Overig

5x boeken voor de ambitieuze vrouw

Iris2355 views

Binnenkort begint het nieuwe jaar: weer tijd voor goede voornemens! Wil je misschien meer uit je carrière halen? Misschien kan je een boek lezen die je op weg kan helpen. Vandaag dus vijf boeken voor de ambitieuze vrouw. 

1. #Girlboss – Sophia Amoruso

In #GIRLBOSS vertelt Sophia Amoruso het verhaal van haar ongelooflijke succes. Ze laat zien hoe iedereen succesvol kan worden, als je op jezelf vertrouwt en je instinct volgt.
Sophia Amoruso is de oprichter en CEO van kledingbedrijf Nasty Gal, een organisatie met een omzet van meer dan 100 miljoen dollar en meer dan 350 mensen in dienst. Maar het eerste wat ze ooit online verkocht was geen kledingstuk – het was een boek dat ze ergens gestolen had. Tot haar tweeëntwintigste had ze allerlei verschillende baantjes en geen enkel idee wat ze wilde doen met haar leven. Toen besloot ze eens te proberen wat vintage kleding te verkopen op eBay.

Dit boek is een inspiratie voor iedere vrouw die zelf een bedrijf wil starten, en iedereen die denkt dat het écht even niet gaat lukken. Sophie vertelt haar verhaal op een prettige, nuchtere manier. Geen zin om het boek te lezen? Er is ook een Netflix serie op gebaseerd! 

2. Little Black Book – Otegha Uwagba

Little Black Book is een handboek in zakformaat, boordevol inspirerende ideeën en praktische adviezen om je carrière richting te geven. Van salarisonderhandelingen en het opzetten van een succesvol zzp-bestaan, tot loopbaanplanning, een spoedcursus netwerken en spreken in het openbaar. Of je nu een denker bent of een doener, een kunstenaar of ondernemer, of je nu op het punt staat om de arbeidsmarkt voor het eerst te betreden of al jaren aan het werk bent: Little Black Book is een onmisbare gids voor elke creatieve vrouw met ambitie.

Little Black Book is vooral een praktisch handboek. Onlangs schreef ik al een recensie over dit boek, die kan je hier lezen. 3. Nice girls don’t get the corner office – Lois P. Frankel

Lois P. Frankel is coach en bedrijfstrainer. Vijfentwintig jaar lang runde ze een praktijk voor psychotherapie waar ze voornamelijk werkende vrouwen behandelde. Nice girls don’t get the corner office is het resultaat van al die praktijkervaring. Het gaat over de meest gemaakte fouten van vrouwen op hun werk, het doet suggesties om grip te krijgen op je carrière en het beschrijft manieren waarop je jezelf in de weg zit bij het benutten van al je talenten. De praktische adviezen zijn onderverdeeld in zes thema’s: hoe je het spel speelt; hoe je je gedraagt; hoe je denkt; hoe je jezelf op de markt brengt; hoe je klinkt; hoe je eruitziet en hoe je reageert.

Nice girls don’t get the corner office is een interessant boek, en de meeste vrouwen zullen fouten tegenkomen die ze zelf ook maken, of ooit gemaakt hebben. De herkenbaarheid in combinatie met de praktische tips zorgen ervoor dat het boek kan bijdragen carrièreboost. Onlangs recenseerde ik dit boek voor Hebban, die recensie kan je hier lezen. 

4. Psychologisch handboek voor de niet zo perfecte vrouw

Het leven is verrukkelijk. Nou ja, dat kán het zijn, maar soms sta je voor uitdagingen, hindernissen en moeilijkheden waarbij je denkt: wat nu?! En ook eigenschappen als perfectionisme en onzekerheid kunnen in de weg zitten. Dan scheelt het als je onderliggende processen begrijpt en er al lezend achter komt dat je niet de enige bent. 

Ben je ook vrij perfectionistisch? Dan is het Psychologisch handboek voor de niet zo perfecte vrouw misschien iets voor jou. De informatie in het boek is niet nieuw en de auteurs gebruiken veel bronnen, maar hebben hier een goed lopend en interessant verhaal van gemaakt. Veel hoofdstukken bevatten ook tips om minder perfectionistisch te worden, of juist opdrachten, zoals het maken van lijstjes, die je bewuster maken van de keuzes die je maakt. Toch had ik ook kritiek op dit boek, lees de volledige recensie hier

5. Babe, you got this – Emilie Sobels en Martje Haverkamp 

Steeds meer vrouwen zijn op jonge leeftijd al heel succesvol. Ze hebben een eigen bedrijf, een droombaan, een geweldige partner en een druk sociaal leven. Al die successen worden continu met de hele wereld gedeeld via social media. 
Vanuit de verschillende adviezen van deze vrouwen bouwden Emilie en Martje dit boek op. Een boek met handvatten die kunnen helpen met het verwezenlijken van je dromen. Want succesvolle vrouwen helpen elkaar: ‘Babe, you got this.’

De adviezen van de 23 girlbosses zijn praktisch, en sommige tips zijn aangevuld met boeken, apps of andere must sees. Met zo veel voorbeelden van vrouwen die eigenhandig hun carrière een boost wisten te geven door het starten van een bedrijf of het solliciteren op die ene geweldige vacature, is er genoeg inspiratie voor de jonge vrouw. Lees mijn volledige recensie hier.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter