Events, uitjes en reizenInterviewsOverig

Interview met Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen op Indie Uitgevers Festival 2023

Iris584 views
DAMNHONEY_Foto door Tatjana Almuli

Op maandag 11 september was het allereerste IndieUitgeversFestival in de Tolhuistuin in Amsterdam. Je kon daar onder andere speeddaten met auteurs. Ik sprak met schrijversduo Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen, bekend van o.a. Damn, Honey en het 3PAK 2023.

Foto door Tatjana Almuli

Hoe het allemaal begon: Damn, Honey

Toen in 2018 wekenlang een seksistisch boek in de bestseller top 60 stond over hoe je er als vrouw uit moest zien en hoe je je moest gedragen voor een man, kwamen Nydie en Marie Lotte met een tegengeluid. Zo werd het pamflet Damn Honey in slechts één week geschreven.

Synopsis: Je flappen moeten verbergen. Alle ballen in de lucht kunnen houden. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt.
Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee. In dit pamflet schoppen ze deze misvattingen dan ook graag voor je onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen zij iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt.

Meer stemmen

Daarna volgden nog een aantal boeken én een succesvolle podcastserie. Zo ook Shit waar je als vrouw mee moet dealen – het handboek (eerder uitgebracht als Heb je nou al een vriend). Dit boek staat vol met verhalen van ongepaste opmerkingen en vragen die vrouwen regelmatig naar hun hoofd geslingerd krijgen. Zoals: “Ben je ongesteld of zo?” 

In de podcast en van lezers en luisteraars kregen Nydia en Marie Lotte allerlei input, en dit hebben ze allemaal verzameld, waardoor het een divers boek is geworden. Het boek kan je helpen met pinpointen en expliciet maken wát er nou niet oké is aan deze opmerkingen. Ook zijn er tips wat je nou terug kan zeggen, zodat je de volgende keer niet met je mond vol tanden staat.

Inmiddels heeft het schrijversduo al een hele stapel aan boeken en pamflets geschreven. Bij veel boeken, zoals ook bovenstaande en Damn, Horney, komt veel input van hun lezers en luisteraars. Dit vinden ze belangrijk, omdat ze zo een veel diverser beeld kunnen geven dan alleen hun eigen input. Zo staat deze laatste bundel vol met input van een divers publiek, waardoor het een veel inclusiever beeld geeft. We spraken ook over de hype van smut op BookTok, maar daar waren ze niet zo mee bezig. Ze vinden de verhalen die doorbreken vaak een heel heteronormatief beeld geven, terwijl seks heel verschillend is voor verschillende mensen.

Aanraders

Hebben Nydia en Marie Lotte nog aanraders? Dit vonden ze een moeilijke vraag, maar ze tipten sowieso het werk van Roxane van Iperen.

Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen & Readalicious interview

Ook wilden ze nog een nieuw boek tippen: Pijn – een expeditie naar onbestemd gebied van Sanne Bloemink. Dit boek gaat over het hebben van chronische pijn, een onderwerp waar volgens Nydia en Marie Lotte meer aandacht meer voor mag zijn. Maar liefst een op de vijf mensen heeft chronische pijn. Pijn geeft een historische blik op dit onderwerp, maar bespreekt ook o.a. kunst over dit onderwerp. Koop het boek Pijn hier via bruna.nl.

Meer weten?

Ben je benieuwd geworden naar de boeken van Nydia en Marie Lotte? Ze schreven één van de verhalen van het 3PAK 2023, deze kun je gratis ophalen bij jou in de bibliotheek. Het pleidooi ‘Zelf weten’ gaat over zaken waar je mee te maken krijgt in de pubertijd (en daarna!). De verhalen hebben een persoonlijke noot van Nydia en Marie Lotte, waardoor het niet aanvoelt alsof je leest wat je wel en niet zou moeten doen, maar juist dat je het gevoel krijgt dat je niet alléén bent in deze gevoelens. Met vooral de boodschap dat je zélf mag weten wat je doet.

Ook kun je een groot deel van hun boeken lezen via KoboPlus. Lees ook meer over het platform Damn, Honey op de website.

Podcast

Beluister ook Damn, Honey de podcast:

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.