Overig

Hebban Teamdag!

Iris1698 views

Samantha en ik recenseren al een tijdje voor Hebban en sturen elkaar vaak hun artikelen door. Toen we een mail kregen over de Hebban teamdag gingen de whatsapp-berichten al snel weer op en neer. ‘Ga jij ook?’ ‘woow die locatie hoe tof’. Natuurlijk waren wij ook van de partij!

Grand Theatre Boekhandel

Afgelopen zondag was het dan zo ver: op naar Breda! We zouden elkaar daar meeten, dus toen ik in het centrum van Breda stond om Google maps te raadplegen, stond ik even stil in de winkelstraat. In een vlaag hoorde ik iemand zeggen ‘De witte kamer‘ (de werktitel van Samantha’s manuscript). Goh wat toevallig dacht ik nog, tot ik me realiseerde dat het natuurlijk Samantha was die me net voorbij liep. Gelukkig bleken we al ongeveer voor de boekhandel te staan, dus de pret kon beginnen!

De Hebban Teamdag werd gehouden in Grand Theatre Boekhandel in Breda (klik). Zelf was ik er nog niet geweest, maar de boekhandel bezoeken stond nog wel op m’n wishlist. En wat was het mooi daar! Met meerdere zalen, een balkon, grote kroonluchters en een echt podium is het een prachtige, sfeervolle boekhandel.

Over Hebban

Na een kopje koffie/thee mochten we allemaal plaatsnemen in een zaaltje boven. De voorste rij was bezet door de Hebban club van 10 feelgood, die zelfs matchende roze shirtjes aan hadden. Niet te missen! Door middel van een PowerPoint presentatie met leuke GIF’s (daar houden we van!) werden er wat mijlpalen medegedeeld. Wist je dat Hebban al meer dan 130.000 leden heeft? En dat de best bekeken recensie al tijden een van Het gouden ei van Tim Krabbé is?

Daarna mochten we met elkaar in discussie, er werden namelijk stellingen getoond op het scherm waarna iedereen met een groen of rood kaartje kon aangeven of je het eens of oneens was met de stelling. Een van de stellingen was bijvoorbeeld: ‘Sterren moeten met elkaar in verhouding staan.’ Het was erg interessant om te horen hoe andere recensenten denken over het uitdelen van sterren.

Auteurs en uitgeverijen

Ook waren er natuurlijk auteurs aanwezig! Om de week van de debutant af te sluiten kwamen er drie debutanten hun boek pitchen: Jeff Schokkaert over Andromeda (klik), Ellie Biesters over Ongemakkelijke mensen (klik) en Roxanne Wellens over Te waar om mooi te zijn (klik).
Daarna kwam de special guest Hanna Bervoets met haar redacteur Jelte Nieuwenhuijs vertellen over de speciale relatie tussen auteur en redacteur. Dit was erg interessant en leuk om te zien, vooral wanneer Hanna enthousiast Jelte begon aan te tikken na een vraag (‘Oh ja, wist je nog toen…).

Daarna waren de uitgeverijen aan de beurt! HarperCollins, Lebowski en Best of YA vertelden over een aantal boeken die ze dit najaar gaan uitbrengen. Een van mijn favorieten was Mirror, mirror van Cara Delevingne (HarperCollins Holland), en ook Livestream (klik) van Buddy Tegenbosch ben ik benieuwd naar. Samantha was ook nieuwsgierig naar het debuut van Delevingne, en of de verandering in marketingstrategie voor Wendy Walker’s Het Cassandra-effect (klik) zal werken.

Borrel!

Al veel te snel kwam een einde aan de interessante presentaties en was het tijd voor de borrel. En dan is de keuze moeilijk: gaan we voor bitterballen of gaan we voor boeken? Na een (extra) rondje door de prachtige boekhandel te hebben gedaan konden we nog even kletsen met andere recensenten en de medewerkers van de uitgeverijen. Moe maar voldaan konden we weer richting huis vertrekken, maar niet voor we een geweldige goodiebag met onder andere boeken, een notitieboekje, boekenleggers en nog meer leuke dingen hadden gekregen. Hier word je toch spontaan gelukkig van?!

Al met al hebben wij een hele leuke dag gehad. We willen jullie vooral aanraden om ook een kijkje te nemen op Hebban, deze website is niet te missen voor boekenliefhebbers. Enneh, een treinticket naar Breda is ook een tip, wat een prachtige boekhandel!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter