Overig

Amnesty’s picks: 14x boeken over mensenrechten

Samantha3020 views

Roerige tijden in de wereld. Wil je graag meer inzicht krijgen in de manieren waarop mensenrechten precies in gevaar zijn? Zelf heb ik al een tijdje het gevoel dat we ’teruggaan’ in de samenleving. Executies in Texas, de mogelijke terugkeer van de doodstraf in Turkije en de noodzaak documentaires zoals Deal met de dood van Jessica Villerius. Gelijke rechten zijn in gevaar: die van vrouwen, LGTB én etnische minderheden. Maar wat zijn nou boeken die je kunt lezen om je kennis hierover te vergroten? Ik vroeg het Amnesty International Nederland.

The Circle – Dave Eggers (fictie)

The Circle - Dave EggersDit zegt Amnesty International Nederland:
Een roman over sociale media, transparantie, privacy, vrijheid.

De titel van dit boek ken je misschien wel: vanaf 12 mei draait hij in de bioscopen, met in de hoofdrollen Emma Watson en Tom Hanks. Toen ik over dit boek hoorde, moest ik meteen aan 1984 van George Orwell denken. We maken tegenwoordig zo snel zoveel stappen in social media en het vergaren van persoonlijke informatie dat deze roman waarschijnlijk voorlopig nog heel actueel blijft.

We moeten gaan – Marnix de Bruyne (non-fictie)

We moeten gaan - Marnix de BruyneDit zegt Amnesty International Nederland:
Reportages uit Zimbabwe waar president Mugabe bijna alle blanke boeren van hun land heeft verdreven. Onder hen ook Nederlanders, die de auteur na hun terugkeer spreekt.

Journalist Marnix de Bruyne vertelt in een interview met Editio, waar hij ook tutor voor is, dat hij zes keer in drie jaar tijd naar Zimbabwe is afgereisd om informatie te verzamelen voor dit verhaal. Hij wilde voorkomen dat het boek alleen vanuit ‘blank’ perspectief werd verteld én wilde ook het huidige Zimbabwe tonen, waardoor hij ook met zwarte boeren heeft gesproken.

Het meisje dat van IS won – Farida Khalaf (biografie)

Het meisje dat van IS won - Farida KhalafDit zegt Amnesty International Nederland:
Het 18-jarige yezidi-meisje Farida wordt ontvoerd door Islamitische Staat. De werkelijkheid blijkt erger dan ze zich kon voorstellen, een moedig besluit zorgt dat ze overleeft.

Als je aan schending van mensenrechten denkt, dan móet je bijna wel aan IS denken. Zulke boeken zouden wat mij betreft verplicht op de leeslijst moeten staan voor iedereen die ‘ga terug naar je eigen land’ durft te roepen. Farida vertelt hoe ze werd verkocht, mishandeld en verkracht. Heftige onderwerpen, maar helaas de realiteit.

Alles verloren – Roel Janssen (fictie)

Alles verloren - Roel JanssenDit zegt Amnesty International Nederland:
Thriller over mensensmokkelaars, hulpverleners, dubieuze zakenlieden en schimmige Europeanen die een radicale oplossing van het vluchtelingendrama zeggen te hebben.

Ah, een thriller van eigen bodem! Ik heb dit boek zelf, want Hebban had een aantal maanden geleden een actie met het ebook. Eigenlijk wist ik nog niet echt waar het boek over ging, maar de omschrijving van Amnesty maakt me nieuwsgierig. Binnenkort toch maar eens oppakken dus.

Onbehagen – Bas Heijne (non-fictie)

Onbehagen - Bas HeijneDit zegt Amnesty International Nederland:
Essay over onze beschaving, cultuur, terrorisme, populisme. We willen onmiddellijke behoeftebevrediging, maar zijn we daarmee ons zicht op de werkelijkheid kwijtgeraakt?

Bas Heijne is columnist voor NRC Handelsblad. Hij las het werk van Sigmund Freud, waardoor zijn beeld over de mensheid dusdanig veranderde dat hij een essay schreef. Als ik de recensies mag geloven, heeft Heijne een sterk verhaal neergezet en is het zeker de moeite waard het te lezen.

De nieuwe tsaar – Steven Lee Myers (biografie)

Dit zegt Amnesty International Nederland:
Dikke biografie over president Poetin. De auteur was zeven jaar correspondent in Moskou voor The New York Times.

Heb je het over actualiteiten en mensenrechten, dan kun je bijna niet anders dan denken over de Russische president Vladimir Poetin. Hij is de laatste tijd vooral in het nieuws vanwege pogingen allerlei verkiezingen te beïnvloeden, maar ook (nog steeds) over de Krim en militaire acties tegenover Syrië.

Rafael – Christine Otten (fictie)

Dit zegt Amnesty International Nederland:
Winny trouwt met Nizar in Tunesië. Ze worden gescheiden door de Jasmijnrevolutie. Nizar moet over de Middellandse Zee vluchten. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Ik hou van boeken die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Niet omdat ik graag over leed lees, wel omdat je dan weer met je neus op de feiten wordt gedrukt. Ik heb dit boek niet gelezen, maar volgens de beschrijving sluit Europa de grenzen voor immigranten uit Noord-Afrika. Waar kennen we dat ook alweer van? O ja…

Begrijp jij het Midden-Oosten nog? – Hans Luiten & Sven de Graaf (non-fictie)

Dit zegt Amnesty International Nederland:
Toegankelijke analyse van de sociale, economische en religieuze verschillen die het leven en de politiek in het Midden-Oosten beheersen.

Op mijn zestiende en negentiende ging ik naar respectievelijk Egypte en Tunesië. Ik blijf het ‘vreemd’ vinden dat die landen niet langer zo veilig zijn als toen. De Arabische lente kwam en sindsdien is het Midden-Oosten een conflictzone vol burgeroorlogen en IS. Hoe is het toch zo gekomen dat die landen zo enorm verdeeld zijn geraakt? Dit boek speelt op dit sentiment in.

Het complot tegen Amerika – Philip Roth (fictie)

Dit zegt Amnesty International Nederland:
Wat als in 1940 antisemiet, isolationist en latere America First-voorman Charles Lindbergh (en niet FDR) de presidentsverkiezingen zou hebben gewonnen?

Philip Roth, winnaar van de Pulitzer Prijs, heeft ook met dit boek hoge ogen gegooid. Hij is zelf deels joods en dus is het niet heel vreemd dat hij over antisemitisme schrijft. Recent heeft hij zich tegenover The New Yorker uitgelaten over Donald Trump en de vraag of hij de huidige Charles Lindbergh is.

De Mandibles – Lionel Shriver (fictie)

Dit zegt Amnesty International Nederland:
Een ‘familiekroniek van de jaren 2029 tot 2047’. De Amerikaanse president verklaart alle bezit waardeloos, nadat de economie is overgenomen door Rusland en China.

Wat als de dollar ineens niets meer waard is? In De Mandibles wordt een familie gevolgd die om moet gaan met een situatie waarin hun bezitten niets meer betekenen. Shriver belicht een situatie wat er zou kunnen gebeuren als een munteenheid valt en de banken niets meer kunnen betekenen.

Een woord een woord – Frank Westerman (non-fictie)

Dit zegt Amnesty International Nederland:
Een persoonlijk boek over terrorisme, van Bovensmilde tot Beslan. De auteur volgt ook een training in het onderhandelen met gijzelnemers.

Frank Westerman was nog maar een kind toen hij de Molukse treinkaping van dichtbij meemaakte. Ook was hij getuige van Tsjetsjeense terreur in Rusland. Sinds Charlie Hebdo staat de kracht van het vrije woord onder druk. Hij poogt te testen in hoeverre een woord opweegt tegen een kogel.

Liefdesbrief in spijkerschrift – Tomáš Zmeškal (fictie)

Dit zegt Amnesty International Nederland:
Josef belandt als politiek gevangene in een kamp en zijn geliefde Kveta begint een verhouding met de man die Josef verraadde. Na de Praagse Lente proberen de twee hun relatie weer op te bouwen.

Een liefdesgeschiedenis die in Tsjechië een literaire sensatie werd. De roman werd onder andere genomineerd voor de Magnesia Litera Prijs en kreeg twee andere bekroningen: de Josef Škvorecký Prijs en de European Union Prize for Literature 2011. De Tsjechische auteur publiceerde nog twee andere boeken en is leraar op een middelbare school.

Wat is populisme? – Jan-Werner Müller (non-fictie)

Dit zegt Amnesty International Nederland:
Een essay over populisme, pluriformiteit, democratie, rechtsstaat en mensenrechten.

Geert Wilders. Donald Trump. Marine le Pen. Deze politici hebben één ding gemeen: ze zijn populisten (en verven alledrie hun haar blond). Wil je weten waar populisme eigenlijk vandaan komt, hoe het groeit en welke rol dit fenomeen inneemt in onze huidige maatschappij, dan is deze essay iets voor jou. Jan-Werner Müller bespreekt wat het verschil tussen links en rechts populisme is en kijkt naar de mate waarop de democratie bedreigd wordt.

Hoe ik talent voor het leven kreeg – Rodaan Al Galidi (fictie)

Dit zegt Amnesty International Nederland:
Een roman over asiel zoeken en inburgeren in Nederland.

Het kost Semmier Kariem zeven jaar van angstige tijden om zijn reis van Irak naar Schiphol af te leggen. Hij vraagt asiel aan in Nederland. Hij komt in een asielzoekerscentrum terecht, waar hij met vijfhonderd anderen wacht tot hij akkoord krijgt. Tijdens het wachten besluit hij het land te bestuderen waar hij zijn nieuwe leven op wil bouwen. De auteur, Rodaan Al Galidi, komt zelf ook uit Irak en kwam in 1998 naar Nederland. Weetje: hij is voor de inburgeringstoets gezakt.

Laat ook je stem horen en volg Amnesty op Facebook om op de hoogte te blijven van actuele zaken. Ze hebben regelmatig petities die je binnen een paar muisklikken kunt invullen. Zelfs met die minieme zet help je mee!

Debuteerde op 5 juni 2018 bij Meulenhoff Boekerij met 'De witte kamer', dat de Gouden Strop won. Schreef ook de thrillers 'Zij die zwijgt' en 'De dwalenden'. Leest zelf van alles, van (historische) romans tot speculatieve fictie en van fantasy tot sciencefiction.

Laat een reactie achter