LuisterboekenOverig

De leukste gratis YA luisterboeken op Spotify

Iris505 views
Luisterboek - foto van Pexels door Temmuz Uzun

Spotify is niet meer weg te denken in de muziekwereld. Maar er staan ook zó veel leuke luisterboeken op. Vandaag geef ik tips voor gratis YA luisterboeken op Spotify. Bekijk ook mijn tips voor gratis luisterboeken in de genres fantasyfeelgood of thrillers.

1. In the Lives of Puppets – T.J. Klune

In een klein huis, gebouwd in boomtoppen, wonen drie robots: de vaderlijke androïde Giovanni Lawson, de prettig sadistische verpleegmachine Ratched en de kleine Rambo. Victor Lawson, een mens, woont er ook. Ze vormen een gezin, en ze leven er verborgen en veilig.

Op de dag dat ze een onbekende androïde met het label ‘hap’ repareren, hoort Vic voor het eerst over een gedeeld duister verleden van Hap en Gio – een verleden waarin ze op mensen jaagden. Wanneer Hap per ongeluk robots uit Gio’s vroegere leven informeert over hun verblijfplaats in het bos, is het gezin niet langer veilig. Gio wordt gevangengenomen en teruggebracht naar zijn oude laboratorium.

Samen met de rest van zijn samengestelde gezin gaat Vic op reis om Gio te redden van ontmanteling, of erger nog, herprogrammering. Onderweg, verscheurd door tegenstrijdige gevoelens van verraad en genegenheid, moet Vic voor zichzelf beslissen: kan hij de liefde van Hap accepteren?

Dit immens populaire boek is in het Nederlands vertaald als Het boomhuis in het bos. Op Spotify kun je ‘m gratis in het Engelstalig beluisteren. Beluister hier het luisterboek.

2. Fangirl – Rainbow Rowell

Cath is fan van Simon Snow, maar zo zijn er wel meer. Het enige verschil is dat een Simon Snow-fan zijn voor Cath net zo veel betekent als kunnen ademen voor de rest van de mensheid. Als Cath niet over Simon Snow leest, in boeken waarin hij de hoofdpersoon is of op forums, dan schrijft ze fanfictie of verkleedt ze zich als een van de personages uit de films.

Tot nu toe was haar tweelingzus Wren net zo gek op Simon Snow, maar nu ze gaan studeren is het fangirlen er voor Wren wel een beetje af. Cath zal nu dus alleen door haar veelal fictieve leven moeten gaan. Maar is ze daar wel klaar voor? Haar nieuwe kamergenoot Reagan is in ieder geval vastbesloten om Cath een handje te helpen. Samen trekken ze ten strijde tegen veeleisende docenten, manische ouders en sluimerende verliefdheden en komt Cath erachter dat nerd zijn eigenlijk wel heel cool is.

Hou je van boeken over fandoms? Dan is dit een aanrader. Beluister hier het luisterboek.

3. The Atlas Six – Olivie Blake

Welkom bij de Alexandrijnse Vereniging. Als de beste goochelaars ter wereld een buitengewone kans krijgen, is ja zeggen makkelijk. Ieder van hen zou zich kunnen aansluiten bij de geheimzinnige Alexandrian Society, waarvan de bewaarders verloren kennis uit oude beschavingen bewaken. Hun leden genieten een leven lang van macht en prestige. Toch worden er elk decennium slechts zes beoefenaars uitgenodigd – om vijf plaatsen te vullen.

Kanshebbers Libby Rhodes en Nico de Varona zijn onafscheidelijke vijanden, kosmologen die de materie met hun geest kunnen beheersen. Parisa Kamali is een telepaat, die de diepste geheimen van de geest ziet. Reina Mori is een natuuronderzoeker die de stroom van het leven zelf kan waarnemen en begrijpen. En Callum Nova is een empaat, die de verlangens van anderen kan manipuleren. Eindelijk is er Tristan Caine, wiens krachten zelfs hemzelf verbijsteren. Na rekrutering door de mysterieuze Atlas Blakely reizen ze naar het hoofdkwartier van het Genootschap in Londen. Hier moet iedereen studeren en innoveren binnen esoterische vakgebieden. En als ze zichzelf in de loop van een jaar kunnen bewijzen, zullen ze overleven. De meeste van hen…

Deze BookTok sensatie heb ik nog als paperback liggen, maar dit is wel de kans om ‘m lekker te lezen en luisteren. Ik ben benieuwd! Beluister hier het luisterboek.

4. Mortal Engines – Philip Reeve

Duizenden jaren nadat de beschaving verwoest is door een catastrofale gebeurtenis, heeft de mensheid zich op een opmerkelijke manier aangepast en is er een nieuwe manier van leven ontstaan. Steden zijn op rupsbanden gezet en deze zogenaamde tractiesteden zwerven nu over de aarde. De enige manier om aan brandstof te komen, is door andere steden aan te vallen en vervolgens te plunderen.
Tom, afkomstig uit een van de lagere bevolkingsgroepen van de grote tractiestad Londen, moet vechten voor zijn leven als hij de gevaarlijke voortvluchtige Hester Shaw tegenkomt. Twee tegenpolen, waarvan de paden nooit hadden mogen kruisen, smeden een onwaarschijnlijk bondgenootschap dat de koers van de toekomst moet veranderen.

Dit boek is al verfilmd, en ik vond de verfilming heel tof. Toch eens tijd om het boek te lezen en luisteren? Beluister hier het luisterboek.

5. Violet, vervloekt en verwoest – Gina Cheng

Violet is een ziener en een leugenaar. Met haar slim geformuleerde voorspellingen drukt ze haar stempel op het koninklijke hof. Eerlijkheid is voor zwakkelingen, vindt ze, zoals de o zo niet-charmante prins Cyrus, die van plan is om Violet direct uit haar officiele rol te zetten zodra hij aan het einde van de zomer tot koning gekroond is. Maar wanneer de koning Violet vraagt een vals liefdesverhaal voor Cyrus te voorspellen, wekt ze een gevreesde vloek op die de ondergang of de redding van het koninkrijk zal betekenen. Violet staat voor een keuze: haar eigen lot in handen nemen, ongeacht de gevolgen, of toegeven aan de aantrekkingskracht tussen haar en Cyrus. Terwijl Violet en Cyrus dichter naar elkaar toe groeien, moet ze het opnemen tegen een mysterieus kwaad om zichzelf en het koninkrijk te redden – of alles en iedereen te verdoemen…

Beluister hier het luisterboek.

6. Hof van doorns en rozen – Sarah J. Maas

Het bos waarin de negentienjarige Feyre woont is in de lange wintermaanden een koude, sombere plek. Haar overlevingskansen en die van haar familie berusten op haar vermogen om te jagen. Wanneer ze een hert ziet dat opgejaagd wordt door een wolf kan ze de verleiding niet weerstaan om te vechten voor de prooi. Maar om te winnen moet ze de wolf doden en daarop staat een prijs. Niet veel later verschijnt er een beestachtig wezen om vergelding op te eisen. Wanneer ze naar het gevreesde feeënrijk Prythian wordt gesleept, ontdekt Feyre dat haar ontvoerder geen beest is, maar Tamlin – een van de dodelijkste, onsterfelijke magische wezens ooit gekend.

Terwijl ze op zijn landgoed verblijft, veranderen haar ijzige vijandige gevoelens voor Tamlin in een vurige passie die elke leugen en waarschuwing over de mooie, gevaarlijke wereld van de Elfiden in rook doet opgaan. Maar een oude, kwaadaardige schaduw groeit over het land, en Feyre moet een manier vinden om het te stoppen of Tamlin en zijn wereld zullen voor eeuwig verdoemd zijn.

Beluister hier het luisterboek.

Bekijk ook de andere artikelen over luisterboeken op Readalicious.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.