Overig

Gelezen boeken bijhouden: welke manieren zijn er?

Iris2080 views
Foto van Notitieblok - Afbeelding van Aleksandra via Pixabay

Hoe hou jij je TBR bij? Schrijf je het op in een reading journal, heb je een Excel bestand, of gebruik je juist een online tool of website om je gelezen boeken bij te houden?

Goodreads

Een van de meest bekende (internationale) websites om je boeken bij te houden is Goodreads. Dit is ook mijn favoriet. De website is gebruiksvriendelijk, en je kan een aantal leesstatistieken inzien. Zelf doe ik graag mee aan de Goodreads Reading Challenge. Daarnaast kun je zien wat je vrienden lezen en recenseren. Vind je het leuk om me te volgen op Goodreads? Voeg me gerust toe als Goodreads-vriend!

Hebban

De Nederlandse tegenhanger hiervan is Hebban. Met meer dan 250.000 leden is de kans groot dat je je lees-buddy’s hier kan vinden. Zelf heb ik jarenlang Hebban gebruikt, maar omdat ik mijn recensies bijhield hier en op Goodreads, werd het een beetje overvloedig om mijn Hebban-account ook steeds bij te werken. Wel lees ik nog graag de blogs met het Nederlandse boekennieuws.

Storygraph

Op Storygraph kun je heel goed inzien wat je nou precies leest. En lekker handig: je kan gewoon je Goodreads leeshistorie uploaden, zodat je niet constant alles dubbel hoeft in te voeren. Wat voor moods lees jij? Of hoe snel? Welke genres lees je meestal? Storygraph zet dit allemaal in overzichtelijke diagrammen, zoals hieronder. Erg leuk om eens te zien! Ik lees wel erg weinig verdrietige boeken zo te zien. 😉

Reading journal

Of wat denk je van een reading journal op papier? Gebruik een mooi notitieboekje, of haal een journal die speciaal hiervoor gemaakt is, zoals Mijn boekendagboek. Kijk vooral ook even bij je lokale boekhandel, die hebben vaak ook reading journals te koop!

Excel

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om al je boeken in Excel bij te houden. Zo kun je bijhouden welke boeken je hebt gelezen, maar ook welke je in je bezit hebt. Je kan op deze manier precies bijhouden wat je wilt.

Pinterest

Of je maakt een (of meerdere?) Pinterest boards met de covers van de boeken die je hebt gelezen. Zo kun je ook in één oogopslag zien welke boeken je hebt gelezen. Hou het bij per genre, per jaar, of zet al je favorieten samen op een Pinterest bord. De opties zijn eindeloos!

Of….

Of weet jij nog een andere manier? Laat het weten in de comments!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.