Events, uitjes en reizenOverig

Bookish streetart in Nederland

Iris387 views
Streetart boeken Utrecht

Hou jij er ook zo van om (referenties naar) boeken te zien wanneer je een rondje door een stad wandelt? In mijn woonplaats staan er bijvoorbeeld korte gedichten op verschillende plekken – gemaakt door de stadsdichter. Maar op meer plekken in Nederland kun je leuke streetart vinden!

Utrecht

Deze is volgens mij wel het meest bekende voorbeeld van bookish streetart in Nederland en is te vinden op de hoek van de Amsterdamsestraatweg en Mimosastraat in Utrecht. De kunstenaars JanIsDeMan en Deef Feed hebben hiervoor de favoriete boeken van buurtbewoners gevraagd. Hoeveel boeken van de muurschildering heb jij al gelezen?

Of fiets even door naar de Bemuurde Weerd oostzijde 19, waar op de muur van een notariskantoor ook al een boekenkast staat beschilderd!

Den Helder

In Den Helder heeft men een plan bedacht om de bibliotheek nog meer in het oog te laten springen: een heuse boekentrap! De treden zijn door Judith van Lierop (van Studio Jude) beschilderd als de rug van boeken en vormen samen een regenboog. Deze heb ik zelf nog niet bezocht en alleen op foto’s gezien, maar het ziet er toch hartstikke leuk uit?

Tilburg

Kunstenaar JanIsDeMan, die ook de boekenkast in Utrecht heeft gemaakt, heeft een soortgelijke schildering in de Lange Nieuwstraat in Tilburg gemaakt. Ook hier is gebruik gemaakt van de favoriete boeken van buurtbewoners. Echt zo leuk, kan mijn gemeente niet zoiets in mijn straat komen doen? 😉

Amsterdam

Op het pand van De Bezige Bij in de Van Miereveldstraat in Amsterdam staat een gedicht van Remco Campert: ‘Verzet begint niet met grote woorden, maar met kleine daden’. Toen ik in de buurt werkte, wandelde ik dagelijks langs dit gedicht. Maar dit is niet het enige gedicht in de stad, dus kijk vooral om je heen om meer referenties naar boeken te spotten!

Of ga naar de Frederick Hermansstraat, waar je nog een boekenkast kan vinden van de hierboven genoemde JanIsDeMan. Dat fleurt het straatbeeld toch onwijs op?

Foto door JanIsDeMan

Veenendaal

In Veenendaal is een heuse gedichtenroute die je kan wandelen, waarbij je allerlei gedichten in de stad tegenkomt. Dat is nou mijn soort stadswandeling! Om onderstaand gedicht kon ik in ieder geval erg lachen.

Ken jij nog meer leuke bookish streetart? Ik ben benieuwd!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.