InterviewsOverig

Interview met Jill Mansell over Een dag om nooit te vergeten

Iris225 views
Interview met Jill Mansell door Iris Windmeijer - Readalicious

Afgelopen februari was Jill Mansell in Amsterdam en ik mocht haar interviewen! We hadden het over bijzondere gebeurtenissen op bruiloften, pennen met roze inkt, Engelse thee, waar ze inspiratie vandaan haalt en nog meer. Ook hadden we het over haar nieuwste boek wat vanaf deze week in de winkels ligt: Een dag om nooit te vergeten. Het was zo’n leuk gesprek en ze is zo’n lieve en spontane vrouw! Dit was voor mij ook een dag om nooit te vergeten.

Inspiratie en schrijven

De inspiratie om te schrijven haalt Jill overal vandaan: tv, magazines, films en vrienden! Maar – belangrijk: ze schrijft nooit over vrienden zonder dat ze daarover weten. Ze lacht: ‘anders houd ik geen vrienden over’!

Bruiloften

De openingsscène van Een dag om nooit te vergeten speelt zich af op een bruiloft en – geen spoiler – dit was natuurlijk wel een mooie opening voor het gesprek. Want wat is het bijzonderste wat Jill Mansell ooit heeft meegemaakt op een bruiloft? En hoe kwam ze aan inspiratie voor deze scène? Was het echt gebeurd? Gelukkig niet – maar de bruiloftsscène in een ander boek, A Walk in the Park (NL: Vlinders voor altijd) was wel geïnspireerd door de bruiloft van een vriendin die later begon na een geannuleerde afspraak met de hair & make-up artist.

Er zijn namelijk veel redenen om een bruiloft te laat te laten beginnen, en hiervoor haalt Jill wel inspiratie uit haar omgeving. Omdat ze al zo veel boeken heeft geschreven, is het juist de kunst om iets nieuws te verzinnen. Dus ze dacht: wat zou kunnen gebeuren op een bruiloft waar ze nog niet eerder over heeft geschreven?

Schrijfrituelen

Jill schrijft al haar boeken met de hand: dit is haar belangrijkste schrijfritueel. Tijdens ons gesprek vertelt ze me dat ze nèt gisteren haar nieuwste boek naar haar redacteur had gestuurd. Maar niet voordat haar dochter haar volledige boek heeft overgetypt. Wat een werk! Haar dochter is dus haar eerste proeflezer, die ook feedback geeft als iets niet helemaal klopt. En daarna gaat de uitgetypte versie naar de uitgeverij.

Jill schrijft één boek per jaar, en schrijft voornamelijk thuis. Daar zet ze een pot koffie, zet ze de televisie aan voor wat achtergrondgeluid, en gaat ze aan de slag. Ze gebruikt ook geen spreadsheets voor de namen en andere details – zo komen we er toevallig tijdens ons gesprek achter dat ze in haar volgende boek een naam wilde gebruiken die ze eerder ook heeft gebruikt!

Het nieuwste boek, waarvan ze nèt de eerste versie had geschreven, is ook volledig geschreven met een glitterpen met roze inkt (die ze ook gebruikt op de foto hiernaast). Ze liet me foto’s vol tekst zien, maar helaas lezers – ik kon niet lezen wat er stond, dus we moeten geduldig afwachten op het boek wat hierna komt. 😉 Wel vertelt ze me dat het zich afspeelt in een lovely village in de Cotswolds, waar ‘all sorts of things happen…’

Ze schrijft maar één boek tegelijk: als ze nu een nieuw idee krijgt, dan schrijft ze het op en denkt ze er niet meer aan. Ze gaat namelijk eerst aan de slag met de correctierondes van de net afgeronde roman. Anders wordt je zo enthousiast over het nieuwe idee, geeft ze aan, dat het moeilijk is om het andere boek nog af te maken!

Tip voor aspirerende schrijvers

En wat als je zelf een boek wil schrijven? Dan is het belangrijk om zelf ook van je karakters te houden. Jill houdt van haar eigen karakters en geeft om hen. Want als je niet om ze geeft en niet met ze meeleeft, hoe moet de lezer dat dan doen? Wanneer je om de karakters geeft, raak je meer betrokken bij het verhaal.

En heb plezier! Het is altijd belangrijk om plezier te hebben tijdens het schrijven. Verder kun je uitzoeken wat werkt voor jezelf – zelf schrijft ze bijvoorbeeld bij voorkeur niet in de eerste persoon.

Favorieten

We bespraken ook de favorieten van de feelgoodqueen. De Nederlandse paperbacks (en sprayed edges) hebben bloemen op de cover staan. Wat is eigenlijk de favoriete bloem van Jill Mansell? De zonnebloem!

