Boek vs FilmEvents, uitjes en reizen

Filmpremière Argylle & wie is Elly Conway?

Iris479 views
Argylle film

Afgelopen week mocht ik naar een héél leuke event: de filmpremière van Argylle! Deze nieuwe spionagefilm is geïnspireerd op een boek en door Matthew Vaughn verfilmd, met in de hoofdrollen o.a. Henry Cavill en Bryce Dallas Howard.

De première

De Nederlandse première was bij Pathé Arena, waar we bij binnenkomst gratis pizza kregen. Daarna was het door naar de rode loper, waar het al druk was! Ik kwam tot de conclusie dat ik nog niet zo goed ben in BN’ers en TikTokkers herkennen, want bij iedereen dacht ik: ‘waar herken ik jou van?’. Verder waren er nog een aantal andere BookTokkers (kijk, die herken ik wel!). Helaas geen Henry Cavill en Bryce Dallas Howard haha. Toen kregen we popcorn, snacks en drankjes en konden we de film in IMAX bekijken.

Bekijk ook mijn video over de première:

De film Argylle

Elly Conway is een teruggetrokken auteur van een serie succesvolle spionageromans, die ’s avonds het liefst lekker thuis op de bank zit met haar laptop en haar kat Alfie. Maar als de fictieve plots van Elly’s boeken – over geheim agent Argylle en zijn missie om een wereldwijd spionagenetwerk te ontmantelen – steeds meer gaan lijken op de geheime activiteiten van een echte spionagedienst, is het afgelopen met die rustige avondjes thuis. Bekijk ook hier de trailer van Argylle:

Ik vond de film zo leuk! Vol boeken, humor en heel veel interessante en leuke twists. Ik zat op het puntje van m’n stoel! Soms is de film wat over de top, maar wel met een hele dikke knipoog. Als je fan bent van Kingsman (ook van Matthew Vaugh), dan is dit ook een film voor je. Het is geen serieuze James Bond-spionagefilm, maar juist een vol (over de top) humor.

Het boek Argylle

De film is dus niet precies een verfilming van boek 1 in deze serie. In de film is Elly Conway al bezig met haar vijfde boek in de serie, maar in de echte wereld beginnen we gewoon bij het eerste boek.

Synopsis: De droom van een Russische oligarch om zijn land in volle glorie te herstellen, brengt de wereld tot op de rand van de afgrond. Meesterspion Frances Coffey, een levende legende binnen de CIA, is de enige die het tij nog kan keren. Maar om haar plan te laten slagen, heeft ze iemand met heel specifieke kwaliteiten nodig. Iemand als Argylle.

Argylles wereld kwam abrupt tot stilstand toen hij nog een tiener was. Sindsdien leeft hij afgezonderd, zonder enige richting of doel in zijn leven. Maar door één enkele briljante actie vestigt hij de aandacht van de machtigste vrouw binnen de geheime dienst op zich.

Frances Coffey weet hoezeer de vreemde jongeman worstelt met de demonen uit zijn verleden. Maar ze weet ook dat hij juist dáárdoor de vaardigheden bezit die haar team nodig heeft om het op te nemen tegen een van de gevaarlijkste mannen ter wereld.

Zijn training voert Argylle van de jungle in Thailand naar de boulevards van Monaco, en van de kloosters op Oros Athos naar een vergeten grot diep in de bergen. Een levensgevaarlijke reis die hem eindelijk de juiste richting kan geven in zijn leven, maar die hem ook zijn leven kan kosten…

De auteur Elly Conway

Wie gaat er schuil achter het pseudoniem Elly Conway? Extra leuk is: ook in de film is dit een relevante vraag. Het bleef maandenlang een mysterie en de geruchtenmachine draaide volop: vooral de naam Taylor Swift kwam vaak voorbij. Zou deze queen de auteur zijn? Dit weekend werd in The Telegraph bekend gemaakt welk auteursduo achter het pseudoniem schuilgaat: Terry Hayes en Tammy Cohen! De auteurs over hun samenwerking:

The tongue-in-cheek tone of the film delivered an opportunity to do something very different, have a lot of fun, have a book that travels all round the world, with a ­treasure hunt. What’s not to love?”
— Terry Hayes in The Telegraph
 “I’m very much interested in characterisation and motivation and dynamics,” says Cohen, “and Bill, the publisher, thought that would be a good mix with Terry, whose vision is very filmic: he’s so good on plot and narrative pace and action.”
— Tammy Cohen in The Telegraph

Ik ben heel benieuwd, stay tuned voor de recensie van het boek!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.