Overig

10 films en series over schrijvers

Lucia2 comments4363 views
schrijven

Heb je last van een writer’s block? Je bent niet de enige. Nestel je voor de televisie en geniet van films en series over andere schrijvers. In dit artikel hebben we een paar tips voor je op rijtje gezet. Wie weet helpt het je nog van je writer’s block af en anders heb je in ieder geval een leuke film of serie gekeken. Wat is jouw favoriete ‘schrijversfilm’?

Patterson
Patterson is buschauffeur én dichter. Het knappe is dat hij zijn werk en leven niet als excuus gebruikt om niet te schrijven. Hij schrijft voor zijn werk met zijn kladblok op het stuur van de bus, in zijn pauze op een bankje en ’s avonds na het avondeten.

The Affair

via GIPHY
Deze serie heeft een schrijver als hoofdpersonage. Hij schrijft een thriller over een deel van zijn echte leven en debuteert. Wat deze serie niet laat zien is dat debuteren lastig is. Bij Noah Solloway verloopt alles vlekkenloos en zijn boek wordt uiteraard een bestseller. Toch is het leuk ook zijn proces te volgen als hij omgaat met vragen als; kan ik dit wel opschrijven? Durf ik mijn eerste versie naar een agent te sturen?

The Shining

via GIPHY
Stephen King kiest regelmatig schrijvers als hoofdpersoon, zo ook in The Shining. Jack Torrance heeft een writer’s block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het Overlook Hotel, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Naar de verhalen over kwade krachten in het hotel luistert hij niet…

Wonder Boys

via GIPHY
Dit is een verfilming van een gelijknamige roman van Michael Cabon. Het gaat over Grady Tripp, succesvol schrijver van één boek. Zijn redacteur wacht al zeven jaar op het volgende boek van zijn ‘wonder boy’. Grady gaat lesgeven aan een universiteit. Daar leert hij onder bizarre omstandigheden zijn student James Leer kennen, die een talent lijkt te bezitten. Gaan kunnen ze elkaar verder helpen?

Stranger than fiction

via GIPHY
In de film Stranger than Fiction probeert de schrijfster Karen Eiffel haar hoofdpersonage om het leven te brengen. Ze weet echter niet dat haar hoofdpersonage, de saaie Harold Crick, daadwerkelijk leeft en haar woorden als alwetende verteller hoort…

Ruby Sparks

via GIPHY
Ook in deze film heeft de hoofdpersoon, Calvin, eerder succesvol geschreven, maar worstelt nu schrijven. Hij krijgt weer inspiratie als hij het meisje van zijn dromen ‘Ruby Sparks’ verzint. Totdat Ruby Sparks ineens bij hem in zijn huis verschijnt en zijn vrienden haar ook kunnen zien…

Misery

via GIPHY
Een tweede film gebaseerd op een boek van Stephen King (verfilmd in 1990). Het gaat over auteur Paul Sheldon. Hij zet een punt achter zijn populaire Misery-serie en besluit om literatuur te gaan schrijven. Daarmee lijkt hij zichzelf te verdoemen; hij wordt overvallen door een sneeuwstorm, krijgt een ongeluk en wordt vervolgens wakker in het bed van een gestoorde fan. Zou dit verhaal zijn ontstaan uit een angst van Stephen King zelf?

Castle

via GIPHY
De serie Castle gaat over een succesvolle detectiveschrijver. Hij wordt gevraagd om de politie te helpen als een echte moord wel heel erg op die uit zijn verhalen lijkt…

Nick Miller in New Girl

via GIPHY
Nick is een van de hoofdpersonages in de serie New Girl en hij heeft een droom: schrijver worden. Hij doet er heel lang niets mee, totdat hij er wél mee begint. Hij schrijft een sciencefiction verhaal, plakt zijn eerste boek zelf aan elkaar, regelt promotie en krijgt wonder boven wonder een hele hoop tienermeisjes als fans. Deze comedyserie is erg vermakelijk en een kort deel gaat over Nick en zijn schrijven.

The Help

via GIPHY
De film speelt zich af in Mississippi in de jaren 60. Skeeter is vastbesloten om schrijfster te worden. Ze interviewt zwarte vrouwen die zorgen voor de rijke zuidelijke families. Aibileen, de huishoudster van Skeeters beste vriendin, is de eerste die openlijk durft spreken.

Heb jij nog tips voor ons? Laat het weten in een reactie.

Leest, schrijft en bewondert. Haar laatste roman is 'De geur van een moeder'. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verscheen in 2020. Deze roman is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2020. Ze publiceerde verder bij Extaze, De Revisor en De Optimist. Heeft een schrijverswebsite.

2 reacties

  1. Jane the virgin is een geweldig leuke, realistische (op het gebied van hoe het echt werkt om.een schrijver te zijn), romantische, mooie, hartverwarmende en grappige serie.

Laat een reactie achter