6x indrukwekkende True Crime-boeken
Weet je nog, in de tijd van de floppydisks en Snake, dat er op internet een bot bestond met Jack the Ripper? Je kon tegen hem praten en hij sprak dan tegen je alsof er echt iemand aan de andere kant van het scherm zat. In die tijd las ik ook een true crime-boek over de Londense seriemoordenaar, geschreven door Patricia Cornwell. Tegelijk was het een van de eerste boeken over misdaad die ik las. Sindsdien heb ik heel wat true crime-boeken versleten en heb ik een aantal favorieten verzameld.
In koelen bloede – Truman Capote
Als je true crime zegt, dan zeg je In koelen bloede. Truman Capote was met dit boek de grondlegger van de waargebeurde misdaadverhalen. Hij las een stukje in de krant en wilde weten wat nou het verhaal achter de feiten was, waardoor hij samen met Harper Lee naar het stadje van de moorden afreisde en aan zijn boek begon. In koelen bloede gaat over een familie in het Amerikaanse Kansas die vermoord wordt door twee criminelen. De reden? De criminelen hadden gehoord dat de familie veel geld zou bezitten. Waarheid? Totaal niet. Een boek dat je weer laat inzien hoe zinloos alle moorden zijn.
Wij zijn maar wij zijn niet geschift – Tim Krabbé
Ik had niet veel over de Columbine High School Massacre gehoord voordat ik dit boek oppakte. Des te meer schokte de situatie me. Tim Krabbé is in het leven van de daders Eric Harris en Dylan Klebold gedoken. De twee tieners hielden maanden voor de schietpartij op hun middelbare school een videodagboek bij. Hierin spraken ze over de naderende datum waarop ze hun medescholieren dood zouden schieten. Juist omdat ik niet veel over Columbine wist, vond ik dit boek erg aangrijpend. Ik kreeg ook de indruk dat Krabbé echt heeft geprobeerd zo waarheidsgetrouw mogelijk te zijn, wat het hele verhaal nog schrijnender maakt.
Marianne Vaatstra – Simon Vuyk
Van alle Nederlandse misdaden, is deze me altijd het meest bijgebleven. Dit komt denk ik vooral omdat haar moord heel lang onopgelost bleef. Haar vader, Bauke, heeft in die tijd veel moeite gedaan om haar zaak actief te houden. Ze is daardoor ook belicht in tv-programma’s zoals Het zesde zintuig. Hoewel het boek inmiddels gedateerd is, vind ik het alsnog de moeite waard om te lezen. Je leest ook veel over de (vluchtelingen)problematiek in die tijd en hoe een vluchteling onterecht werd beschuldigd van haar dood. Jammer hoe de geschiedenis zich herhaalt daarin: niet wat betreft een moord (gelukkig), maar wel over de angst voor alles dat vreemd is.
De ontvoering van Alfred Heineken – Peter R. de Vries
Dit is een boek dat ik in mijn handen kreeg omdat mijn ouders hem lazen. Holleeder, Van Hout en de rest croste door ons dorp heen tijdens hun vluchtroute, dus dat voelde toch een beetje alsof het verhaal ook ‘in onze omgeving’ plaats heeft gevonden. De ontvoering van Heineken is denk ik wel een van de meest geruchtmakende misdaadverhalen van Nederland, ook te zien aan het feit dat er meerdere verfilmingen op dit boek gebaseerd zijn.
Judas – Astrid Holleeder
Hieropvolgend de laatste knaller qua Nederlandse boeken: Judas, over Willem Holleeder, geschreven door zijn zus Astrid Holleeder. De meningen over dit boek zijn verdeeld. Ze is dan ook geen schrijfster, maar iemand die haar verhaal over haar broer met de buitenwereld heeft willen delen. Ze wilde zeggen: ‘We lijken dan wel een hechte familie, maar dat zijn we niet.’ Dit boek moet zeker een plaats in dit rijtje krijgen, alleen al door het unieke kijkje achter de schermen. Aan de sprongen door de tijd stoorde ik me niet zo: het was denk ik een keuze tussen verhalen over specifieke mensen zoveel mogelijk bundelen, of alles chronologisch vertellen met het risico dat mensen steeds vergeten wie wie is.
Angel Face – Barbie Ladza Nadeau
Mijn eerste kennismaking met Amanda Knox. Ik las dit boek tijdens een interrailtrip door Europa en had eigenlijk nog nooit over Amanda Knox en Meredith Kercher gehoord. Tot dat moment. Ik kan me goed herinneren dat ik verbaasd was over de zaak en het heel bijzonder vond wat er allemaal gebeurd is tijdens het onderzoek. Inmiddels is het boek wel wat gedateerd en Barbie dacht duidelijk dat Amanda Knox schuldig was, maar desondanks een interessant boek. Bonustip: de documentaire Amanda Knox op Netflix is ook zeker een aanrader.