Boek vs FilmRecensiesYoung Adult

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes: boek vs. film

Iris633 views
The Hunger Games The Ballad of Songbirds and Snakes boek vs. film - Readalicious

Ik was echt hyped voor de nieuwe Hunger Games film: The Ballad of Songbirds and Snakes. De originele films én boeken waren het begin van mijn YA dystopian liefde, en ondanks dat ik daarna nog héél veel andere dystopian boeken heb gelezen, blijft je eerste liefde je toch bij. Hoe leuk en interessant is het dat The Ballad of Songbirds and Snakes meer vertelt over de achtergrond van President Snow?!

De film

Dan het eeuwige dilemma: ga je eerst het boek lezen of eerst de film kijken? In dit geval heb ik gekozen om eerst de film te kijken. Ik hou van een goede filmadaptatie en hoorde van collega’s al dat het boek ook heel filmisch was geschreven, maar ik wilde niet in de bioscoopzaal zitten en denken ‘maar in het boek…’ (Nee, dat ging ik wel thuis doen, toen ik het boek ging lezen haha 😉)

Bekijk ook hier de trailer:

Ik was na de film helemaal hyped. Ik wéét dat Snow niet goed is, maar wie houdt er niet van een morally grey karakter? En de muziek van Lucy Grey Baird luister ik het liefste op repeat! De film bevatte minder actie dan de originele trilogie – het deel in de arena is maar een klein deel van de film en het is meer de origin story van President Snow. Toch vond ik het een hele spannende en vooral meeslepende film. Een nieuwe favoriet!

De filmeditie

Er kwam natuurlijk een prachtige filmeditie uit van het boek. Maar dat betekent niet dat er verschillen zijn tussen het boek en de film. Het boek is behoorlijk dik voor een YA, en de film was gewoon een normale lengte. In een boek kun je meestal veel meer leren over de gedachten en gevoelens van de personages – simpelweg omdat dit makkelijker over te brengen is op de pagina’s dan op een bioscoopscherm.

Wat vond ik van het boek?

Ik begon dus niet zonder vooroordelen aan het boek van The Ballad of Songbirds and Snakes. Zou ik net zo hyped zijn als na de film? Blijf je na het lezen een beetje verliefd op Snow? Ik had zo veel vragen waarvan ik hoopte dat Suzanne Collins ze in het boek zou beantwoorden!

Tijdens het lezen had ik echt de beelden van de film in mijn hoofd, maar dan éxtra doordat je alle gedachten en gevoelens van Snow te weten krijgt. Het boek is vanuit zijn perspectief geschreven en je leert waarom hij bepaalde keuzes maakt. Toch maakt het hem niet altijd meer likeable, want soms vraag ik me echt af hóe je zo kan zijn.

Ondanks dat The Ballad of Songbirds and Snakes een dik boek is, vlieg je er doorheen. Het is zo meeslepend en super interessant om te lezen hoe de Hunger Games zijn ontstaan en wat de gedachtegang hierachter is. Hoe chaos gecontroleerd ‘moet’ worden, hoe het Capitool de macht wil houden, hoe de sociale hiërarchie in elkaar zit – en vooral hoe dit alles invloed heeft op de man die Snow wordt.

Verschillen tussen het boek en de film

Zijn het boek en de film precies hetzelfde? Nee. Er zijn heel veel kleine, subtiele verschillen te vinden. Lees niet verder als je spoilers wilt vermijden.

De verschillen zijn talrijk: van wanneer de Plinth prijs wordt geïntroduceerd (in de film vrij snel, in het boek pas halverwege de Hunger Games), tot het lot van Clemensia (in de film weten we niet wat er met haar gebeurt na de slangenbeet, maar in het boek wordt duidelijk wat de gevolgen zijn). Maar ook de manier waarop sommige tributes dood gaan verschilt, het karakter van Lepidus in de boeken ontbreekt in de film, de confrontatie tussen Lucy Gray en Snow in het hutje bij het meer is heel anders: het is echt een flinke lijst.

Desondanks weet de film de sfeer van het boek heel goed neer te zetten, en zijn sommige verschillen ook te verklaren omdat het filmtechnisch natuurlijk handiger is om op andere manieren op te lossen. Ik vind het in ieder geval een sterke adaptatie.

Meer!

En nu? Nu wil ik alleen maar meer. Kunnen we ook het verhaal van Haymitch krijgen? Of van Joanna? Finnick? Ik ben nog láng niet klaar met de Hunger Games franchise en ik hoop stiekem op meer. Dus als iemand nog wat extra leestips heeft, of Suzanne Collins een proofreader nodig heeft: I volunteer!

Uitgeverij: van Goor
Vertaler: Maria Postema
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.