Overig

3x klassiekers om te herlezen met Halloween

Iris1027 views

Het is weer bijna Halloween! Dus het is weer tijd voor de engste, griezeligste boeken. Hierbij drie klassiekers die perfect passen bij deze tijd van het jaar.

1. Frankenstein – Mary Shelley

In 1816 in Zwitserland nam Mary Shelley, toen nog Mary Godwin, de uitdaging van een van haar vrienden aan, de dichter Lord Byron. Hij daagde zijn vrienden uit om een spookverhaal te schrijven. Het scheen dat Mary niet toen al het hele verhaal schreef, maar wel het idee kreeg voor wat later Frankenstein zou worden.

De jonge Victor Frankenstein verlaat al jong zijn familie in Zwitserland om te gaan studeren. Hij ontdekt een manier om levenloos materiaal weer tot leven te wekken, en Victor wil zo een vriend creëren. Maar wanneer zijn schepping tot leven komt, schrikt Victor enorm en ontvlucht hij zijn laboratorium. Het ‘monster’, voelt zich in de steek gelaten door zijn maker en begint dood en verderf te zaaien – uit wanhoop.


Deze klassieker heb ik voor mijn studie gelezen, en het boek is zó veel meer dan de films over het monster. Anders dan in de films, is Frankenstein niet het naam van het monster, maar van zijn schepper. Frankenstein is niet zomaar een horrorverhaal, maar echt een goed gelaagd en sterk verhaal. Nu ik er over nadenk, wil ik het boek ook snel herlezen!

2. The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde – Robert Louis Stevenson

Dr. Jekyll is voor de buitenwereld een respectabel arts, een geacht lid van de maatschappij. Echter Jekyll heeft ook een andere, meer duistere kant. Gefascineerd als hij is door het probleem van goed en kwaad, bedenkt hij hoe interessant het zou zijn als beide eigenschappen van elkaar zouden kunnen worden gescheiden.
Hij ontdekt vervolgens een drug waardoor hij in staat is naar believen te veranderen in zijn kwade alter ego Mr Hyde, een afzichtelijk individu, zonder enig moreel besef. Hij geniet van de vrijheid die deze metamorfose hem verschaft, totdat stukje bij beetje de persoonlijkheid van Hyde de overhand krijgt en de drug uiteindelijk het vermogen verliest Mr. Hyde terug te laten veranderen in de vorm en persoonlijkheid van Dr. Jekyll. Maar dan…
Weer een horrorverhaal met een sterk plot. Het is even geleden dat ik deze heb gelezen, dit was ook een verplicht boek tijdens mijn studie, maar wel echt een aanrader. Ook van The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde zijn veel adaptaties, dus je kan ook een van de films kijken.

3. Dracula – Bram Stoker

Jonathan Harker brengt een bezoek aan de mysterieuze graaf Dracula in Transsylvanië om de aankoop van een Londens landhuis af te handelen. Na verloop van tijd merkt hij dat de griezelige graaf er vreemde gewoonten op na houdt, zoals het drinken van mensenbloed. Ternauwernood weet hij te ontsnappen. Kort daarna wordt Jonathans verloofde, Mina, thuis in Londen geconfronteerd met de vreemde ziekte van haar vriendin Lucy, die ’s nachts slaapwandelt op een kerkhof. De Amsterdamse arts en vampierjager Van Helsing herkent het symptoom meteen. Ze is het slachtoffer van een vampyr.
Jonathan, Mina en drie vrienden ontdekken al snel dat het wezen graaf Dracula is, die naar Londen blijkt te zijn afgereisd. Maar de graaf weet dat ze hem op het spoor zijn. Hij verleidt Mina en ontvoert haar, helemaal terug naar Transsylvanië. En dan is de jacht pas echt geopend…


Dracula is een van de meest verfilmde verhalen ter wereld, en Dracula is dé grondlegger van de vampierenverhalen. Het perfecte boek om te lezen tijdens Halloween!

Nog niet klaar met het lezen van spannende klassiekers? Probeer dan ook Carrie (Stephen King), The Picture of Dorian Gray (Oscar Wilde), of de poëzie van Edgar Allen Poe. Of lees onze blog met aanraders van vorig jaar hier!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter