Boek vs FilmRecensies

Bridgerton: boek vs. serie

Iris1890 views

Ineens was iedereen er weg van: de nieuwe Netflix-serie Bridgerton. Maar wist je dat deze serie gebaseerd is op de boeken van Julia Quinn? Nadat ik de serie had gekeken, moest ik de boeken natuurlijk ook lezen! Maar zijn de serie en de boeken te vergelijken? Heb ik voorkeur voor het origineel of de adaptatie?

Heel anders, of maar een beetje?

Laten we beginnen met de verschillen. De Netflix-serie heeft wat zaken anders aangepakt dan Quinn in De ongetrouwde hertog heeft beschreven. Ten eerste het aantal broers en zussen van Phoebe verschilt, maar dit heeft weinig impact op het plot van boek 1 versus serie 1. Een groter verschil vond ik de betrokkenheid bij Anthony bij de schijnvertoning van Daphne en Simon. Ook is de ontmoeting van Simon en Daphne in het boek heel anders dan in de serie. En een groot verschil: in de Netflix-serie wordt Lady Whistledown, de Regency-variant van Gossip Girl, bekend gemaakt in de laatste aflevering, maar in het eerste boek is dit nog volledig onbekend voor de lezer. Dit wordt namelijk pas in een later boek bekend gemaakt, maar bij Netflix konden ze niet zo lang wachten met deze bekendmaking.

Maar sommige scenes zijn juist wel vrijwel 1 op 1 overgenomen vanuit het boek, dat vond ik wel heel leuk om te zien! Toch weet de adaptatie toch een beetje z’n eigen sausje over het verhaal te gieten.

Voorkeur?

Qua lees- of kijkplezier had ik geen grote voorkeur. Zelf had ik de Netflix-serie bekeken voor ik het eerste boek las, en ik merkte dat ik daardoor de stem van Phoebe Dynevor, die Daphne speelt, heel erg in m’n hoofd had. Daarnaast kon ik niet anders dan Regé-Jean Page voor me zien als de hertog. Maar of ik dat nou erg vond, nee dat zeker niet!

Dus ik kan jullie allemaal aanraden om te beginnen aan Bridgerton, of het nou de boekenserie of de Netflix-serie is. Ik ga nu meteen door met de volgende boeken, deze liggen al klaar op de stapel! Voor seizoen 2 van Netflix is op het moment van schrijven nog geen datum bekend, terwijl uitgeverij Boekerij al meerdere boeken heeft gepubliceerd. Het eerste deel, De ongetrouwde hertog, is voor maar 9,99 euro te koop! Dus ga snel naar je lokale boekhandel en laat me vooral weten: vond jij het boek of de serie leuker?

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.