Boek vs Film

De leukste Sherlock Holmes adaptaties

Iris890 views

Ben je dol op de klassieker Sherlock Holmes? Lees je dan het liefste het boek, of heb je voorkeur voor een film of (tv)serie? We tippen de leukste Sherlock Holmes verfilmingen: wat is jouw favoriet?

BBC’s Sherlock

Voor veel mensen is hij dé Sherlock Holmes: ik heb het over Benedict Cumberbatch in de BBC serie. Samen met Martin Freeman als John Watson weten ze het ene na het andere mysterie op te lossen. De serie is een hedendaagse adaptatie en er zijn 4 seizoenen. Er wordt regelmatig gespeculeerd over een vijfde seizoen, dus wie weet?

Enola Holmes

Wanneer Enola Holmes − het tienerzusje van Sherlock − ontdekt dat haar moeder is verdwenen, gaat ze naar haar op zoek en wordt ze zelf een superspeurder, waarbij ze haar beroemde broer te slim af is en een gevaarlijke samenzwering rond een mysterieuze jonge lord aan het licht brengt. Hoe leuk is het om Sherlock eens als bijfiguur te zien? En Henry Cavill zet een overtuigende Sherlock neer. Bekijk de film Enola Holmes, over het jonge zusje van Sherlock, op Netflix.

Elementary

Of ga voor een Amerikaanse Sherlock en bekijk de serie Elementary! John Watson is zelfs vervangen door Joan Watson en beide acteurs zetten een overtuigende performance neer. Sherlock Holmes is net afgekickt van drugs, en wordt door zijn vervreemde vader opgezadeld met een babysitter in de persoon van dr. Joan Watson. Wanneer Joan onderweg is naar de afkickkliniek om Sherlock te ontmoeten ontdekt zij dat hij daar, op de dag van zijn ontslag, ontsnapt is. Als zij hem dan eindelijk ontmoet neemt hij haar mee naar een huis in Manhattan, onderweg legt hij haar uit dat hij voordat hij verslaafd werd werkte als adviseur voor Scotland Yard met hulp om moorden op te lossen. En dat is precies wat ze nu weer samen gaan doen.

Sherlock Holmes

Of hou je meer van de klassieke Sherlock Holmes? Bekijk dan de film met Robert Downey Junior en Jude Law. Sherlock Holmes bestrijdt, samen met zijn assistent Dr. John Watson, de door zwarte magie bezielde criminaliteit in Londen. Niets is wat het lijkt tijdens een toestand die het gehele Verenigd Koninkrijk in gevaar brengt. Deze film kun je op Netflix bekijken.

Welke Sherlock-adaptatie is jouw favoriet?

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.