Overig

5x romantiek in de keuken: feelgood boeken met een culinair tintje

Iris567 views
Photo by Jasmine Waheed on Unsplash

Zin in een romantisch boek wat zich (ook) grotendeels afspeelt in de keuken? Lees een van de volgende 5 boeken:

1. De kluts kwijt – Vannessa Thuyns

Wanneer haar wanhopige ouders hulp nodig hebben, besluit Naomi in te gaan op het onmogelijke voorstel van haar ex en restauranteigenaar Terence. Als zij zich voordoet als culinair journalist en een diepgaand artikel weet te schrijven over zijn mediaschuwe chef-kok zal Terence haar ouders helpen. Piece of cake toch?

Alleen moet de stugge chef-kok Jonas van Deurzen niets hebben van journalisten en heeft Naomi allesbehalve verstand van koken. Toch zet ze alles op alles om Jonas’ vertrouwen te winnen en meer over hem te weten te komen. Ondertussen belandt haar vader in de laatste fase van Alzheimer en is hij totaal de kluts kwijt. De tijd begint te dringen en het artikel moet worden ingeleverd. Maar wat als Jonas’ verleden te heftig is om te delen met de buitenwereld en Naomi moet toegeven dat ze hem meer dan gewoon aardig vindt? Is het dan nog mogelijk om niemand teleur te stellen…

De kluts kwijt is een feelgood met luchtige en zware onderwerpen die zo gecombineerd worden dat het boek niet te zwaar wordt. Het is juist enorm levensecht: de treffende karakters, familiebanden en de ontluikende liefde zorgen voor een fijne combinatie, waardoor je het boek niet kan wegleggen. Lees ook mijn recensie hier.

2. De kleine patisserie in Parijs – Julie Caplin

Nina heeft er schoon genoeg van dat haar oudere broers zich voortdurend met haar leven bemoeien. Dus wanneer ze de kans krijgt om naar Parijs te gaan om daar mee te helpen in een echte patisserie, weet ze niet hoe snel ze ‘au revoir’ moet zeggen. Er is één probleem: de ambitieuze eigenaar van de patisserie, Sebastian Finlay, is uitgeschakeld door een gebroken been, en dat komt zijn humeur niet ten goede.

Paniekerig beseft Nina dat ze nu alles in haar eentje moet doen. Kan ze wel voldoen aan de hoge eisen die Sebastian stelt? Wat ook niet goed is voor haar zenuwen, is het feit dat haar onredelijke baas de man is op wie ze al jaren heimelijk verliefd is. Alsof de verrukkelijke eclairs en de delicate macarons niet al verleidelijk genoeg zijn…

De kleine patisserie in Parijs is als een heerlijk gebakje: je bent er te snel klaar mee! Ik wil meer eclairs van Nina, meer familieperikelen, meer Parijs en meer van de knappe chef Sebastian. Lees mijn recensie hier.

3. Kiss My Cupcake – Helena Hunting

Blaire Calloway heeft elk Instagram-waardig moment van de lancering van haar cupcake- en cocktailwinkel tot in het kleinste detail gepland. Maar niet alles verloopt volgens plan als Ronan Knight en zijn ouderwetse sportbar ernaast op dezelfde dag opent.

Van bijlwerpen (zijn plaats) tot glazuurwedstrijden (haar plaats), Blaire en Ronan proberen elkaar constant te verslaan in een strijd om nieuwe klanten te winnen. Maar bij elke botsing is er ook een onmiskenbare chemie. Wanneer een nog grotere bedreiging voor hun bedrijf naar de stad komt, zijn ze gedwongen om een tijdelijke time-out voor hun eigen oorlog in te roepen en samen te werken. En hoe meer tijd Blaire besteedt aan het leren kennen van de echte Ronan, hoe meer ze zich afvraagt of ze niet samen een gebakje kunnen eten…

De combinatie van romantiek en Blaire die haar eigen dromen najaagt maken Kiss My Cupcake een heerlijk boek. Niet enorm diepgaand, maar op een hoog tempo weet Hunting je mee te nemen in het kleurrijke leven van Blaire. Lees mijn recensie hier.

4. Emily in Paris – Catherine Kalengula

Marketing manager Emily Cooper uit Chicago vindt haar droombaan in Parijs en start aan een nieuw avontuur. Het is altijd haar droom geweest om naar Parijs te gaan, en nu mag ze – na een onverwachte meevaller op haar werk – in Parijs wonen en werken bij het marketingbureau Savoir. Wanneer Emily haar knappe onderbuurman Gabriel ontmoet, slaat er een vonk over. Maar dan blijkt hij al een relatie te hebben met een van Emily’s nieuwe Franse vriendinnen Camille…
Dit boek bevat het verhaal van het eerste seizoen van de populaire Netflix-reeks, verteld vanuit het perspectief van Emily zelf.

We kunnen Le Chef Hot niet zomaar overslaan toch? Emily in Paris van Kalengula is letterlijk de serie in boekvorm. Kun je geen genoeg krijgen van Emily, Gabriel en Parijs? Pak dit boek op voor een bingeread. Lees mijn recensie hier.

5. De patisserie – Charlotte Jacobi

Als de negentienjarige Ida Tritschler met haar familie naar de Elzas verhuist, kan ze niet wachten om haar nieuwe stad te ontdekken. In Straatsburg openen de Tritschlers hun droompatisserie, op een steenworp afstand van wat hun grootste rivaal blijkt te worden: de patisserie van de familie Picard.

Ida is vastbesloten de nieuwe taartenkoningin van de stad te worden, maar natuurlijk zitten de Picards niet op concurrentie te wachten. Tot overmaat van ramp wordt Ida ook nog verliefd op zoon Lucien Picard, wat een enorm schandaal veroorzaakt. Het jonge stel ontdekt dat de problemen tussen hun families veel verder gaan dan een simpele rivaliteit tussen de bakkerijen. Lukt het Ida en Lucien om alle obstakels te overwinnen en hun families bij elkaar te brengen?

Dit boek staat nog op mijn TBR, want met romantiek in de keuken maak je mij zeker blij! De patisserie is het eerste deel uit deze serie, dus dan kun je lekker lang smullen…

Heb jij nog aanraders voor romantische feelgood boeken die zich afspelen in de keuken? Laat het me weten!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.