Boek vs Film

5x bijzondere Shakespeare adaptaties

Iris2294 views

Wanneer je denkt aan Shakespeare, dan denk je al snel aan stoffige dialogen en theaterstukken waarbij je in slaap valt. Maar het kan ook anders! De volgende vijf Shakespeare adaptaties hebben het nét even anders aangepakt.

1. She’s the Man (2006)

Had jij kunnen raden dat She’s the Man een verfilming is van een van Shakespeare’s stukken? Deze romantische comedy is gebaseerd op het toneelstuk Twelfth Night. Amanda Bynes infiltreert op de school van haar broer om het voetbalteam van haar eigen school te verslaan. Op haar eigen school is het meidenteam namelijk geschorst. Grappig feitje: niet alle karakters uit het toneelstuk komen terug in de film, maar de namen worden wel gebruikt. Zo heet de spin van een van de karakters in de film Malvolio (Take that, Stephen Fry!).

2. Carroll’s Twelfth Night (2002)

In de tijd van Shakespeare speelden alleen mannen mee in toneelstukken. Het was dus normaal dat een vrouwelijk personage gespeeld werd door een man, dit was vaak een jonge jongen. Toen het toneelstuk Twelfth Night in 2002 weer in The Globe werd gespeeld, gingen we qua cast zo’n 400 jaar terug in de tijd. Alle rollen werden vertolkt door mannen! Met de bekende Stephen Fry als Malvolio werd het theaterstuk een hit, want wie krijgt er nou geen genoeg van mannen in jurken?

3. Shakespeare’s Star Wars

Over bijzondere combinaties gesproken… Had jij al ooit van Shakespeare’s Star Wars gehoord? Deze trilogie over Star Wars is volledig geschreven in de stijl van Shakespeare. O help/ Me, Obi-Wan Kenobi, help. Thou art/ Mine only hope. Gelukkig heeft R2D2 geen jurk aan…

4. Baz Luhrmann’s Romeo + Juliet (1996)

Als je denkt aan Leonardo DiCaprio en vuurgevechten, dat is toch vast geen Shakespeare? Fout! Regisseur Baz Luhrmann gaf zijn eigen draai aan de starcrossed lovers door Romeo en Juliet neer te zetten in modern Amerika. De Capulets en Montagues zijn niet zomaar vooraanstaande families, maar de twee rivaliserende maffia groepen. Het bijzondere aan deze versie? De acteurs gebruiken nog steeds de dialoog die Shakespeare zo’n 400 jaar geleden geschreven heeft. Hierdoor wordt het een soort MTV versie met oud Engelse taal. Wicked!

5. 10 Things I Hate About You (1999)

You’re just too good to be true. Can’t take my eyes off you. Zucht, wie droomde er niet van Heath Ledger die een serenade voor je zou zingen? Heath Ledger en Julia Stiles speelden de moderne variant van Shakespeare’s The Taming of the Shrew in 10 Things I Hate About You. Stiles was de koningin van de Shakespeare adaptaties in de jaren ’90 en speelde ook in Hamlet en ‘O’ (Othello).

Kennen jullie meer bijzondere Shakespeare adaptaties? Laat het weten in de comments!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter