Overig

Blue monday: vrolijke boeken om je mood te verbeteren

Iris386 views
Blue monday sfeerbeeld

Het is vandaag Blue Monday: de zogenaamd deprimerendste dag van het jaar. Dus vandaag tip ik 5 vrolijke boeken om deze blue monday te verslaan. Gisteren kon je al de recensie van een vrolijke feelgood, Compleet van de wijs, lezen, maar vandaag tip ik er nog een aantal:

1. Wedden dat ik blijf – Marijke Vos

Debby haat files. En deadlines. En haar overvolle agenda. Dus wat houdt haar nog in de grote stad? Ze sluit een weddenschap af met haar zus Hilde: wie als eerste een mooi huis vindt – waar dan ook in Nederland – bepaalt in welk dorp ze gaan wonen. Hilde vertrekt als eerste naar het Brabantse platteland, waar ze met haar man en kinderen een monumentaal pand koopt. Debby tikt kort daarna een oude boerderij op de kop. Het is een opknappertje, maar met genoeg ruimte voor haar droom: een alpacaboerderij!

Haar nieuwe leventje blijkt echter toch niet zo idyllisch als gehoopt. Vijandige dorpsbewoners, een nukkige alpacafokker en verrassingen uit het verleden zorgen voor aardig wat oproer in het eens zo rustige dorp. En dan is er ook nog die ontzettend leuke dierenarts…

Fluffy alpaca’s en romantiek moeten je wel kunnen opvrolijken vandaag toch?  Wedden dat ik blijf gaf me een soort heimwee van naar de stad én het platteland, maar vooral naar dat laatste. En wist je trouwens dat alle knappe mannen zich op het Brabantse platteland verstoppen? Het is maar een tip. 😉 Lees hier mijn recensie.

2. The Flatshare (Veel liefs) – Beth O’Leary

Tiffy is 27, onverwacht vrijgezel, niet heel rijk en heeft snel een flat nodig. Leon is 27, draait nachtdiensten als verpleger en heeft geld nodig voor een advocaat voor zijn broer, die onschuldig vastzit. De oplossing: ze delen Leons flat. (Of eigenlijk – Leons bed.) Leon slaapt er overdag, als Tiffy op haar werk is, en de rest van de tijd woont Tiffy er. Ze houden zich aan de huisregels, komen elkaar nooit tegen, en deze situatie bevalt hun prima.
Terwijl Tiffy’s ex enge, stalkerachtige trekjes lijkt te vertonen en het hoger beroep van Leons broer niet wil vlotten, begint wat een zakelijke (en vooral tijdelijke!) overeenkomst had moeten zijn langzaam als thuis te voelen. Maar hoeveel kun je écht over iemand weten als je elkaar nog nooit ontmoet hebt…?

Ik las The Flatshare (in het Nederlands: Veel liefs) al een aantal jaar geleden. Maar nu de film net uit is, kom ik dit boek weer overal tegen. The Flatshare is een heerlijk boek om je mee te nemen naar de flat van Leon en Tiffy. Iedereen die ooit met huisgenoten heeft gewoond zal moeten lachen om de herkenbare situaties, maar O’Leary geeft in The Flatshare ook een serieuze boodschap mee. Lees hier mijn recensie.

3. De partycrasher – Sophie Kinsella

Nadat haar ouders uit elkaar zijn gegaan is Effie vervreemd geraakt van haar vader en begon ze een vete met zijn knappe (en veel jongere) nieuwe vriendin, Krista. En nu krijgt Effie nog meer slecht nieuws: Greenoaks, het Victoriaanse landhuis dat Effie haar hele leven haar thuis noemde, wordt verkocht. Wanneer Krista besluit een ‘housecooling’-feest te geven, weigert Effie te gaan.

Maar dan herinnert ze zich dat een geliefde schat uit haar kindertijd nog steeds in het huis verborgen ligt. Haar enige kans om die terug te krijgen is door in te breken terwijl iedereen druk aan het feesten is. Terwijl Effie door het huis sluipt, zich verstopt onder tafels en door kiertjes gluurt, realiseert ze zich dat de geheimen die Greenoaks bewaart niet alleen op zolder liggen.

Je kan niet mispakken met de feelgood queen Sophie Kinsella. Een vleugje nostalgie, een feest waar je bij had willen zijn, een net-functionerende familie en de jeugdliefde zijn de perfecte ingrediënten voor De partycrasher. Lees hier mijn recensie.

4. Londen & Seattle – Alexandria Bellefleur

‘Londen & Seattle’ van Alexandria Bellefleur gaat over Brendon, die volledig gelooft in de liefde. Hij heeft een datingapp gebouwd en is ervan overtuigd dat de ware ergens rondloopt, ook al heeft hij haar nog niet ontmoet. Of toch wel? Als de beste vriendin van zijn zus onverwacht naar Seattle komt, maakt zijn hart een sprongetje. Hij was als jongen al verliefd op Annie.

Annie daarentegen is niet op zoek naar liefde. Na verschillende slechte ervaringen gelooft ze er niet meer in. Het enige probleem is dat ze zich tot Brendon aangetrokken voelt. Heel erg zelfs. ‘Londen & Seattle’ van Alexandria Bellefleur is het tweede deel in de Written in the stars-serie en de opvolger van ‘Elle & Darcy’.

Deze serie heeft mijn hart gestolen met hoe leuk de hoofdstukken starten (‘Welk zomernummer ben jij, gebaseerd op je sterrenbeeld?). En dan gaan Brendon en Annie ook nog eens romantische films nadoen: hoeveel herken jij er? Is het romantisch? Ja. Is het soms misschien te romantisch? Ook ja. Maar heb ik er van genoten? Jazeker! Bellefleur weet de gevoelens van Annie en Brendon zorgvuldig te schetsen en je wordt zelf beetje bij beetje ook verliefd op dit boek. Lees hier mijn recensie.

5. Droomvakantie (Moose Springs #1) – Sarah Morgenthaler

Toen Graham Barnett zijn eetcafé de Tourist Trap noemde, was dat bedoeld als grapje. Nu zit hij vast aan het grillen van worstjes voor een eindeloze stroom toeristen, die hem allemaal irriteren. Zelfs de enige die rustig aan een tafeltje zit met haar boek… Twee weken in Alaska is niet de top van Zoey Caldwells bucketlist. Het is haar volledige bucketlist. Een blik op het bergstadje Moose Springs, en ze is verkocht. Maar wanneer een goede daad haar Grahams leven in schiet, ontdekt ze dat er meer is aan deze knorrige local dan ze kon vermoeden… en meer om lief te hebben in Moose Springs dan alleen de prachtige wildernis van Alaska.

Of ga voor wat winterromantiek in de Moose Springs serie. Droom weg naar Alaska met Zoey Caldwell. Alaska staat niet alleen aan de top van haar bucketlist: het is haar volledige bucketlist. Lees hier mijn recensie.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.