OverigSchrijven

BookTok in Nederland en België: De invloed, creativiteit en engagement van Nederlandse BookTokkers

Iris51 views
Iris Windmeijer over BookTok in Nederland en België- De invloed, creativiteit en engagement van Nederlandse BookTokkers in Schrijven Magazine

Onlangs schreef ik een artikel over BookTok voor Schrijven Magazine! Ik deed onderzoek naar BookTok in Nederland en België: De invloed, creativiteit en engagement van Nederlandse BookTokkers. Hiervoor gebruikte in mijn eigen ervaringen met BookTok, interviewde ik twee andere BookTokkers en deed ik onderzoek naar de markt in Nederland en België. Aangezien ik ook een masterdiploma Letterkunde heb, was dit wel de ideale cross-over tussen mijn opleiding en praktijkervaring!

Het artikel

De invloed van BookTok is niet te negeren. Sinds de start van BookTok in 2021, is de populariteit van BookTok alleen maar toegenomen. In augustus 2022 waren video’s met de #BookTok al 73 miljoen keer bekeken, maar inmiddels heeft #BookTok al meer dan 200 biljoen views.

In Nederland en België zijn er ook steeds meer BookTokkers actief. Iris Windmeijer van @readalicious sprak met Paula Heeger van @paulaleestleest en Daniëlle de Boer van @TheDutchBookshelf. Alle drie deze BookTokkers begonnen met een boekenblog of bookstagram, maar zijn nu (ook) actief op BookTok…

Verhoogde verkopen door BookTok

TikTok heeft in Nederland zo’n 4,3 miljoen gebruikers, waarvan 2,5 miljoen dagelijkse gebruikers (bron: Nationaal Social Media Onderzoek 2024, Newcom). TikTok is vooral populair onder jongeren. Van de jongeren die TikTok gebruiken, is 49% bekend met de term #BookTok. Daarvan leest 57% wel eens een boek dat ze hebben gezien op BookTok, vindt 47% dat BookTok inspiratie geeft voor boeken en 34% leest, koopt en/of leent meer boeken door #BookTok (bron: kvbboekwerk/GFK).

Dit is ook te merken in boekhandels: er is vaak een speciaal ingerichte BookTok tafel. 31% van de jongeren geeft aan ook naar die BookTok tafels te kijken in de boekhandel voor inspiratie (bron: GFK). Niet voor niets stond de auteur Colleen Hoover, zeer populair op BookTok, met twee boeken in de Top 100 verkochte boeken van 2023 (bron: CPNB).

Lees het hele artikel via Schrijven Magazine nummer 2 van 2024. Je kan het nummer hier kopen.

Wil je me vragen stellen over BookTok? Dat mag altijd, stuur me een DM via social of e-mail naar contact@readalicious.nl

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.