Boek vs FilmOverig

De Oscars 2017

Iris1727 views

Dit weekend is het weer zo ver: de 89e Academy Awards ceremonie vindt plaats in Hollywood. De rode loper zal weer vol staan met actrices in prachtige jurken en knappe auteurs in pak. Maar het gaat natuurlijk allemaal om de felbegeerde oscars die iedereen mee naar huis wil nemen. Wist je dat veel van de genomineerde films adaptaties zijn?

In de beginjaren…

Dit is niet het eerste jaar dat veel genomineerde films gebaseerd zijn op boeken, deze trend speelt al langer. Ieder jaar wordt er een Academy Award for Best Adapted Screenplay uitgereikt, maar ook in de andere categorieën vallen de adaptaties vaak in de prijzen. Een paar voorbeelden zijn:

Dr. Jekyll & Mr. Hyde (1931)

The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde (1886) is een roman van de Schotse auteur Robert Louis Stevenson. Het boek gaat over de gewaardeerde arts Dr. Henry Jekyll in Victoriaans Londen. Hij verdiept zich in het probleem van goed en kwaad en bedenkt dat beide in de aard van elk mens voorkomen. Hij vraagt zich af of deze twee naturen in de mens gescheiden kunnen worden. Door experimenten komt hij er achter dat hij dit kan, en zijn slechte kant noemt hij Mr. Hyde. Als Mr. Hyde begaat hij misdaden die Dr. Jekyll normaal nooit zou plegen, en pleegt hij zelfs een afschuwelijke moord. Uiteindelijk, als de ontdekking van de misdaad naderbij komt en de ingrediënten van het tegengif niet meer voorhanden blijken, pleegt hij zelfmoord.

De klassieker Dr. Jekyll & Mr. Hyde is vaak verfilmd en was in 1932 genomineerd voor de Academy Award for Best Adapted Screenplay. Helaas won de klassieker niet, dat jaar ging Bad Girl er met de prijs vandoor.

Gone with the Wind (1939)

Een andere klassieker die verfilmd is! Gone with the Wind is geschreven door Margaret Mitchell en volgt het turbulente verhaal van Scarlett O’Hara, een vrijgevochten jonge vrouw uit de Amerikaanse staat Georgia. Het verhaal speelt zich af voor, tijdens en na de Amerikaanse Burgeroorlog en gaat vooral over haar omgang met vrienden, familieleden en minnaars. Ze krijgt een turbulente haat-liefde verhouding met Rhett Butler.

De film was genomineerd voor dertien Oscars en won er uiteindelijk acht. Actrice Hattie McDaniel won de Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol en was hiermee de eerste Afro-Amerikaan die een Oscar in ontvangst mocht nemen.

Casablanca (1942)

Wist je dat ook de film Casablanca een verfilming is? Deze klassieker is gebaseerd op het geschreven toneelstuk Everybody Comes to Rick’s van Murray Burnett en Joan Alison. De plot speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in de door Frankrijk gecontroleerde Marokkaanse stad Casablanca. Rick Blaine bezit belangrijke reisdocumenten, die zijn vroegere geliefde Ilsa Lund en haar man Victor Laszlo goed kunnen gebruiken. Rick moet kiezen tussen de liefde of de plicht: hij kan de papieren voor veel geld verkopen, ze aan Victor en Ilsa geven zodat ze kunnen vluchten, of hij kan Ilsa verleiden en overhalen om samen met hem naar Amerika te vertrekken. Ilsa bedreigt hem voor de papieren, maar biecht daarna op dat ze nog steeds verliefd op hem is…

Casablanca was een enorm succes, de film deed het veel beter dan verwacht. Ze was genomineerd voor acht Oscars en won er uiteindelijk drie: Outstanding Motion Picture, Best Director en Best Writing, Screenplay.

…tot en met 2017!

Arrival (2016)


8 nominaties
De film Arrival is gebaseerd op een sci-fi short story van Ted Chiang: Story of Your Life. Taalkundige Louise Banks wordt gevraagd om de taal van een groep buitenaardse bezoekers te analyseren om er achter te komen wat ze precies willen.

Hidden Figures (2016)


3 nominaties
De film Hidden Figures is gebaseerd op het boek Hidden Figures: The story of the African-American Women Who Helped Win the Space Race door Margot Lee Shetterly. Het gaat over drie vrouwelijke Afro-Amerikaanse wiskundigen die werken aan de ontwikkeling van het US ruimteprogramma bij NASA.

Lion (2017)


6 nominaties
De film Lion is gebaseerd op het boek A Long Way Home van Saroo Brierley. Een jongetje uit India raakt gescheiden van zijn ouders en op 5-jarige leeftijd en wordt geadopteerd door een stel uit Australië. Vijfentwintig jaar later gaat hij op zoek naar zijn biologische familie door gebruik te maken van Google Earth.

Nocturnal Animals(2016)


1 nominatie
De film Nocturnal Animals is gebaseerd op het boek Tony and Susan van Austin Wright. Kunstgaleriehouder Susan voelt zich opgejaagd door het manuscript van haar ex-man. Hij heeft een gewelddadige thriller geschreven, en Susan interpreteert dit als een symbolisch wraakverhaal.

Heb jij hiervan al de film gezien, of juist het boek gelezen?

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter