Overig

Hot picks: boeken over de Tweede Wereldoorlog

Samantha1383 views
Boeken Tweede Wereldoorlog

Vandaag viert Nederland vrijheid. Veel jongeren vieren vooral feest, maar Bevrijdingsdag blijft een beladen dag. Gisteren was Dodenherdenkingsdag. Het is zoals Bram Grisnigt vorige week vertelde toen hij te gast was bij De Wereld Draait Door: Nederland mag nooit vergeten. Bram Grisnigt overleefde concentratiekamp Ravensbrück en de dodenmars in 1945. Zijn boek hebben we nog niet gelezen, maar wel hebben Iris en ik andere indrukwekkende non-fictie én fictie op een rijtje gezet.

Het dagboek van Anne Frank – Anne Frank

Anne Frank is een boek dat we eigenlijk allebei meteen noemden. Het dagboek van Anne Frank zou verplichte kost moeten worden. Anne wilde schrijfster worden na de oorlog. Dat vooruitzicht was nog ver weg en dus schreef ze in haar dagboek, vooral om de verveling tegen te gaan. Ze was nog jong toen ze alles schreef, en ze was er zelf niet meer om haar woorden te herschrijven en verfijnen. Maar je krijgt op die manier wel een extra rauwe inkijk in het leven van hoe het toen was en het maakt het des te pijnlijker dat ze vlak voor het einde van de oorlog is gestorven in Bergen-Belsen.

Haar naam was Sarah – Tatiana de Rosnay

Samantha: Ik denk dat, naast het dagboek van Anne Frank, dit een van de eerste boeken over de Tweede Wereldoorlog is die ik heb gelezen. Haar naam was Sarah gaat over het leven van Sarah (goh) tijdens de oorlog. Ze was toen nog een klein meisje. Tijdens een inval in het huis van haar familie, sloot ze haar broertje op in een kast. Ze nam de sleutel mee, zodat hij veilig zou zijn. Wat ze niet wist, is dat zij en haar ouders naar een concentratiekamp gestuurd zouden worden, en haar broertje al die tijd opgesloten in de kast zou zitten… Een indrukwekkend en tragisch verhaal.

Zout van zee – Ruta Sepetys

Iris: Wat een indruk maakt Ruta Sepetys met Zout van de zee, waarin drie jongeren aan het einde aan de Tweede Wereldoorlog op de vlucht zijn. Ze zijn onderweg naar de Wilhelm Gustloff, een voormalig cruiseschip dat hen in veiligheid moet brengen. Maar om daar te komen moeten deze jongeren, met allemaal een andere achtergrond en andere motieven, samenwerken. Het begint heel sterk: je valt meteen midden in de vlucht van de jongeren, die al onderweg zijn. Gaandeweg de roman wordt er duidelijk wat er gebeurd is en waarom zijn op de vlucht zijn. De spanning en angst is meteen voelbaar vanaf de eerste bladzijde.
Leven en dood volgen elkaar snel op in de roman: na een tragisch overlijden is een aantal pagina’s alweer een bevalling gaande. Hierdoor vliegen je emoties alle kanten op. Hoop is de grootste drijfveer door de roman heen en deze is veel sterker dan de angst. Beide zijn voelbaar door de pagina’s heen en Sepetys schrijft meeslepend en realistisch: als lezer voelt het alsof je er bij bent. Zout van de zee is speciaal omdat het een ander verhaal verteld. De meeste mensen kennen Anne Frank en het achterhuis, maar zijn niet bekend met de ramp van de Wilhelm Gustloff.
Meer van Ruta Sepetys lezen? Schaduwliefde vind ik ook een aanrader!

Himmlers hersens heten Heydrich (HhhH) – Laurent Binet

Samantha: Dit boek is non-fictie en staat de laatste tijd weer wat meer in de schijnwerpers door de documentairereeks op NPO. HhhH vertelt ons een kant van de Tweede Wereldoorlog die in de westerse wereld vaak onderbelicht wordt. Want de oorlog in het oosten van Europa woedde net zo erg als in het westen. Het boek gaat ook een groot deel over Reinhard Heydrich, een hooggeplaatste SS’er die als het ware aan het hoofd van de jodenvernietiging stond. Zo vond hij dat alles veel te langzaam ging en bedacht hij een manier om veel meer joden tegelijk te laten sterven, zonder hun handen vies te maken…

De nachtegaal – Kristin Hannah

Samantha: Begin dit jaar zag ik deze titel ineens veel voorbijkomen. Ook toen ik tips vroeg om historische fictie, kreeg ik deze aangeraden. En dus kocht ik het boek, klaar om verrast te worden. En dat deed het! De nachtegaal gaat over twee zussen, Viann en Isabelle, in bezet Frankrijk. Beide vrouwen gaan heel anders om met de naderende dreiging en hebben een ingewikkelde relatie met elkaar en hun vader door het overlijden van hun moeder. Viann probeert vooral niet op te vallen om haar dochter te beschermen, ook al eigent een SS’er zich een kamer in haar huis op. Isabelle daarentegen zoekt juist de grenzen op door bij het verzet te gaan en gestrande parachutisten te helpen. Een mooi verhaal!

Debuteerde op 5 juni 2018 bij Meulenhoff Boekerij met 'De witte kamer', dat de Gouden Strop won. Schreef ook de thrillers 'Zij die zwijgt' en 'De dwalenden'. Leest zelf van alles, van (historische) romans tot speculatieve fictie en van fantasy tot sciencefiction.

Laat een reactie achter