Events, uitjes en reizenInterviewsOverig

Interview met reisjournalist Bas van Oort op Indie Uitgevers Festival

Iris947 views
Foto van reisjournalist en auteur Bas van Oort - ©Bas van Oort.

De mooiste locaties in de wereld bezoeken, en daar verhalen over maken. Dat klinkt toch prachtig? Op het IndieUitgeversFestival in september sprak ik reisjournalist Bas van Oort hierover. Op 23 november komt zijn nieuwste boek Achter de bergen uit.

Foto: ©Bas van Oort

Schrijven als beroep

Sommige mensen hebben van kleins af aan de droom om schrijver te worden. Dit was niet het geval bij Bas van Oort. Hoewel hij het altijd fijn vond om te schrijven, en op school veel plezier schreef tijdens de lessen Nederlands, schreef hij niet voor zijn studie journalistiek. Na de studie journalistiek begon Bas bij het reisblad van de ANWB, en zo is hij in de reisjournalistiek gerold.

Reisverhalen schrijven

Het schrijven van reisverhalen is (meestal) anders dan het schrijven voor jezelf. Bas schrijft meestal in opdracht, deze zet hij vaak zelf uit. Hij schrijft o.a. voor de National Geographic en zijn eerdere boeken zijn Expeditie AchtertuinDit is Vlaanderen en IJsvogels. Van het een kwam het ander, en zo schrijft hij steeds meer titels.

Zo gaat Bas altijd op reis met specifiek het doel om ergens een verhaal over te maken. Meestal maakt hij onderweg aantekeningen op zijn telefoon, en na een paar dagen ga je een rode draad zien in het verhaal. Bas maakt ook zelf zijn foto’s bij zijn artikelen. Als hij thuis komt, laat hij alles even een paar dagen liggen om erover na te denken en dan begint hij met schrijven – waarbij de foto’s een fijne visuele geheugensteun zijn.

Dit is een fijne manier van reizen: een verhaal maken en een deel schrijven. Wanneer je reist en op zoek bent naar een verhaal, kom je veel meer mensen tegen en zie je specialere dingen. Maar ook als hij gewoon op vakantie is, gaat hij wel op zoek naar een verhaal. Eigenlijk kan hij nooit meer écht op vakantie, grapte Bas tijdens ons gesprek.

Van reisverhalen naar een boek

Maar hoe anders is het om een boek te schrijven? In het geval van Achter de bergen is het geen groot verschil, omdat het een bundeling is van reisverhalen. Dit sluit dus aan op zijn normale werkwijze. Een van de andere boeken die Bas al schreef, Het wonder van Iowa, was wel heel anders. Dit ging namelijk over zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle, en was één verhaal. Dat zijn andere dingen om te maken. De vorm van Achter de bergen past bij zijn reisrapportages, maar het is wel extra bijzonder om deze in één boek bij elkaar te hebben.

Waar mensen zijn

Maar je hoeft niet altijd ver weg te gaan om een goed verhaal te maken. Ondanks dat Bas al veel mooie plekken heeft bezocht, maakt hij ook graag verhalen dichter bij huis. Uiteindelijk maakt de bestemming niet veel uit: als er maar een verhaal in zit. Bas vertelt ook vol passie over Vlaanderen, waar hij al eens Dit is Vlaanderen over schreef. Bijvoorbeeld over de blinde muren, en hoe je cultuur kan terugzien in het landschap.

Maar reizen in eigen omgeving kan ook mooi zijn. Bas tipt het boek Rotterdam: een ode aan inefficiëntie van Arjen van Veelen wanneer hij het heeft over lokale reisjournalistiek. Zelf is Bas onlangs verhuisd en zou hij in de toekomst ook verhalen willen schrijven over zijn lokale omgeving in de buurt van Nijmegen. Het voelt daar ook een beetje als het buitenland, geeft hij aan. Mensen zoeken ook daar bewust de rust op, dat zijn ook het soort verhalen die hij ook op reis zoekt. Bas heeft een bewuste voorliefde voor de plekken waar mensen zijn, geeft hij zelf aan.

Wat anders?

Zou Bas het leuk vinden om een keer in een ander genre te schrijven? Misschien een keer over sport, een non-fictie zoals Hard gras. Maar hij zegt ook dat, als je ergens in gespecialiseerd bent, is het zonde om het niet te gebruiken. Voorlopig blijft Bas dus bij de reisverhalen.

Een reisschrijver die Bas kan aanraden is Bill Bryson. En wat als hij eens wat anders wilt lezen? Dan tipt hij de boeken van uitgeverij Das Mag: zij maken erg mooie boeken. Verder kijkt hij op tegen Buwalda, deze noemt hij ‘buitenaards goed’. Buwalda is echt van een ander niveau, iets wat hij niet zou kunnen (maar ook niet naar streeft).

Achter de bergen

Het nieuwste boek van Bas van Oort, Achter de bergen, komt deze maand uit. Dit boek bevat 17 prachtige en soms ontroerende reisverhalen over de Alpen, met aandacht voor cultuur, natuur en veel meer. Lees ook mijn recensie hier. Dit is het eerste deel in een serie. Koop het boek Achter de bergen via bruna.nl.

De links naar bol.com en bruna.nl zijn partnerlinks, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.