5x lezen voor de lijst: welke boeken kun je ook lezen voor school?
Ben je tussen de 15 en 18 jaar? Zoek je een leuk boek om te lezen voor de lijst? Vandaag raad ik een aantal boeken aan. Deze boeken staan allemaal op Lezen voor de lijst van de bibliotheek. Overleg ook met je leraar over de boeken of je deze boeken ook op jouw school mag lezen!
Zoek je een eng boek?
Lees dan Hex van Thomas Olde Heuvelt! Dit boek speelt zich af in Nederland en wordt wel eens vergeleken met de boeken van Steven King. Zelf vond ik het boek héél spannend (als je een beetje bang aangelegd bent: niet ’s avonds lezen als je nog op pad moet).
Synopsis: Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek (Limburg) is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw wier ogen en mond zijn dichtgenaaid. Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen, nachtenlang staat ze aan je bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend.
Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viral te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken. En dan is de wraak van de Wylerheks nog niet eens begonnen…
Zoek je een grappig boek?
Lees dan Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen. Dit treffend geschreven boek laat zien hoe het leven in een bejaardentehuis is, zonder saai te worden (iets wat je wel verwacht van de bewoners, want wat hebben zij toch te doen de hele dag?). Het is juist heel grappig en hartverwarmend!
Synopsis: Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffie drinken achter de geraniums en wachten op het einde?
In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid nemen van dit charmante personage…
Zoek je een spannend mysterie?
Lees dan Het Pauluslabyrint van Jeroen Windmeijer. Hij schrijft altijd met een goede dosis mysterie en actie. Je moet vaak op het begin even doorzetten – er zit veel informatie in de boeken – maar ze zijn echt spannend en heel interessant. Zo ook dit Da Vinci Code-achtige boek. Lees ook mijn recensie van Het Pauluslabyrint hier.
Synopsis: Wanneer de burgemeester van Leiden het startschot wil geven voor het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers, stort hij met graafmachine en al drie meter de diepte in. Daar blijkt zich een ondergronds gangenstelsel te bevinden. Ook wordt er een jongen gevonden. Hij lijkt niet gewond, maar toch zit hij onder het bloed.
Als kort daarop universitair docente Judith Cherec en hoogleraar Arnold van Tiegem verdwijnen, ziet archeoloog Peter de Haan zich gedwongen op onderzoek uit te gaan. Hij stuit op een deel van de vaderlandse geschiedenis dat niet voor niets eeuwenlang verborgen was gebleven. Leiden schudt op zijn grondvesten. Hora est, maar wiens uur heeft geslagen?
Zoek je een waargebeurd verhaal?
Lees dan Judas van Astrid Holleeder. Astrid Holleeder is de zus van Willem Holleeder – een van de meest beruchte criminelen in Nederland. Ze vertelt over haar band met haar broer, hun jeugd en Doordat het gebaseerd is op de werkelijkheid is van veel gebeurtenissen de afloop al bekend, maar dit maakt het verhaal niet minder boeiend. Het boek leest heel vlot weg, want je wil toch weten hoe het verder gaat!
Synopsis: Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.
Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.
Zoek je een boek over de Tweede Wereldoorlog?
Lees dan ‘T Hooge Nest van Roxane van Iperen. Van Iperen deed onderzoek naar het huis waar ze ging wonen – en dit bleek een heel interessant verhaal te zijn.
Synopsis: Geholpen door Nederlandse politiemensen voeren de nazi’s de hele familie en de onderduikers af naar Westerbork. Vandaar gaan zij na enige tijd ‘op transport’ naar verschillende concentratiekampen. Vrijwel niemand overleeft de kampen. Op basis van veel documenten en vraaggesprekken geeft Roxane van Iperen een zeer indringend beeld van het leven van de zussen, hun familie en de verzetsvrienden vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De huiveringwekkende ontberingen en de gruwelijke dood van talloze geïnterneerden in de kampen worden onomwonden weergegeven. Als door een wonder overleven de zussen, die er bij de bevrijding door de Russen zeer slecht aan toe zijn. Het boek eindigt met hun moeizame terugkeer in het naoorlogse Nederland.
Veel leesplezier!