5x boeken tussen de sterren
Soms komt er een trend voorbij in boekenland – ineens lijken er veel boeken met hetzelfde thema te verschijnen. Ik heb bijvoorbeeld in een korte tijd veel boeken over de ruimte en/of die zich afspelen in de ruimte gelezen. Dus vandaag vijf tips voor boeken die zich afspelen tussen de sterren!
Eenzaam en extreem ver weg – Kate Ling
De 16-jarige Seren leeft aan boord van de Ventura, een ruimteschip van de NASA. De bemanning omvat meerdere generaties en is op weg naar de dichtstbijzijnde bewoonbare planeet.
Seren worstelt met de zin van het leven, haar familie en de liefde. Haar generatie werd aan boord geboren, heeft de aarde nooit gekend, maar zal ook de eindbestemming niet bereiken. Haar leven speelt zich af aan boord van de Ventura, en iets anders zal ze nooit kennen. Tenminste… dat is de gedachte…
Wat een tof boek is dit! Eenzaam en extreem ver weg is een soort Romeo & Julia in de ruimte, en is minder ongeloofwaardig dan je zou denken. In mijn Hebban-recensie zei ik erover: ‘Eenzaam en extreem ver weg combineert een liefdesverhaal met sciencefiction en doet dit op een levendige manier. Het tempo zit er flink in door de verrassende wendingen. Dit boek is er een om in één keer uit te lezen!’ En ik ben al bezig in het tweede deel De gloed van gedoofde sterren, dus daar kunnen jullie binnenkort een recensie van verwachten!
Tussen de sterren – Katie Khan
Carys en Max hebben nog negentig minuten zuurstof. Tenzij ze met een goed idee komen, zullen ze over anderhalf uur sterven. Maar zo hoeft het niet te eindigen. Carys en Max zweven in de ruimte en kijken naar de wereld die ze hebben achtergelaten; een goed geoliede machine waar ze zich niet meer thuis voelen. Tussen de sterren is het eigenzinnige en ontroerende verhaal over twee mensen die voor elkaar vallen in een wereld waar ware liefde verboden is. Wat gebeurt er als je dan de liefde vindt?
Ik was erg onder de indruk van Khan’s Tussen de sterren en heb het boek in één ruk uitgelezen. Het speelt zich af in een soort dystopisch Europa en worden na een soort van overtreding naar de ruimte gestuurd. Tussen de sterren kaart allerlei universele onderwerpen aan, zoals religie en carrière versus (vroeg) moeder worden. In dit prachtige verhaal zie je de liefde tussen Carys en Max opbloeien terwijl ze het einde naderen. Pas op: haal zakdoekjes voor je dit boek gaat lezen, want Khan heeft mijn hart volledig gebroken.
Carve the mark – Veronica Roth
Cyra’s gave geeft haar pijn, maar ze kan ook anderen onnoemelijk veel pijn doen. Haar broer Ryzek heerst als wrede tiran over hun land, Shotet. Ryzek misbruikt Cyra’s gave om zijn vijanden te martelen. Maar Cyra is meer dan een wapen in handen van haar broer: ze is snel, veerkrachtig en slimmer dan hij denkt. Wanneer de knappe Akos uit het vredelievende, naburige rijk Thuve als gevangene in Cyra’s wereld terechtkomt, lijkt de vijandschap tussen hun landen en hun families onoverkomelijk. Samengebracht door het lot moeten ze een allesbeslissende keuze maken.
Carve the Mark begint langzaam, maar Roth weet hierdoor een goede en gedetailleerde wereld weer te geven. Daarnaast ga je gewoon houden van Cyra en Akos. Lees hier de recensie die ik over Carve the Mark schreef.
Op de rand van het niets – Corinne Duyvis
Terwijl een vernietigende komeet recht op de aarde afsnelt, wacht de zestienjarige Denise gespannen op het moment van de inslag. De gelukkigen zijn al vertrokken in ruimteschepen, op weg naar een nieuwe bestemming, maar vele andere families – inclusief die van Denise – hebben alleen recht op een plaats in een tijdelijke schuilkelder, waarna ze weer terug moeten keren naar de verwoeste oppervlakte.
Dan komt ze erachter dat op Schiphol een laatste ruimteschip staat dat nog niet vertrokken is. Wanhopig probeert ze een plekje op het schip te bemachtigen, maar de toelatingseisen zijn streng: iedere passagier moet zichzelf nuttig maken en een steentje bijdragen. Voor Denise, die autistisch is, is dat extra moeilijk. Zal het haar lukken een plaats te veroveren of moet ze achterblijven op de straks onleefbare aarde?
Een spannend verhaal van Nederlandse bodem! Eigenlijk speel ik een beetje vals met het noemen van deze titel, want Op de rand van het niets speelt zich voornamelijk op aarde af. Een pluspunt van het boek is dat Duyvis veel waarde hecht aan diversiteit in haar personages en dit is goed te merken in het boek. Lees hier de recensie die ik eerder over dit boek schreef.
Mensen op Mars – Joris van Kasteren
Als het aan twee Nederlandse ingenieurs ligt, wonen er vanaf 2027 vier mensen op Mars. Dit viertal, dat om de twee jaar versterkt wordt door vier volgende pioniers, zal daar ook sterven, want terugkeren per raket naar aarde is technisch nog niet mogelijk. Toen Joris van Casteren in 2013 hoorde over dit onwaarschijnlijke project, Mars One, was hij direct gefascineerd. Hij begon gesprekken te voeren met de oprichters, talloze kandidaten in binnen- en buitenland, wetenschappers en andere deskundigen. Kolonisatie van de planeet Mars is niet langer een illusie, realiseerde hij zich. Het idealisme en de hoogmoed waarmee het project gepaard gaat verrasten hem zeer.
Van Casteren reisde de wereld rond op zoek naar avonturiers die betrokken zijn of willen zijn bij Mars One en naar locaties die een rol hebben gespeeld in het warrige beeld dat door de eeuwen heen van Mars heeft bestaan: van het observatorium in Arizona van Percival Lowell, die kanalen op de planeet meende te zien, tot de burcht buiten Praag waar de roemruchte ontmoeting tussen Johannes Kepler en Tycho Brahe plaatsvond.
Bonus: een non-fictie boek over de ruimte! Dit boek heb ik nog niet gelezen, maar staat wel op m’n wishlist nadat ik de auteur heb horen spreken bij Waumans en Victoria’s Groot Internationaal Literair Variété Spektakel (wat een mond vol hè).
Welke boeken over de ruimte heb jij al gelezen?