Deze maand komt haar nieuwste boek Een dag om nooit te vergeten uit, met weer een fijne romance en verschillende karakters die je bij blijven. Haar favoriete karakter is Max. Hij is gewoon heerlijk, knap en leuk, zegt ze. ‘I like writing about gorgeous men, it makes life nicer‘. Dat kunnen we als lezers alleen maar beamen: het is toch héérlijk om te lezen over zulke fijne mannen?

En van al haar eigen boeken, heeft ze een favoriet? Jazeker, namelijk het boek Three Amazing Things About You (NL: Je bent geweldig). In dit boek heeft Hallie een donor nodig, en hier kreeg Jill veel leuke en ontroerende reacties op. Zó veel mensen lieten weten dat ze zich n.a.v. dit boek hadden ingeschreven voor het donorregister, het voelde gewoon speciaal. Want, ‘you never know what lives might change by that‘, zegt ze. Voor dit boek moest ze ook het meeste research doen, onder andere naar domino transplantaties.

Naast de speciale reacties van lezers, geeft ze ook aan dat Three Amazing Things About You het meest interessante plot heeft, en dit haar favoriet zou zijn om verfilmd te zien. Maar door de verschillende verhaallijnen is het waarschijnlijk niet het meest makkelijke boek om te verfilmen: de vorm is hiervoor niet helemaal passend.

Feelgood

En eens een ander genre dan feelgood? Dat is minder waarschijnlijk, geeft Jill aan. Ze houdt van haar genre en tijd doorbrengen met de karakters. In Een dag om nooit te vergeten is een van de karakter, Ruby, auteur van kinderboeken. Maar ook dit is niet iets wat ze zichzelf snel ziet doen: ze weet dat het moeilijker is dan dat het lijkt. Een aantal van haar schrijfvrienden hebben zich ook wel eens aan crime gewaagd, maar dat trekt Jill minder. ‘I wouldn’t like my characters this much if they were murderers’, zegt ze.

En de feelgoodlezers zijn ook favoriet! Vooral de Nederlandse: onze lezers zijn ook lovely. De feelgoodlezer zijn over het algemeen leuke, lieve en blije mensen.

Over schrijfvrienden gesproken: Jill is goed bevriend met een aantal andere feelgoodauteurs zoals Jenny Colgan, Sophie Kinsella en Marian Keyes. Een goed gezelschap! Ze leest ook hun boeken graag. Op vakantie pakt ze ook wel eens een thriller op, of WWII fictie en autobiografieën komen ook voorbij. Ze laat zien wat momenteel op haar TBR van haar Kindle staat: o.a. de nieuwste Elin Hilderbrand en de autobiografie My Name Is Barbra van Barbra Streisand.

Hoe langer we kletsten, hoe meer goede aanraders en leuke boeken voorbij komen. Het boek wat haar het meeste is bijgebleven? Rachel’s Holiday (NL: De vakantie van Rachel) van Marian Keyes. Het is zeker 25 jaar geleden dat ze het boek heeft gelezen, maar het is haar altijd bijgebleven hoe briljant het boek is. Een aanrader om op je TBR te zetten dus!

Reizen

Jill reist regelmatig voor werk, bijvoorbeeld om lezers te ontmoeten op boekenbeurzen. Iets wat ze dan altijd meeneemt is haar eigen thee: ze houdt van de sterke Engelse thee en vindt deze toch meestal lekkerder dan de lokale merken. Ze drinkt haar thee ’s ochtends om wakker te worden, bij voorkeur met melk en zoetjes. Die laatste heeft ze dus ook vaak mee! En ook haar Kindle had ze meegenomen: op reis schrijft ze niet, maar dan leest ze wel.

Ook bezoekt ze regelmatig schattige kleine dorpjes ter inspiratie voor haar boeken. Of het nou is in de Cotswolds of aan de kust: soms spot ze de setting en denkt ze: ‘this is where I’ll set my new book’. Toch worden de dorpjes gefictionaliseerd. Dit maakt het namelijk makkelijker om het dorpje te laten doen wat je wil voor het verhaal, en niemand kan dan zeggen dat iets niet klopt met de werkelijkheid.

Vroeger schreef ze ook romance in de stad, zoals in Londen, maar haar voorkeur ligt toch bij de small town romance. Zelf groeide ze ook op in een dorpje, en juist bij small town romance is iedereen heel erg betrokken bij elkaar. Iedereen kent elkaar, en dat geeft een extra dimensie aan het verhaal. Toen ze op Instagram een poll hield of men liever de setting in de Cotswolds of een ander dorpje had, of in Londen, koos bijna niemand voor de laatste optie. Dus ook haar lezers houden meer van de small town romance!

