen one-verhalen soms wel een beetje uitgemolken en is het moeilijk om nieuwe, interessante twists te verzinnen zonder dat het publiek meteen aan andere verhalen denkt.

Alina’s verhaal is nagenoeg hetzelfde als de Grisha-boeken. Maar de verhalen van de Kraaien wijken behoorlijk af van de boeken – ondanks dat je een hoop uitspraken en kleine zaken wel zal herkennen, is hier wel echt afgeweken van de boeken. Dat vind ik niet erg: de karakters van de Kraaien zijn zo goed dat ze het verhaal moeiteloos dragen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de toffe special effects.

Ik kan alleen maar hopen dat het tweede seizoen weer net zo leuk en spectaculair is! Ga jij ook kijken?

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.