Overig

Kobo Plus en de houdbaarheid van boeken

Samantha4016 views
Kobo Plus

Toen ik over Kobo Plus hoorde, de eBook-abonnementendienst van Kobo en bol.com, dacht ik: dat is nou tof. Tien euro per maand, een enorm aanbod aan boeken. Tot mijn stomme verbazing, las ik niet lang hierna de eerste negatieve meningen: ‘Wat een karig aanbod.’ ‘Boek X en Y staan er nog niet op.’ ‘Het zijn allemaal oude boeken.’ ‘Je moet drie boeken per maand lezen om de kosten eruit te halen.’

Vertel mij eens: sinds wanneer hebben boeken een houdbaarheidsdatum van een jaar? Is een thriller, Young Adult of (historische) roman ineens niet meer boeiend genoeg als hij een jaar en een dag geleden verschenen is? Of als er geen tv-serie of film aan gekoppeld is? Wat is dat toch met alles willen krijgen en niets willen geven? Ik heb mijn proefmaand net in laten gaan en ben meteen door het aanbod gegaan. Zo op het eerste oog zag ik al complete (thriller)series, maar ook de nieuwste boeken van Herman Koch en Kluun of de enorm populaire Judas (Astrid Holleeder) en HEX (Thomas Olde Heuvelt). En drie boeken per maand om de kosten eruit te halen? Als je een nieuw eBook koopt, ben je toch echt ook gewoon vijftien euro kwijt.

Koop een boek, steun de auteur

Het is geen groot geheim dat de auteur niet veel aan Kobo Plus verdient. Wat de exacte opbrengsten zijn, weet ik niet, maar ik weet wel dat het helemaal niet vreemd is dat uitgeverijen de abonnementendienst op deze manier inzetten. Lezers kunnen goedkoop kennismaken met oudere boeken van populaire auteurs. Lees je niet meer dan 20%, dan krijgen auteurs en uitgeverijen niet eens betaald voor de tijd die je hebt gelezen, terwijl je in de boekenwinkel ook niet zoveel bladzijden zou testen.

En kijk je smachtend uit naar het nieuwste deel? Koop hem dan als hij uitkomt! Als je het geld er niet voor over hebt, dan moet je ook niet klagen dat je hem niet als eerste kunt lezen.

Bonus: aanbod op Kobo Plus

Wie is er dan wel op de abonnementendienst te lezen? Nou, vrij veel! Ik noem een:
Lars Kepler
Saskia Noort
Hjorth Rosenfeldt
Tess Gerritsen
Isa Maron
David Lagercrantz
G. Forman
Estelle Makmane
Cassandra Clare
Jonas Jonasson
Claudia de Breij
Emma Cline

Meningen? Shoot!

Debuteerde op 5 juni 2018 bij Meulenhoff Boekerij met 'De witte kamer', dat de Gouden Strop won. Schreef ook de thrillers 'Zij die zwijgt' en 'De dwalenden'. Leest zelf van alles, van (historische) romans tot speculatieve fictie en van fantasy tot sciencefiction.

Laat een reactie achter