Boek vs Film

Nog meer boeken die verfilmd zijn in 2022!

Iris1348 views
image of popcorn

In januari gaf ik al tips voor adaptaties die in 2022 uit kwamen. Nu we bijna halverwege het jaar zijn, zijn er weer genoeg verfilmde boeken die binnenkort in de bioscoop of via streamingsdiensten beschikbaar zijn. De volgende films en series kijk ik naar uit:

1. Persuasion – Jane Austen

De deftige Anne Elliot laat zich op jonge leeftijd door haar ouders overhalen om niet te trouwen met haar grote liefde Frederick Wentworth, een marine-officier zonder vermogen. De jaren verstrijken en Anne leeft met spijt, haar familie raakt aan de rand van de afgrond, zo erg zelfs dat zij hun kapitale herenhuis moeten verhuren en ‘downstairs’ gaan wonen. Met Wentworth gaat het voor de wind. Bij toeval ontmoeten Anne en Frederick elkaar weer en als lezer wil je vanaf dat moment alleen nog maar weten: komen ze ooit nog bij elkaar?

Persuasion was mijn eerste kennismaking met Jane Austen en ik was verkocht! Het is even geleden dat ik het boek heb herlezen en dit lijkt me een goede reden. De verfilming is te streamen via Netflix, of bestel het boek:

2. Where the Crawdads Sing – Delia Owen

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

Om de een of andere reden trok Where the Crawdads Sing (of, in het Nederlands Daar waar de rivierkreeften zingen) me niet zo – maar nu ik de trailer heb gezien, ben ik toch erg nieuwsgierig. En de Nederlandstalige paperback is maar 10 euro – ik leg ‘m snel in m’n winkelmandje!

3. Heartstopper – Alice Oseman

Het afgelopen schooljaar was niet geweldig voor Charlie, maar hij wordt in ieder geval niet meer gepest. Nick, rugbyster van de school, heeft hier en daar wat gehoord over Charlie – de jongen die vorig jaar gedwongen uit de kast moest komen en een paar maanden werd gepest – maar hij heeft nog nooit met hem gepraat. Tot ze naast elkaar in de klas komen te zitten…
Er ontstaat een warme en intieme vriendschap en al snel valt Charlie als een blok voor Nick, ook al weet hij dat hij geen enkele kans maakt. Maar Nick worstelt met zijn eigen gevoelens en hoe dichter de twee naar elkaar toe groeien hoe duidelijker het wordt dat liefde ontzettend onvoorspelbaar en verrassend is.

Ik heb zoveel gehoord over deze comic, dus ik ben natuurlijk ook benieuwd naar de verfilming. Of bestel het boek:

4. Mrs. Harris goes to Paris – Paul Gallico

Mrs. Harris is een onopvallende vrouw en het is onderdeel van haar werk als schoonmaker om zo onzichtbaar mogelijk te zijn. Ze wacht al jaren op haar zoon, die na de oorlog nooit terugkeerde. Haar leven verandert als ze bij een van haar werkgevers een echte couture-jurk van Christian Dior te zien krijgt. Ze wordt smoorverliefd op het bijzondere kledingstuk en droomt ervan ooit zelf zoiets te bezitten. Door die droom komt ze in een groot avontuur terecht.

De trailer van Mrs. Harris goes to Paris is zo charmant, waarom heb ik hier niet eerder over gehoord? Dit klinkt als een heerlijke feelgood film. Liever het boek lezen? Ga snel naar de boekhandel of bestel het boek online!

5. Anatomy of a Scandal – Sarah Vaughan

Anatomy of a Scandal speelt zich af in Londen en vertelt het verhaal van een groot seksschandaal onder de Britse elite. Sophies bevoorrechte leven als vrouw van politicus James valt in duigen als er onterende geheimen aan het licht komen en hij wordt beschuldigd van een schokkende misdaad.

Deze mini-serie kun je op Netflix bekijken en klinkt bloedstollend spannend. Ben jij al begonnen met kijken? Of bestel het boek!

*De links in dit bericht zijn partnerlinks van bol.com. Dit betekent dat ik een klein percentage ontvang wanneer je het boek via een van de bovenstaande links koopt.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.