KinderboekenOverig

5x diversiteit in kinderboeken

Iris948 views
Foto: sof_lo / Pixabay

Als je zelf graag leest, geef je het leesvirus vast graag door. Misschien aan je eigen (klein)kinderen, misschien wanneer je babysit, of wanneer je een boek cadeau geeft. Maar naast de klassiekers, is het misschien ook erg leuk om een keer een ander boek te geven. Want, zoals wel vaker in de media wordt aangegeven, is het voor alle kinderen goed om over diversiteit te kunnen lezen.

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – Elena Favilli

Met trots brengt ROSE stories de Amerikaanse bestseller Good Night Stories for Rebel Girls naar Nederland. Van Jane Austen en Cleopatra tot Michelle Obama en Serena Williams: Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes zet sprookjes in een geheel nieuw daglicht met 100 voorleesverhalen over inspirerende vrouwen, die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd – als schrijfster, piraat of wiskundige. Met illustraties van 60 vrouwelijke kunstenaars van over de hele wereld is dit boek een unieke uitgave boordevol inspiratie, speciaal voor iedereen die zijn eigen pad kiest.

Eerder recenseerde Iris dit boek, lees de recensie hier.

Julian is een zeemeermin – Jessica Love

Julian ziet op een dag drie zeemeerminnen.Vanaf dat moment is niets meer wat het was … Hij heeft maar één grote wens: een zeemeermin worden.Wat vindt zijn oma daarvan?

Dit bijzondere prentenboek gaat in op het onderwerp gender. De acceptatie van Julian’s oma is belangrijk. Een goed boek om kinderen te leren over het concept gender. Ik heb het boek zelf niet gelezen, maar het werd me aangeraden dus ik ga er zeker even naar kijken!

Van klein tot groots: Rosa Parks – Lisbeth Kaiser

Van klein tot groots Dit boek is onderdeel van de serie ‘Van klein tot groots’, waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën.
Rosa Parks groeide op in Alabama, waar ze al op jonge leeftijd leerde om voor zichzelf op te komen. Ze groeide op tot een burgerrechtenactiviste die met haar moed en waardigheid een beweging op gang bracht die een einde zou maken aan de rassenscheiding. Rosa zou nooit stoppen met haar strijd voor gelijke rechten. Ze is voor ontelbaar veel mensen een voorbeeld geworden van moed, waardigheid en doorzettingsvermogen in de strijd tegen ongelijkheid.

Deze serie Van klein tot groots is een kinderboekenserie die met ieder boek het verhaal van een belangrijke vrouw vertelt. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw. Inspirationeel!

Het lammetje dat een varken is – Pim Lammers

In de wei grazen de schapen in hun mooie, witte trui. In de poel liggen de varkens. Ze rollen door de modder. Dan zit er opeens een lammetje in de modder. Dat vinden de schapen en de varkens maar raar. ‘Ik ben een varkentje,’ zegt het lam. Dat is toch gek? Of niet? 

Ook Het lammetje dat een varken is gaat in op het onderwerp gender. Wellicht ook een interessant boek om cadeau te geven, of zelf te lezen!

Waar is mijn noedelsoep?!? – Chee-Han, Reza Kartosen-Wong

Wanneer Sam-Ming op school zit, kijkt hij uit naar de lunchpauze. Dan kan hij smullen van de superverrukkelijke noedelsoep die zijn ouders voor hem hebben gemaakt. Dat is zijn lievelingseten. Maar wanneer Sam-Ming zijn rugtas opent, schrikt hij: zijn noedelsoep is weg! Waar, oh waar is zijn noedelsoep?!?

In een mooie samenwerking met Oxfam Novib maakte Rose Stories Waar is mijn noedelsoep?!?. Door middel van verschillende gerechten leren kinderen verschillende culturen kennen. Hou ook vooral uitgeverij Rose Stories in de gaten, want ze maken echt prachtige boeken over diverse onderwerpen.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter