Boek vs Film

Welke boekenverfilmingen kun je in januari 2023 bekijken?

Iris485 views
Cinema - film - boekverfilming - Photo by GR Stocks on Unsplash

Welke boeken kun je nog lezen voordat ze in januari 2023 in de bioscoop of op je favo streamingsdienst te bekijken zijn? Zet deze boeken maar alvast op je TBR-lijst – en de films op je watch-list.

The Lying Life of Adults

Synopsis van het boek: De dertienjarige Giovanna leidt een perfect leven. Ze woont in een van de beste wijken van Napels, haar ouders dragen haar op handen en hebben haar opgevoed tot een lief en gehoorzaam kind dat netjes praat en op school goede cijfers haalt. Dat verandert allemaal wanneer ze haar vader tegen haar moeder hoort zeggen dat Giovanna steeds meer begint te lijken op zijn zus. Er is in hun gezin geen groter kwaad denkbaar dan tante Vittoria.

Elena Ferrante’s boeken zijn natuurlijk immens populair, dus het was een kwestie van tijd voordat ze deze naar het grote scherm zouden halen. Deze serie is sinds 4 januari op Netflix te zien. Bekijk hierboven de trailer en koop hier het boek Het leugenachtige leven van volwassenen of The Lying Life of Adults.

Mayfair Witches

Synopsis van de boeken: In de drie eeuwen omvattende familiegeschiedenis van twaalf generaties Mayfair-heksen speelt het verdoemde, machtige en onweerstaanbare wezen Lasher een bepalende rol. Deze geest, die al eeuwen op de familie parasiteert, maar hen ook onderhoudt, heeft eindelijk lichamelijk gestalte gekregen.
Lasher komt ter aarde als het heksenkind van Rowan Mayfair, het hoofd van de familie. Lasher groeit als kool en ontpopt zich als haar wrede minnaar. Hij neemt Rowena mee op zijn zoektocht door tijd en ruimte, van de moderne wereld, tot in het Italië van de 16e eeuw en de Schotse hooglanden, langs de bewogen levens van de Mayfair-heksen.

Ondanks dat deze boekenserie van Anne Rice al jaren oud is, komt er toch een nieuwe verfilming uit in 2023. De serie is te bekijken via AMC+ (sinds 5 januari) of bestel het boek Het heksenkind of de ebook bundel Mayfair Witches hier.

A Man called Otto

Synopsis van het boek: Ove is negenenvijftig jaar oud. Hij rijdt Saab. Mensen noemen hem ‘de bittere buurman’. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Vooral tegen zijn onmiddellijke omgeving, in de wijk waarin hij woont. Hij en zijn vrouw Sonja waren de eerste bewoners, samen met hun vrienden Rune en Anita. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt. Hij verzet fietsen, controleert de inhoud van afvalbakken, ook al is hij al jaren geen voorzitter meer van de buurtbewonersgroep. Maar achter deze pedante facade schuilt een verhaal, een verdrietig verhaal. Als de pas gearriveerde nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus pletten, vormt dat het begin van een komisch en hartverwarmend verhaal over onverwachte vriendschap, ongekamde katten en de kunst van het achteruitrijden met een caravan.

Samantha raadt mij al tíjden de boeken van Frederik Backman aan, maar je kent het – zo veel boeken, zo weinig tijd. Maar ik moest zó lachen om deze trailer dat ik toch sowieso de film wil kijken – en dan is het een kwestie van tijd voordat het boek natuurlijk hier op de TBR / in de boekenkast beland. De film is (als het goed is) vanaf 13 januari in de bioscopen te zien. Koop hier het boek Een man die Ove heet of A Man called Ove.

Lockwood & Co

Synopsis van het boek: Overdag is er niets aan de hand. ’s Nachts komen kwade geesten tevoorschijn… Het kleinste, meest ongeorganiseerde, maar zonder twijfel allerbeste bureau dat op geesten jaagt is Lockwood & Co. Medewerkers: de charismatische eigenaar Anthony Lockwood, boekenwurm George Cubbins en nieuwkomer Lucy Carlyle De drie staan voor hun moeilijkste klus tot nu toe. Het beruchte landgoed Combe Carey Hall moet geestvrij worden gemaakt. Geen van de vorige geestenjagers is ooit teruggekeerd. Anthony, Lucy en George moeten al hun talenten inzetten om te strijden tegen de geest van de Schreeuwende Wenteltrap en… om in leven te blijven.

Zin in weer een nieuwe YA-fantasy serie? Kijk dan naar Lockwood & Co. De serie is vanaf 27 januari te zien op Netflix. Koop hier het boek Lockwood & Co: De schreeuwende wenteltrap of The Screaming Staircase.

Extra: Red, White & Royal Blue

Synopsis van het boek: Deze heerlijke romcom gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry, Britse prins. Meteen zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht? 

Op het moment van schrijven is er nog geen release date van Red, White & Royal Blue bekend, dus zet ‘m maar gewoon alvast op je lijst. Ik heb het boek klaarliggen, maar dit lijkt me ook een heerlijke film voor een vriendinnenavondje. Bovenstaande trailer is dus ook een fan/booktrailer, dus het is nog even afwachten. Koop hier het boek Rood, wit & koningsblauw of Red, White & Royal Blue.

*De links in dit bericht zijn partnerlinks van bol.com. Dit betekent dat ik een klein percentage ontvang wanneer je het boek via een van de bovenstaande links koopt.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.