Boek vs FilmKinderboekenRecensies

Wonka: boek vs. film

Iris398 views
Wonka boek - Sibéal Pounder, Simon Farnaby, Paul King - Readalicious

Wie is er nou niet opgegroeid met Sjakie en de chocoladefabriek? De bijzondere chocolade, het gouden ticket, de fabriek vol gekke snufjes en… de eigenzinnige Willy Wonka! Hij kreeg een eigen film over zijn achtergrond, met Timothée Chamalet in de hoofdrol als Wonka.

De film

Ik had zo veel zin om deze film in de bioscoop te bekijken! De trailer was al veelbelovend: vol toffe kostuums, muziek en een fantastische sfeer. De film gaat over de jonge en arme Willy Wonka. Hij droomt ervan een winkel te openen in een stad die bekend staat om zijn chocolade. Dan ontdekt hij dat de industrie wordt gerund door een kartel van hebzuchtige chocolatiers.

Bekijk ook hier de trailer:

De film was zo veel meer dan ik had gehoopt! Het bevatte een hoopvol verhaal vol humor, muziek en chocolade. Maar er was ook maatschappijkritiek: op het chocoladekartel en de politiecommissaris die zich laat omkopen met chocolade.

De filmeditie

Wonka, geschreven door Sibéal Pounder en gebaseerd op het filmscript van Simon Farnaby & Paul King is niet zomaar een filmeditie. Het boek is geschreven op basis van het filmscript, wat weer gebaseerd is op Roals Dahl’s Sjakie en de chocoladefabriek. Deze klassieker heb ik vroeger zo vaak geleend in de bibliotheek! Uitgeverij de Fontein geeft momenteel de Roald Dahl-klassiekers weer uit in een mooi, nieuw jasje en deze editie heeft een cover die gebaseerd is op de film, maar de editie past wel mooi bij de rest van de Roald Dahl-collectie.

Het boek

En wat is het boek fijn! Het boek is echt exact zoals de film, inclusief dezelfde dialogen, waardoor je nog een keer wegdroomt naar de film. Er zijn wel wat kleine dingen die nét anders zijn, maar de plot van het boek bevat niet meer dan de film.

Ondanks dat het boek minder liedjes bevat dan de film, is de speelsheid van het verhaal wel overgenomen. Door middel van de typografie, die overigens ook gebruikt wordt in de andere Roald Dahl-edities van Uitgeverij de Fontein, heeft het boek een speelse vormgeving. Dit geeft het wel een extra touch!

Het verhaal van Wonka is betoverend en de magie van Dahl’s originele verhaal is perfect overgenomen in Wonka door Sibéal Pounder. Het boek is vlot geschreven en zit vol humor zoals we die ook uit Dahl’s boeken kennen!

Ben jij benieuwd naar Wonka of hou je het bij de klassieker van Roald Dahl zelf?

Uitgeverij: Uitgeverij De Fontein
Vertaler: Anne Douqué
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Wonka via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.