Overig

Hoe kan je goedkoop boeken lezen?

Iris840 views

Soms zit je wat krapper bij kas, of heb je gewoon even niet zo veel zin om geld uit te geven aan boeken. Maar geen zorgen: dit betekent niet dat je niet kan lezen! Er zijn namelijk ook meerdere manieren om met een klein(er) budget boeken te lezen.

De bibliotheek

De eerste optie is een abonnement op de bibliotheek. Ze hebben een groot assortiment en het is in vergelijking met het kopen van boeken niet duur. Nu zijn de bibliotheken dicht, maar veel bibliotheken lenen ook e-books uit. En soms kun je ook gebruik maken van de vakantiebibliotheek!

Abonnementen om te lezen

Er bestaan ook verschillende abonnementsmodellen om boeken (digitaal) te lenen. Neem bijvoorbeeld een abonnement op Kobo Plus (voor 12,99 euro per maand), Storytel (voor 11,99 per 30 dagen) of Bookchoice (voor 3,99 euro per maand). Bij Kobo Plus en Storytel kun je onbeperkt boeken lezen en/of beluisteren, terwijl je bij Bookchoice een selectie bestsellers te zien krijgt. Zo kun je iedere maand weer genieten van nieuwe boeken, dus tel uit je winst!

Koop tweedehands

Of kijk eens op marktplaats! Veel mensen verkopen online hun tweedehands boeken – er bestaan ook veel Facebook groepen waar je tweedehands boeken kan kopen. Zelf kijk ik wel of iemand in de buurt woont, of meerdere boeken heeft die me interessant lijken – dat scheelt weer in de verzendkosten.

Boekenruilkastjes

In veel dorpen en steden staan ook boekenruilkastjes waar je (gratis) een boek uit kan halen. Het is wel de bedoeling om te ruilen, dus breng er ook zelf een boek heen, of breng het boek terug als je het uit hebt. Zo kunnen er nog meer mensen genieten van deze boeken! Dus fiets een keer door je buurt en kijk of je ergens een boekenruilkast spot. Ook op meerdere treinstations, zoals in Houten, Geldermalsen of op Utrecht Centraal, staan boekenruilkasten. Als je regelmatig met het OV reist, kun je dus zeker op een van deze stations kijken. Weet jij nog meer stations waar een boekenruilkast staat?

Ramsj (bij de boekhandel)

Of kijk eens bij je lokale boekhandel wat ze tussen de ramsj hebben liggen! Waar sommige boekhandels, zoals Scheltema, een flinke afdeling ramsj hebben, hebben ook kleinere boekhandels vaak een hoekje of tafel met afgeprijsde boeken. Je weet maar nooit wat je daar tegenkomt!

Heb je geld over na deze bespaartips? Haal dan het nieuwste boek van je wishlist bij je lokale boekhandelaar! Ze hebben het nu zwaar, en veel boekhandels bezorgen ook (kosteloos) thuis, dus steun de boekhandel.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.