Boek vs Film

Netflix’ Lockwood & Co: hit or miss?

Iris441 views
Lockwood & Co Netflix

Ken je de jeugdboeken van Lockwood & Co al? Op Netflix kun je nu het eerste seizoen van de serie Lockwood & Co kijken – gebaseerd op de boeken van Jonathan Stroud. Het eerste seizoen van de serie is grotendeels gebaseerd op het eerste twee boeken uit de serie: De schreeuwende wenteltrap en De fluisterende schedel.

Het boek: De schreeuwende wenteltrap

Overdag is er niets aan de hand. ’s Nachts komen kwade geesten tevoorschijn… Het kleinste, meest ongeorganiseerde, maar zonder twijfel allerbeste bureau dat op geesten jaagt is Lockwood & Co. Medewerkers: de charismatische eigenaar Anthony Lockwood, boekenwurm George Cubbins en nieuwkomer Lucy Carlyle. De drie staan voor hun moeilijkste klus tot nu toe. Het beruchte landgoed Combe Carey Hall moet geestvrij worden gemaakt. Geen van de vorige geestenjagers is ooit teruggekeerd. Anthony, Lucy en George moeten al hun talenten inzetten om te strijden tegen de geest van de Schreeuwende Wenteltrap en… om in leven te blijven. 

Het boek: De fluisterende schedel

Dankzij hun spectaculaire succes met de Schreeuwende Wenteltrap is Lockwood & Co nu een van de meest gevraagde bureaus voor paranormaal onderzoek in Londen.
Hun nieuwe zaak begint op een geplaagd kerkhof, waar de ijzeren grafkist van een sinistere arts wordt opgegraven. Zoals gewoonlijk is Lockwood vol vertrouwen over de afloop. En zoals gewoonlijk gaat alles fout: er komt een huiveringwekkende geest vrij en er wordt een raadselachtig, magisch voorwerp uit de kist gestolen.
Anthony, George en Lucy moeten het object terugvinden voor de verwoestende krachten ervan worden ontketend. Het is een race tegen de klok waarbij ze op de hielen worden gezeten door hun gehate rivalen van Bureau Fittes. Lukt het ze het complot te onthullen?

De Lockwood & Co-serie bestaat uit 5 delen:
1. De schreeuwende wenteltrap.
2. De fluisterende schedel.
3. De jongen met de lege ogen.
4. De vlammende geest.
5. Het lege graf.

Netflix – de verschillen

In de Netflix-serie worden dus grotendeels de verhalen van de eerste twee boeken gecombineerd. Wel zijn er wat verschillen met de boeken. Sommige zijn wat kleiner, zoals George die in de boeken een andere achternaam heeft, of de achtergrond van Lucy die in de Netflix-serie veel uitgebreider is – bovendien is de in de serie 13 jaar en in het boek 8 jaar. Ook zijn sommige gevechten uit de boeken weggelaten, en *spoiler alert* in de boeken neemt Kipps ontslag, en in de serie niet.

Mijn mening

Het personage van Lockwood is een waarvan je gaat houden of haten, maar hij is héél goed neergezet in de serie. In series waarin het hoofdpersonage nogal overtuigd is van zijn/haar gelijk, kan dit soms heel irritant worden. In Lockwood & Co is dat niet het geval, zijn karakter heeft juist ook meerdere kanten, waardoor ik hem bleef waarderen. Ook Lucy en George hebben hun tekortkomingen, maar de karakters zijn juist heel goed opgezet, waardoor het leuk blijft. Ondanks de jonge karakters, voelt Lockwood & Co niet als een serie voor alleen jonge tieners: liefhebbers van YA fantasy zullen het ook waarderen.

De serie kijkt lekker weg, en ik kreeg een beetje Ghostbusters-vibes. De serie is spannend en je kan ermee griezelen, maar het wordt nooit echt héél eng. Gelukkig maar, want ik ben niet zo’n fan van horror en kan dan niet meer slapen. 😉 Toch zijn er genoeg schrikmomenten ingebouwd en is de spanning goed opgebouwd.

Dus ik zeg: HIT! Hopelijk komt er een tweede seizoen.

Bekijk ook de trailer:

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.