Overig

5x back to school boeken

Iris1749 views

Het is begin september, en de meeste scholen en universiteiten beginnen weer. En wat is dan fijner dan lezen over je lotgenoten, die ook in de les zitten, nieuwe vrienden moeten maken of geen zin hebben in hun huiswerk? De volgende 5 boeken spelen zich af op school, ter inspiratie.

1. Harry Potter en de steen der wijzen – J.K. Rowling

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap.
Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn ouders werkelijk waren.
Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9¾ belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

Wie kent Harry Potter nou niet… De tovenaarsjongen gaat in dit eerste deel van de serie voor het eerst naar Zweinstein. Het is een klein beetje nostalgisch, maar dat maakt het niet minder leuk. Bovendien… Als Harry zijn vakken kan halen, moet jij het ook kunnen toch? 

2. Pas op, breekbaar! – Teresa Toten

Kate O’Brien is slim. Mooi. Ambitieus. En een leugenaar. Dat moet ook wel als je uit een achterstandsmilieu komt en iets wilt bereiken in het leven, houdt ze zichzelf voor. Als beursstudent aan een prestigieuze privéschool in New York is ze bijna bij haar einddoel: Yale. Om haar kansen te vergroten, richt ze haar pijlen op Olivia Sumner, de it-girl van de school. Haar tactiek werkt en de universiteitspoorten staan op een kier. Kate had alleen geen rekening gehouden met Mark Redkin, het aantrekkelijke maar doortrapte nieuwe bestuurslid van de school. Er ontspint zich een razend spannend kat-en-muisspel tussen Kate, Olivia en Mark, waarbij hun duistere verleden en verborgen agenda de spelregels bepalen.

Deze spannende YA-thriller speelt zich af op een privé-school in New York. Toten zet je regelmatig op het verkeerde been, waardoor je iedereen gaat wantrouwen. Pas op, breekbaar leest als een speer en bezorgt je kippenvel. Lees hier mijn recensie.

3. Shut Out – Kody Keplinger

Op Hamilton High is een burgeroorlog tussen het American football team en het voetbalteam. Lissa is er helemaal klaar mee, zeker omdat haar vriendje Randy haar steeds dumpt om te vechten met het voetbalteam. Ze is er klaar mee,en ze is niet de enige: samen met de vriendinnen van de andere spelers sluit ze een pact: ze gaan op een hookup strike. De jongens krijgen geen actie tot de twee teams vrede sluiten. Dit is het begin van een jongens-tegen-de-meisjes spel, want wie houdt het langer vol?

Dit boek is hilarisch! Ik had geen hoge verwachtingen van Shut Out, maar de plot is diepgaander dan je op het eerste gezicht zou denken. Een leuk boek met een boodschap!

4. Allesbehalve oké – Laura Steven

Izzy O’Neill hier! Straatarme wees, ambitieuze cabaretier en Ongelooflijke Slet, als je de roddelsites tenminste mag geloven… Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van eeninternationaal online-schandaal. Maar als expliciete foto’s van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Gewapend met een enorme bak nacho’s en haar beste vriend Ajita als steun en toeverlaat, probeert ze het van zich af te lachen. Maar als het dagelijkse slutshaming verergert, leert ze snel dat de wereld tienermeiden niet oké behandelt. Allesbehalve oké zelfs.

Allesbehalve oké leest als een trein, heeft een hilarische protagonist en een sterke boodschap, want slutshaming en pesten worden aan de kaak gesteld. Het is een typisch YA-boek over school, vrienden en liefde, maar weet toch een origineel verhaal te zijn, met een belangrijke visie. Lees hier mijn recensie. 

5. The Secret Diary of Lizzie Bennet – Bernie Su & Kate Rorick

De vierentwintigjarige Lizzie Bennet worstelt met haar studieschuld en woont nog bij haar ouders met haar twee zussen Jane en Lydia. Voor haar scriptieproject begint ze met vloggen over haar leven, maar ze heeft geen idee waar ze aan begint. Al snel zijn haar vlogs populairder dan ze had kunnen denken.

Dan komt de rijke, knappe Bing Lee met z’n vriend William Darcy in de stad wonen. Maar niet alles is te zien in de vlogs, dus gelukkig schrijft Lizzie ook in haar dagboek. 

The Secret Diary of Lizzie Bennet is een adaptatie van Jane Austen’s Pride and Prejudice. Lizzie Bennet zit niet meer op de middelbare school, maar op de universiteit en is druk bezig met afstuderen. Helaas heeft haar moeder het drukker met Lizzie (en haar zussen) koppelen aan de mannen die in de stad wonen. Vol scriptie-perikelen, stress over studieleningen en andere schoolgerelateerde problemen! Ennehh… als dit een verhaal van Jane Austen is, dan kan je het misschien zelfs lezen voor school!
Ben je fan? Bekijk ook de vlogs: 

Zijn jullie alweer begonnen aan het nieuwe studiejaar? Hebben jullie ook nog leestips voor ons?

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter