Overig

De leukste Nederlandse podcasts over boeken

Iris627 views
de leukste podcasts over boeken readalicious luisterboek

In de afgelopen jaren zijn podcasts enorm populair geworden. Van true crime tot comedy, er zijn podcasts over bijna elk onderwerp. Dus ook over boeken! Of je nou op zoek bent naar achtergrond over boeken, interviews met schrijvers of discussies over boeken, er is meer dan genoeg keuze. Vandaag tip ik een aantal podcasts.

Liefteratuur

Een vrij nieuwe podcast van Nederlandse bodem is Liefteratuur! In deze podcast, gehost door auteur Susan Muskee, wordt het feelgoodgenre besproken. Ze spreekt met auteurs, lezers en professionals uit het boekenvak, en in iedere aflevering wordt er een feelgoodthema besproken. Ik ben fan!

De grote vriendelijke podcast

Deze podcast is voor volwassenen, maar gaat over kinderboeken. Jeugdboekrecensenten Bas Maliepaard (Trouw) en Jaap Friso (jaapleest.nl) bespreken nieuwe kinderboeken. Ook zijn er regelmatig auteurs te gast.

De boekenpodcast van Radio NPO1

In deze podcast bespreken wisselende duo’s onlangs gepubliceerde boeken die ze leuk vinden. Perfect als je nog op zoek bent naar aanraders!

Boeken FM

BoekenFM is de podcast van Das Mag in samenwerking met De Groene Amsterdammer. Hierin bespreken dichter en recensent Ellen Deckwitz, schrijver en recensent Joos de Vries en podcastmaker Peter Buurman iedere aflevering nieuwe boeken en andere onderwerpen in de literatuur. Tip: ze hebben ook seizoensspecials, zoals een kerstspecial.

BoekenREC

Ben jij dol op de boeken van HarperCollins Holland? Dan is dit een leuke podcast voor jou! Iedere podcast is er een auteur te gast. Beluister bijvoorbeeld de podcast met astrologie expert Bente de Bruin (ik las eerder ook haar boek, lees hier de recensie: Het staat (niet alleen) in de sterren).

Booklovers’ Podcast Amsterdam

Hou je van boeken en de stad Amsterdam? Dan is dit de podcast voor jou. In elke aflevering vertelt Mechteld Jansen, van Booklovers’ Tours Amsterdam, over bijzondere plekken in Amsterdam en welke rol zij speelden in de boeken en levens van Nederlandse schrijvers.

Een Wereld aan Literatuur

Wil je meer weten over de klassiekers uit de wereldliteratuur? Dan kun je deze podcast beluisteren. Van Voltaire tot Dickens tot Kafka. Zo leer je nog eens wat!

Paagman Tipt Boeken

Boekhandel Paagman tipt maandelijks boeken in deze podcast. Hiervoor bespreken ze met hun boekverkopers de nieuwste boeken, en kiezen ze een boek dat de titel Boek van de Maand krijgt. Hier kun je heel veel leuke aanraders opdoen!

Het leesvirus

De drie vrienden Olaf Koens, Ronit Palache en Stefan de Vries bespreken de boeken die ze lazen in tijden van quarantaine. Deze podcast is al wat ouder en er zijn dus geen hele recente afleveringen.

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Ken je het boek De 100-jarige man die uit zijn raam klom en verdween? Daar is een podcast van gemaakt, die dagelijks werd uitgezonden. Gelukkig kun je ‘m nu ook in een keer luisteren. Meer een luisterboek dan een podcast dan. Herken jij alle bekende Nederlandse stemmen?

Tussen de Regels van NRC

De boekenredactie van NRC bespreekt wekelijks met een gast een boek. Van romans tot non-fictie, verschillende genres komen hier aan bod.

Van der Velde Boeken

Ook boekhandel Van der Velde geeft tips. Ze hebben het over boeken, over hun winkels en spreken met auteurs.

Zelfhulpboekenclub

Hou jij van zelfhulpboeken? Stijn van Vliet en Jasper Demollin, die je misschien wel kent van Streetlab, bespreken in deze podcast verschillende zelfhulpboeken. Ook hebben ze iedere aflevering een gast.

De Boekenpraktijk

Lees je graag managementboeken? In deze podcast van managementboek.nl worden auteurs van de nieuwe boeken geïnterviewd. Zo eindig je met aanraders voor boeken en andere kennis na het luisteren van deze podcast.

De Zeven zussen podcast

Ben je fan van de Zeven zussen? Dan heb ik goed nieuws, er is net een podcast over deze populaire boekenserie aangekondigd:

Welke podcasts heb jij al beluisterd? Er zijn nog zo veel meer podcasts over boeken, dus hoor ook nog graag jullie tips in de comments!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.