Overig

5x tips voor Koningsdag

Iris1363 views

Het is vandaag Koningsdag, de dag waarop Nederland oranje kleurt en de verjaardag van onze koning Willem-Alexander viert. Er zijn festivals om te feesten, of je kan naar de vrijmarkt om koopjes te scoren. Even geen zin in het feestgedruis? Lees een lekker koninklijk boek! Hierbij mijn tips:

1. De kleine prins – Antoine de Saint-Exupéry

De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding in de Sahara de kleine prins ontmoet. De betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont en de andere planeten en hun heersers, maken hem tot een verrukkelijke en onvergetelijke figuur.

Wie kent deze klassieker niet? Ik heb ‘m helaas zelf nog nooit gelezen, maar onlangs bracht Uitgeverij Rainbow een nieuwe editie uit in een prachtige hardcover. En ik heb geluk: ik mag deze gaan recenseren! Dus jullie zullen snel meer horen over De kleine prins.
2. De selectie – Kiera Cass

Voor 35 meisjes is de selectie dé kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig caste-leven en opgenomen worden in een wereld vol glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon.
America Singer vindt het echter een nachtmerrie. Ze moet haar geheime liefde opgeven en haar thuis verlaten voor een strijd om een kroon die ze niet wil. Ze moet in een paleis wonen dat continu wordt aangevallen door rebellen. Dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

De Selection serie is een oude favoriet; ik heb ‘m jaren geleden gekocht en het is een heerlijke serie om bij weg te zwijmelen. Wie droomt er nou niet van een knappe prins en een leven in een kasteel? America Singer dus. Een aanrader! O, en die cover is toch to die for?

3. Cinder – Marissa Meyer

In een futuristisch Nieuw-Beijing leven mensen en androïden door elkaar. Cinder, een getalenteerde monteur, is een cyborg en daardoor een tweederangsburger. Ze woont bij haar valse stiefmoeder, die haar beschuldigt van de ziekte van haar dochter. Maar Cinders stiefzusje is geen uitzondering: er woedt een dodelijke plaag in Nieuw-Beijing, die de bevolking verwoest.
Als prins Kai opeens in haar werkplaats staat, verandert Cinders hele leven. En het laatste wat ze had verwacht, is dat ze het middelpunt van een intergalactische strijd zou worden. Cinder zal moeten kiezen tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad – maar om de toekomst van haar wereld te beschermen, zal ze eerst de geheimen uit haar verleden moeten ontrafelen.

Cinder is het eerste deel van de Lunar Chronicles en gebaseerd op, jawel, Cinderella. De klassieke elementen zijn aanwezig: de knappe prins, de stiefmoeder, een bal… Maar hier geen kastelen: het speelt zich af in een nieuwe wereld in Nieuw-Beijing. Het is een mix van science fiction en fantasy. Sprookjes, cyborgs en prinsen, wat wil je nog meer in een boek?

4. Het balseizoen – Stephen & Jonah Lisa Dyer

Megan houdt van voetballen; het is haar grote droom om met haar team mee te doen aan de Olympische Spelen. Waar ze beslist níét van houdt zijn zijden jurken en een reverence leren maken. Wanneer haar moeder haar en haar tweelingzus in het geheim opgeeft als debutante voor het balseizoen, is ze dan ook furieus. Weigeren heeft echter geen zin, en dus komt ze terecht in een wereld van buigingen, ballroomdansen en een heleboel vuile spelletjes…
Hoe overleeft ze het daar zonder zichzelf compleet voor schut te zetten?

Oké, hier geen prinsessen of kastelen, maar wel baljurken! Zou Amalia ook wel eens een baljurk aan mogen? Ik hoop voor haar van wel! Het balseizoen begint als een soort She’s the Man, eindigt het als Pride and Prejudice. Het is jammer dat de auteurs niet meer originele factoren hebben ingebracht, maar als een moderne adaptatie van de bekendste Jane Austen-roman is het een geslaagd boek. Ondanks dat Het balseizoen erg standaard is qua plot en karakters, is het een heerlijk boek om even te lezen. Lees mijn volledige recensie op Hebban.

5. Royals – Erin Watt

De 17-jarige Ella is een echte overlever: met dubieuze baantjes -stripteasedanseres – knoopt ze sinds haar moeders overlijden de eindjes aan elkaar. Ella is vastbesloten haar leven op orde te krijgen. Dan verschijnt Callum, de puissant rijke vader van 5 onweerstaanbare zoons. Ook Callum is vastbesloten: hij wil Ella uit haar armoede verlossen. Ella besluit op Callums landgoed in te trekken, waar haar een gemengde ontvangst wacht: haat en liefde wisselen elkaar af. Krijgt Ella haar leven ooit op orde?

Ook de Royals serie bevat geen échte prinsen en prinsessen, maar wel een kast van een huis. En wist je dat ook deze serie gebaseerd is op Assepoester?
Maar, Watt ontkent het niet. In plaats van te doen alsof ze een onwijs nieuw en origineel verhaal te hebben geschreven, geven ze het openlijk toe: “the name of our heroine is a riff off of Cinderella and a rags-to-riches story”. Lees mijn volledige recensie van Verleiding, het eerste deel van de Royals serie.

Veel leesplezier vandaag! Laat vooral weten wat jullie vandaag lezen, en fijne verjaardag koning Willem-Alexander!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter