Events, uitjes en reizenOverig

Literaire plekken om te bezoeken in Londen

Iris504 views
Londen Tower Bridge

Heb je een trip naar Londen op de planning staan, óf een goede reden nodig om een ticket te boeken? Bezoek dan de volgende literaire plekken in de Engelse hoofdstad!

Shakespeare’s Globe Theater

Het oorspronkelijke Globe Theatre is gebouwd in 1598, en dit was de plek waar veel van William Shakespeare’s toneelstukken voor het eerst werden opgevoerd. Het theater overleefde de tand des tijds niet zomaar – er was een brand, en het werd (meerdere malen) gesloten. Het huidige theater is gebouwd in 1997 en naast voorstellingen kun je er ook een tentoonstelling over Shakespeare zien.

Adres: 21 New Globe Walk, London SE1 9DT, Verenigd Koninkrijk

Platform 9 ¾, Kings Cross Station

Ga naar Kings Cross Station en volg Harry, Ron en Hermelien naar de Hogwarts Express! Er staat vaak een rij van mensen die hun foto willen nemen met het karretje dat halverwege de muur is – net echt 😉 Je hoeft gelukkig niet het hele station door, de fotolocatie is naast de officiële Harry Potter shop te vinden.

Adres: Kings Cross Station, London N1 9AP, Verenigd Koninkrijk

Poets’ Corner, Westminster Abbey

In de Westminster Abbey is een volledige hoek gemaakt waar verschillende auteurs geëerd worden. Het graf van Chaucer was waarschijnlijk een van de eerste auteurs in de Westminster Abbey, maar inmiddels kun je ook de graven van Charles Dickens, Rudyard Kipling en Thomas Hardy bezoeken. Of de memorials van C.S. Lewis, Jane Austen of William Shakespeare. Bekijk ook de hele lijst met beroemde personen in de Westminster Abbey hier.

Adres: 20 Dean’s Yard, London SW1P 3PA

The British Library

Dit is de grootste (en nationale) bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk en er staan zo’n 150 miljoen documenten in de bibliotheek. In The British Library mag je – ook als je geen lid bent van de bibliotheek – de tentoonstellingen bekijken. Van het notitieboek van Leonardo Da Vinci tot de schrijftafel van Jane Austen – er is altijd wel iets te zien!

Adres: 96 Euston Rd, London NW1 2DB

Keats House

In het huis waar dichter John Keats ooit woonde, is nu een museum gevestigd. Ondanks dat Keats hier maar 2 jaar woonde, schijnen dit wel zijn meest productieve jaren te zijn geweest. Je kan hier werken van Keats bekijken, maar ook van andere auteurs zoals Mary Shelley.

Adres: 10 Keats Grove, London NW3 2RR

The George Inn

Deze 17-eeuwese pub heeft door de jaren heen al vele beroemde schrijvers bediend. Van zogezegd William Shakespeare tot Charles Dickens – die ook over de pub schreef in Little Dorrit – tot Chaucer, die bij de (helaas gesloopte) pub ernaast zijn pelgrimstocht naar Canterbury zou zijn gestart.

Adres: 75 Borough High St, London SE1 1NH

Sherlock Holmes Museum – 221B Baker Street

Meer weten over de fictieve detective Sherlock Holmes? Op naar 221B Baker Street! Op dit fictieve adres van de detective is een museum gewijd aan Arthur Conan Doyle’s detective. Fun fact: eigenlijk is dit adres ergens tussen nummer 237 en 241, maar ze hebben speciale toestemming om nummer 221B te gebruiken.

Adres: 221b Baker St, London NW1 6XE

Highgate Cemetery

Highgate Cemetery is de bekendste begraafplaats van Londen, met meer dan 53.000 graven. Er liggen dus ook een hoop auteurs begraven: bijvoorbeeld Karl Marx, George Eliot en Douglas Adams (The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy).

Adres: Swain’s Ln, London N6 6PJ

Charles Dickens Museum

Op de plek waar Dickens ooit Oliver Twist schreef staat nu een museum gewijd aan zijn werk. Dickens woonde hier van 1837-1839 en de sfeer ademt nog steeds een Victoriaans huis. Je kan het werk van Dickens en aan hem gelieerde auteurs bekijken.

Adres: 48-49 Doughty St, London WC1N 2LX

Word on the Water

Klaar met touren en zin om te shoppen? Ga dan naar Word on the Water – een boekhandel op een boot! Dit is toch uiterst charmant en een leuke manier om aan nieuwe boeken te komen.

Adres: Regent’s Canal Towpath, London N1C 4LW

Charing Cross Road

Of heb je net het boek 84 Charing Cross Road gelezen en wil je zien waar dit zich afspeelt? Helaas zit er op nummer 84 momenteel geen boekhandel, maar de straat staat wel bekend om haar tweedehands boekhandels. Tijd om te shoppen voor souvenirs!

Adres: Charing Cross Rd, London WC2H 0HF

The Grapes – Limehouse

Tijd voor een laatste literaire stop? Ga naar de pub The Grapes. De pub is zo’n 500 jaar oud en komt voor in de boeken van Sherlock Holmes, en in The Picture of Dorian Gray. De huidige eigenaar is Ian McKellen en hij schreef wat over de historie van de pub op hun website.

Adres: 76 Narrow St, London E14 8BP

Veel plezier!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.