This or that

Toen was het ook nog even tijd voor een This or That – om haar nóg beter te leren kennen. Voor m’n gevoel heb ik zó veel vragen gesteld en haar de oren van het hoofd gekletst, maar ik had een volledig uur dus ik bleef gezellig doorgaan. Want wou zou Jill voor kiezen…

Koffie of thee

Ondanks dat Jill haar eigen thee meeneemt op reis, kiest ze toch voor: koffie! Ze drinkt namelijk alleen thee bij het wakker worden, en gewoon instant koffie door de dag heen. Ze houdt ook wel van bonenkoffie, maar een gewone koffie is soms net zo makkelijk – zeker wanneer je aan het schrijven bent.

Paperback of hardcover

Hardcovers! Wanneer een boek er speciaal uitziet, kun je er nog meer van genieten. Ondanks dat ze veel boeken krijgt, houdt ze ook heel erg van het kopen van mooie boeken (en op haar Kindle!). Ik tipte haar ook nog even Illumicrate en Fairyloot: kunnen we bij Illumicrate Afterlight tippen dat we een Jill Mansell special edition willen please?

Film adaptatie of miniserie

Film! Want ‘a movie sounds more fun‘, hoe leuk is het om naar je eigen boek op het grote doek te gaan kijken in de bioscoop? Ze vertelde ook over hoe leuk het was om naar de verfilming van Jojo Moyes Me Before You te gaan, en we hadden het uitgebreid over de oude én nieuwe verfilming van One Day van David Nicholls. Dit is ook een favoriet van Jill!

Boekhandel of bibliotheek

Ze vindt boekhandels en bibliotheken beide lovely, maar gaat toch voor de boekhandel. Er is toch niets lekkerder dan de geur van gloednieuw papier in de boekhandel!

Lezen of schrijven

Lezen! Maar oké, schrijven zou ze ook zeker niet mee willen stoppen. Soms is schrijven wel moeilijk, maar de reacties van de lezers zijn het altijd waard en ze gaat ook hier graag mee door.

Love at first sight of verliefd worden op je vriend uit je kindertijd

I love the idea of love at first sight’ – al gebruikt ze in haar boeken meestal een mix van beide. Pas zag ze nog een televisieprogramma waarin een muzikant vertelde dat hij een vrouw in het publiek zag en wist: met haar ga ik trouwen – en dat ook deed. Dat idee is prachtig, maar je moet ook altijd iemand leren kennen en soms blijkt het dan toch in de praktijk anders te werken.

Voorlezen of voorgelezen worden

Geen van beide! In plaats van het voorlezen uit haar eigen boek, of voorgelezen worden, leert ze liever over de auteur – en dan leest ze het boek in haar eigen tijd. Voorlezen is namelijk langzamer dan gewoon zelf lezen. Ze vindt het ook tof dat audioboeken zo populair zijn, maar het is niet echt iets voor haar.

Bedankt!

Heel erg bedankt LS Amsterdam voor de uitnodiging en Jill Mansell voor het beantwoorden van al mijn vragen en jullie warme welkom en de gezelligheid! Het was een eer om haar te mogen interviewen en zo leuk om de vrouw achter alle fijne feelgood romance beter te leren kennen.

Stay tuned voor de recensie van Een dag om nooit te vergeten!

Een dag om nooit te vergeten

Op 9 april kun je haar nieuwste boek Een dag om nooit te vergeten kopen!

Flaptekst: Lottie is te gast op dé bruiloft van het jaar, een dag om nooit te vergeten. Daar ziet ze Max voor het eerst in vijftien jaar. Hun laatste kus was de beste uit Lotties leven. Ze stonden aan de vooravond van een prachtig liefdesverhaal. Toen gebeurde er iets schokkends dat hen uit elkaar dreef. Nu is hij hier, natuurlijk knap als altijd, en hij plaagt Lottie weer als vanouds – en die tintelende elektrische aantrekkingskracht is meteen terug. Lottie kan het niet uitstaan. Bovendien is Max buiten bereik.

Ruby’s man Peter zal het huwelijk inzegenen. Zij heeft hem altijd gesteund, maar wanneer ze de waarheid over hem ontdekt is ze zo verontwaardigd en vol ongeloof dat ze een heel impulsieve beslissing neemt, zonder aan de gevolgen te denken. En niets zal ooit nog hetzelfde zijn… Zal dé bruiloft van het jaar nog plaatsvinden?

Als er liefde in de lucht hangt, kan er van alles gebeuren…

Koop het boek Een dag om nooit te vergeten via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.