Overig

Das Mag Fest – Leesclub Roos van Rijswijk

Lucia1455 views
das mag roos van rijswijk

Uitgeverij Das Mag organiseert elk jaar een festival voor boekenliefhebbers: het Das Mag Festival. Jij kiest je favoriete schrijver, koopt een kaartje, krijgt het boek thuisgestuurd en gaat naar de leesclub. Het festival vindt verspreid over de stad plaats. Om uiteindelijk op één plek een spetterende afterparty te houden, waarbij Das Mag in de mail aanraadt om ‘je favoriete schrijver de dansvloer op te slepen’.

Das Mag zou Das Mag niet zijn, als ze niet iets origineels hadden bedacht: een 24-uurse pyjamaparty met Arnon Grunberg. Daarvoor moest je door een selectieprocedure met vragen als ‘met welk geslacht douche je het liefst?’ Voor mij allemaal iets te heftig; ik koos voor debutante Roos van Rijswijk en kreeg haar boek thuisgestuurd met een boekenlegger van Das Mag erin. Wat ik overigens jammer vond was dat ik dacht dat je écht naar ’25 leesclubs op 1 avond’ kon (zoals op de poster staat), maar in de praktijk kun je er maar eentje kiezen, want ze zijn allemaal op hetzelfde tijdstip.

Op vrijdag ontving ik nog een mail van Roos, waarin ze het advies gaf om de roman te lezen:

De gekste leesclub die ik ooit meemaakte was gelijk de leukste: ongeveer veertig dames tussen de zeventig en negentig jaar, die helemaal losgingen – als zij het kunnen, jullie ook, neem ik aan. Wat helpt: de roman lezen.

CPNB
Zaterdag ging ik naar het CPNB in Amsterdam, waar de leesclub bestond uit 16 vrouwen, 3 mannen en de schrijfster van het boek: Roos van Rijswijk. (Lees hier de recensie over haar debuut Onheilig).

In een knusse kamer met aan iedere muur boekenkasten, stelde de gespreksleider van die avond zich voor: Thomas van der Veen, chef Boeken bij NRC. Daarna konden de leesclubdeelnemers ook niet langer anoniem blijven en kwam bij het voorstelrondje aan het licht dat er opvallend deelnemers Nederlands gestudeerd hadden en/of boekhandelaren waren.

Zoals al aangekondigd in een mail met als titel ‘Wat je moet weten over je leesclub’ was de wodka al klaargezet. Nu werd duidelijk waarom; we begonnen met een quiz over het boek. Oplettende lezers konden met een goed antwoord een glasje wodka winnen om de tongen los te krijgen.

Het werkte; de vragen aan Roos volgde daarna vanzelf en het werd een fijne anderhalf uur. Ze vertelde over haar inspiratiebron: een vakantie naar Nieheim, een heel blank dorpje. De enige twee gekleurde mensen zag ze bij een kersenboom. De een was in de kersenboom geklommen en plukte de kersen, de andere stond eronder. Dat was het beeld waarmee ze het verhaal begon.

Ze verklapte ook nog één van haar schrijfgeheimen: álles hardop lezen. Ook dingen die ze mooi vond.

De afterparty
De afterparty was op tien minuten loopafstand van de leesclub: de Brakke Grond. Helaas was onze leessclub te gezellig en kwam de laatste trein voor deze niet-Amsterdammer te vroeg. Gelukkig, zat ik wel in de trein met een gesigneerd boek.

Was jij bij de afterparty? Laat ons weten wat je ervan vond in de reacties!

Leest, schrijft en bewondert. Haar laatste roman is 'De geur van een moeder'. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verscheen in 2020. Deze roman is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2020. Ze publiceerde verder bij Extaze, De Revisor en De Optimist. Heeft een schrijverswebsite.

Laat een reactie achter