Boek vs Film

Wat zijn adaptaties?

Iris5240 views

Boeken zijn mijn grootste passie, maar in het verlengde daarvan heb je ook films en series die gebaseerd zijn op boeken. Maar wist je dat heel veel films en series die je ziet zijn gebaseerd op boeken? Deze verfilmingen worden adaptaties genoemd. Een adaptatie is een aanpassing van een werk zonder klakkeloos te kopiëren. Een adaptatie kan een verfilming zijn, zoals de Harry Potter films die gebaseerd zijn op de boeken. Of een boek dat gebaseerd is op een ander boek, zoals Bridget Jones’s Diary die gebaseerd is op Pride and Prejudice. Of een toneelstuk dat is gebaseerd op een boek, zoals de toneelstukken van Shakespeare in The Globe. Er zijn veel mogelijkheden voor adaptaties!

Soorten adaptaties

Als een boek verfilmd wordt, maken de regisseur en scriptschrijver de keuze om een bepaald soort adaptatie te maken. Kortweg zijn er drie soorten adaptaties: de ’transposition’, ‘commentary’ en ‘analogy’. In het geval van de ’transposition’, de plot van de verfilming is identiek aan dat van het origineel. Dit is vaak het geval bij BBC adaptaties, die een boek verfilmen in meerdere afleveringen. Het is hierbij belangrijk dat de verfilming trouw blijft aan het origineel. Bij een ‘commentary’ heeft de regisseur zijn eigen stempel gedrukt op de verfilming. Dit komt vaker voor, bijvoorbeeld in de Pride & Prejudice (2005) versie met Keira Knightley. Een ‘analogy’ is een verfilming waar radicale veranderingen zijn gemaakt aan bijvoorbeeld het plot of de setting. Veel mensen kennen de film Clueless, maar wist je wel dat die gebaseerd is op een klassieker? Clueless is gebaseerd op Jane Austen’s Emma. Bekijk de trailer en laat ons weten wat je vindt in de reacties!

Van vroeger tot nu

Adaptaties zijn geen nieuw fenomeen: al sinds jaar en dag worden boeken nagespeeld op het podium en in films. Vroeger werden de stukken van Shakespeare al op het podium gespeeld, en tegenwoordig kan je je favoriete verfilming op Netflix bekijken. Eerst waren de genres boek en film gescheiden: een boek is een boek, en een film is een film. Tegenwoordig beginnen de genres steeds vaker te overlappen. De nieuwste variant zijn nieuwe media adaptaties. Hou je ook zo van Pride and Prejudice? Dan kan je bijvoorbeeld The Lizzie Bennet Diaries bekijken, waarbij het verhaal van Pride and Prejudice in de moderne tijd afspeelt. Lizzie (Elizabeth) vlogt over haar leven, maar je kan de karakters ook volgen op Facebook en Twitter. Nieuwsgierig geworden? De eerste aflevering van The Lizzie Bennet Diaries kan je hier bekijken. Of ben je meer fan van Emma of Frankenstein?

Nieuw publiek

Een adaptatie kan voor een nieuw publiek zorgen voor het boek, bijvoorbeeld de lezers die na de Harry Potter films ook de boeken gingen lezen. Zoals je kan zien in de onderstaande grafiek gingen de verkopen van alle Harry Potter boeken omhoog nadat de zesde film uit kwam:


Dit publiek kijkt meestal niet alleen naar hoe trouw de adaptatie is aan het origineel, maar kijkt de verfilming voor bijvoorbeeld entertainment, of omdat ze bekend zijn met een van de acteurs.

Wat is jullie favoriete adaptatie?

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter