OverigPoëzie

Gedichtendag! 4x Onze favoriete dichtbundels

Iris3012 views

Het is vandaag de eerste dag van de Poëzieweek 2020, die vandaag start met ‘Gedichtendag’! Gedichtendag wordt georganiseerd door Poetry International Rotterdam. Lees hier meer over gedichtendag. Natuurlijk lezen we van Readalicious ook gedichten, dus vandaag een blog over onze favoriete dichtbundels!

Quarter Life Poetry (Iris)

De dichtbundel in mijn collectie die momenteel het meest tot me spreekt is Quarter Life Poetry: Poems for the Young, Broke and Hangry van Samantha Jayne.

Alle gedichten zijn kort en bondig en zijn geschreven voor de hedendaagse millennials. Waar ik Samantha Jayne eerst volgde op Instagram (@quarterlifepoetry), besloot ik later ook om haar dichtbundel te kopen. De gedichten bestaan uit vier regels met een bijpassende afbeelding. Zie hieronder een voorbeeld:

https://www.instagram.com/p/B4iSXnMjuO9/?utm_source=ig_web_copy_link

Waarom ik ze zo leuk vind? Quarter Life Poetry maakt me aan het lachen over de hedendaagse first world problems die ik tegenkom in mijn leven. De versjes zijn herkenbaar en laten je lachen om de situaties. Het is veelal grappig omdat het herkenbaar is: it’s funny ‘cause it’s true. Eerder schreef ik al een recensie over de versjes, die kun je hier lezen.

Versjes van Lars (Iris)

Een andere favoriet van mij is Lars van der Werf, met zijn Versjes van Lars.

Inmiddels heeft hij meerdere dichtbundels uitgegeven: Versjes van Lars, Heb Lief, Elke dag een zoen en Vier de liefde. De versjes zijn lief en romantisch, en perfect om te gebruiken met Valentijn. De volgende is een van m’n favoriete versjes, ik heb er zelfs een sticker van op één van m’n boekenkasten geplakt:

https://www.instagram.com/p/B7OFL_oF4UJ/?utm_source=ig_web_copy_link

En extra leuk: Lars maakt ook versjes op maat! Helaas heb ik hem nog niet in actie gezien, maar een speciaal op maat gemaakt versje is toch perfect? In een paar regels weet Lars de gevoelige snaar te raken. Echt leesvoer voor op het nachtkastje, met een versje voor iedere avond (en probeer je dan maar eens in te houden om ze niet allemaal in één keer te lezen!).

Djelal Al-Din Rumi (Lucia)

Ik kies voor een klassieker van de Perzische filosoof en dichter Rumi.

Rumi (1207 – 1273) heeft poëzie geschreven die heel rijk is. ‘Een schrijver van wijsheidsliteratuur’ staat er in de inleiding van de Nederlandse vertaling van Wim van der Zwan. Het bijzondere is dat Rumi’s metaforen zoveel jaar na dato nog altijd ijzersterk zijn. Zijn gedichten kunnen ons nog steeds iets leren.

Lees dit gedicht hieronder maar eens; hoe relevant is dit in tijden van social media?

Radna Fabias – Habitus (Lucia)

Radna Fabias sleepte meerdere prijzen in de wacht met haar poëziedebuut Habitus. En terecht. Haar gedichten zijn divers, kort en lang, staan rechts en dan weer links of in het midden. Zijn bij vlagen grappig en feministisch, maar altijd gevat, observerend en doordacht. Ik hoor zelf een sterkte eigen stem in haar werk, waardoor ik haar nog altijd graag een keer zou zien spreken, want ik denk dat haar gedichten zich er goed voor lenen.

Kapitaal – Radna Fabias

Fijne gedichtendag (en week!)

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter