Overig

Lockdown leestips

Iris436 views

Hele avonden binnen, onder een dekentje, weinig bezoek, bijna kerst(vakantie)… Is er geen beter moment om met een boek op de bank te kruipen en weg te dromen naar een andere wereld? Daarom geef ik vandaag 5 lockdown leestips.

Droomvakantie – Sarah Morgenthaler

Toen Graham Barnett zijn eetcafé de Tourist Trap noemde, was dat bedoeld als grapje. Nu zit hij vast aan het grillen van worstjes voor een eindeloze stroom toeristen, die hem allemaal irriteren. Zelfs de enige die rustig aan een tafeltje zit met haar boek… Twee weken in Alaska is niet de top van Zoey Caldwells bucketlist. Het is haar volledige bucketlist. Een blik op het bergstadje Moose Springs, en ze is verkocht. Maar wanneer een goede daad haar Grahams leven in schiet, ontdekt ze dat er meer is aan deze knorrige local dan ze kon vermoeden… en meer om lief te hebben in Moose Springs dan alleen de prachtige wildernis van Alaska.

Hou je van sneeuw en kou? Ga op boek-vakantie naar Alaska en lees Droomvakantie! De romantiek en de uitzichten zorgen ervoor dat je je omgeving vergeet. Lees ook mijn recensie hier. En vond je het leuk? Lees ook de andere delen Droomman en Droomuitzicht.

Wedden dat ik blijf – Marijke Vos

Debby haat files. En deadlines. En haar overvolle agenda. Dus wat houdt haar nog in de grote stad? Ze sluit een weddenschap af met haar zus Hilde: wie als eerste een mooi huis vindt – waar dan ook in Nederland – bepaalt in welk dorp ze gaan wonen. Hilde vertrekt als eerste naar het Brabantse platteland, waar ze met haar man en kinderen een monumentaal pand koopt. Debby tikt kort daarna een oude boerderij op de kop. Het is een opknappertje, maar met genoeg ruimte voor haar droom: een alpacaboerderij!

Haar nieuwe leventje blijkt echter toch niet zo idyllisch als gehoopt. Vijandige dorpsbewoners, een nukkige alpacafokker en verrassingen uit het verleden zorgen voor aardig wat oproer in het eens zo rustige dorp. En dan is er ook nog die ontzettend leuke dierenarts…

Blijf wat dichter bij huis en droom weg bij een alpacaboerderij en knappe dierenarts. Weg van alle files en dagelijkse beslommeringen zijn wel veel knappe mannen te vinden… Wedden dat ik blijf is zo filmisch geschreven dat ik het gevoel heb dat ik in Koningswoud rondloop. Lees ook mijn recensie hier.

Meneer Wilder en ik – Jonathan Coe

In de zomer van 1977 vertrekt de naïeve jonge vrouw Calista om op wereldreis te gaan. Via de Verenigde Staten komt ze terecht op een Grieks eiland dat wordt omgebouwd tot een filmset. Bij toeval werkt ze daar voor de fameuze regisseur Billy Wilder, over wie ze zo goed als niets weet. Maar de tijd die ze doorbrengt in dit luxueuze, onbekende oord zal haar voor altijd veranderen. Terwijl Calista geniet van het avontuur, realiseert Wilder zich dat zijn carrière zo goed als voorbij is. Niet langer geliefd in Hollywood heeft hij zijn nieuwe film laten financieren door Duitse producenten. Wanneer Calista hem volgt naar München voor het filmen van wat extra scènes, wordt ze deelgenoot van Wilders duistere familiegeschiedenis.
Meneer Wilder en ik is zowel een tedere coming-of-ageroman als een portret van een van de meest intrigerende mensen uit de filmwereld. De Britse meesterverteller Jonathan Coe schrijft meeslepend over het verstrijken van de tijd en roem, over het belang van familie, en de gevaarlijke aantrekkingskracht van nostalgie.

Meneer Wilder en ik is een coming-of-age roman waarmee Jonathan Coe veel indruk weet te maken. Van Griekenland tot Amerika: ook dit boek weet je mee te nemen over de hele wereld vanuit je eigen woonkamer. Lees ook hier mijn recensie.

Mijn (niet zo) perfecte leven – Sophie Kinsella

Katie heeft er genoeg van om een nobody te zijn. Daarom gaat ze werken op een trendy reclamebureau in Londen. Haar baas is een helse verschrikking, maar daar kan Katie wel tegen. Tot ze totaal onverwacht wordt ontslagen. Met al haar dromen in duigen gaat ze terug naar Somerset, waar haar vader een luxe biocamping is begonnen. En wie is een van de eerste gasten? Katie zweert wraak.

Mijn (niet zo) perfecte leven neemt je mee naar een biocamping op het Engelse platteland. Ook weer een fijne bestemming, wellicht om te bezoeken wanneer het weer veilig is. Tot die tijd kun je meelezen met Katie en haar perikelen. Mijn (niet zo) perfecte leven heeft alles: humor, vriendschap, een vleugje romantiek én een boodschap waarvan je gaat nadenken. Lees de recensie hier.

Retourtje Elzas – Margreet Maljers

Net als Jany genoeg geld bij elkaar gespaard heeft voor haar sabbatical, belt haar vroegere vriendin Lydia met een noodkreet. Jany is wantrouwig, want Lydia stond erom bekend dat ze mensen voor haar karretje spande. Toch laat ze zich overhalen, op voorwaarde dat ze genoeg tijd zal hebben om de Elzas te verkennen. Het is het begin van een levensveranderende tijd, en niet alleen voor Jany. Lezers zullen Jany in hun hart sluiten in dit romantische en schilderachtige verhaal van Margreet Maljers.

Op naar de Elzas met Margreet Maljers in dit boek! Lekker aan de bed&breakfast perikelen. Je wordt verleid door de wijngaarden en filmisch geschetste omgeving, maar je blijft voor de personages. Lees de recensie hier.

Weet je al welk boek je wilt halen? Dan heb ik één laatste tip: ga het boek kopen bij je lokale boekhandel. Met de lockdowns hebben de boekhandels het zwaar, dus bestel online bij je favoriete boekhandel en haal het op of laat het thuisbezorgen.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.