Boek vs Film

Nog meer verfilmde boeken in 2023!

Iris1118 views
Film - verfilming - boekverfilming - Foto door Pavel Danilyuk via Pexels.com

Eerder vertelde ik al over de verfilmingen die je in januari kon bekijken. Maar er komen dit jaar nog véél meer boekverfilmingen uit. Nog een paar tips:

Daisy Jones and the Six

Een van dé romans van Taylor Jenkins Reid wordt verfilmd en is al vanaf 3 maart op Amazon Prime te zien. Ik las uit dezelfde serie Het feest van de eeuw, haar andere boeken staan nog op mijn TBR. Maar wellicht dat ik Daisy Jones & The Six ook ga bekijken! Liever lezen? Bestel hier het boek.

Synopsis boek: In Daisy Jones & The Six van Taylor Jenkins Reid droomt de knappe maar instabiele Daisy Jones er eind jaren 60 van een beroemd zangeres te worden. Ze wordt voorgesteld aan Billy Dunne, de frontman van de opkomende rockband The Six. De vonken spatten ervan af en hun eerste hit slaat in als een bom. Billy’s vrouw is zich bewust van de chemie tussen haar man en Daisy, maar hun huwelijk en gezin staan voorop. Die romantiek is niets voor de coole toetsenist Karen die de liefde opzijschuift voor haar carrière in een tijd die daar nog niet rijp voor is.

Het geheugenspel

Er is nog geen trailer beschikbaar van Het geheugenspel. Deze thriller van Nicci French wordt in het Nederlands verfilmd met o.a. Anna Drijver en Maarten Heijmans in de hoofdrollen. Vanaf mei is deze in de bioscoop te zien. Lees ook Het geheugenspel op Kobo Plus of koop ‘m als dwarsligger.

Synopsis: Het lichaam van Nathalie wordt gevonden in de tuin van het landhuis van de familie Deridder. Nathalie verdween 25 jaar geleden toen ze pas 16 jaar oud was. De vondst van haar lichaam maakt een einde aan jaren van onzekerheid, maar brengt een lang verborgen misdaad aan het licht. Familiegeheimen komen naar boven en het heden wordt overschaduwd door het verleden…

Are You There God? It’s Me, Margaret

Deze klassieker wordt na meer dan 50 jaar verfilmd. Ik ben wel nieuwsgierig! Het Nederlandstalige boek is momenteel niet beschikbaar via bol.com, maar ik zag ‘m wel in de bibliotheken en tweedehands voorbij komen. En anders kun je ‘m hier in het Engels als ebook lezen.

Synopsis boek: Margaret is twaalf jaar en het kleinste meisje van de klas. Ze vindt het verschrikkelijk dat ze van voren zo plat blijft. Bovendien komt haar eerste menstruatie ook maar niet. Daarom praat ze regelmatig met God.

Dune: Part Two

Ik vond het eerste deel van Dune prachtig om te zien in de bioscoop (en ook erg spannend), dus hier kijk ik naar uit! Voorlopig staat de release op november, dus nog even geduld en je kan ook met deze klassieker verder. Geen geduld? Lees dan de boekenhet boek.

Synopsis Dune: Hertog Leto van Atreides heeft de positie van gouverneur van de planeet Arrakis aangeboden gekregen. Een bijzondere kans, want deze woestijnplaneet is de enige plek waar de ontzettend waardevolle specie melange kan worden gedolven.
Op zijn thuisplaneet Caladan bereidt Leto zijn vertrek voor. Hij, zijn concubine Jessica en hun zoon Paul vermoeden dat de benoeming een valstrik is van hun aartsrivalen, de Harkonnens. Desondanks besluit Leto dat ze toch gaan – de kans om alle productie van melange in de hand te hebben is simpelweg te waardevol. Ze vertrekken richting Arrakis, maar van alle kanten dreigt gevaar.

The Ballad of Songbirds and Snakes

Mijn YA-liefde begon met onder andere The Hunger Games. Nu wordt de prequel (eindelijk) verfilmd. Daarvoor ga ik zeker weten naar de bioscoop komende november!

Synopsis: Het is de ochtend van de boeteceremonie waarmee de tiende jaarlijkse Hongerspelen worden ingeluid. In het Capitool bereidt de achttienjarige Coriolanus Snow zich voor op zijn enige kans op roem en succes, als mentor in de spelen. Zijn ooit zo machtige familie heeft het moeilijk en hoe het hun verder zal vergaan, hangt af van Coriolanus’ prestaties. Hij moet charmanter, slimmer en geraffineerder te werk gaan dan zijn medestudenten en zijn tribuut naar de overwinning helpen.

Maar het zit hem niet mee. Hij krijgt de vernederende opdracht om mentor te zijn van de vrouwelijke tribuut uit district 12, het laagste van het laagste. Vanaf nu zijn Coriolanus en zijn tribuut verbonden door hun lot: iedere keuze die hij maakt kan leiden tot gunst of mislukking, zege of ondergang. In de arena zal worden gevochten tot de dood. Buiten de arena begint Coriolanus mee te leven met zijn tribuut… en moet hij kiezen wat hij belangrijker vindt: de regels blijven volgen of doen wat nodig is om te overleven.

Extra: A Spy Among Friends

Oké, deze kwam al in december 2022 uit, maar voor liefhebbers van James Bond en andere spionnen is A Spy Among Friends een aanrader.

Synopsis boek: Kim Philby, een van de grootste dubbelspionnen aller tijden: een briljante en charmante man, die tijdens de Koude Oorlog de Britse antispionage tegen de Sovjet-Unie leidde. Ondertussen werkte hij echter heimelijk voor de Russische geheime dienst. Niemand vermoedde Philbys dubbelrol, zelfs zijn beste vriend en medeofficier Nicholas Elliott niet. De onopzettelijke onthullingen van Elliott, en ook die van het hoofd van de cia, hielpen Philby twee decennia lang bij het doen mislukken van vrijwel alle Anglo-Amerikaanse spionageacties. Zijn spy fever ontstond in Nederland, tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar een geniale spionagestreek de directe aanleiding werd voor Hitler om Nederland binnen te vallen.

Er komen nog veel meer goede verfilmingen aan, zoals The Color Purple, dus ik hou de bioscoopagenda en streamingsdiensten in de gaten.

*De links in dit bericht zijn partnerlinks van bol.com. Dit betekent dat ik een klein percentage ontvang wanneer je het boek via een van de bovenstaande links koopt.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.