KookboekenOverig

Mijn favoriete kookboeken voor doordeweeks6 min leestijd

Iris279 views
Kookboek - Afbeelding van Dorothe via Pixabay

Een van mijn hobby’s is koken (en bakken). Niets leuker dan op een gemiddelde dinsdag wat heerlijks op tafel zetten, dus ik kook ook heel graag uit kookboeken. Maar welke kookboeken zijn geschikt voor doordeweeks – na het werk en op drukke dagen? Mijn favoriete kookboeken voor doordeweekse dagen op een rijtje:

1. Een – Jamie Oliver

Jamie Oliver, de favoriete chef van de lage landen, biedt met EEN: simpel & lekker uit 1 pan het ultieme gemakskookboek met simpele eenpansgerechten. Met meer dan 120 simpele, snelle recepten die allemaal te maken zijn in één (koeken)pan of ovenschaal. Dus elke dag lekker eten zonder uren in de keuken te staan en geen berg afwas. Elk recept maak je met maximaal acht ingrediënten en meer dan 50% van de gerechten bevat weinig tot geen vlees. Eén kookboek, heerlijk eten en blije gezichten gegarandeerd.

Jamie Oliver is een van mijn favoriete tv-koks. Ik bekijk graag zijn shows op 24Kitchen, en ben dol op zijn makkelijke recepten. Toen hij dus een boek uitbracht met allemaal eenpansgerechten, was ik super benieuwd! Inmiddels heb ik al meerdere malen uit het boek gekookt en ik ben er erg blij mee. De pastarecepten vind ik een kléin beetje valsspelen: hij gebruikt overal verse lasagnebladeren, deze kunnen meteen mee in dezelfde pan. Maar soms speel ik zelf ook vals: het is ook prima te doen met een tweede pan waarin je de pasta kookt. Zo zijn veel van zijn pastagerechten helemaal budget-proof. Mijn favo gerecht tot nu toe is de gebraden kip met honing, en extra leuk zijn de toetjes en zoete gerechten als afsluiter.

Koop hier Een van Jamie Oliver.

2. Half Baked Harvest, simpel gemakkelijk en smaakvol – Tieghan Gerard

In Half Baked Harvest – Simpel, gemakkelijk & smaakvol legt Tieghan Gerard je toegankelijk uit hoe je hartverwarmende gerechten maakt voor de beste verwenmomentjes. Eten waar je naar verlangt, graag de keuken voor induikt en eenmaal aan tafel of op de bank geniet van elke hap. Op het menu staat aardappelshakshuka, Griekse zalmfilet met gezouten feta, pittige pasta met wodkasaus en chocolademousse die in tien minuutjes klaar is. Met een mix van adembenemende fotografie en verrassende maar eenvoudige recepten is dit een kookboek vol ziel én zaligheid.

Onlangs kreeg ik dit boek cadeau en ik ben er super blij mee! Ik volgde Tieghan Gerard al op Instagram en het water loopt me in de mond bij haar foto’s. Bij het doorbladeren van dit boek kreeg ik dus ook zo’n enorme honger! Met een groot scala aan recepten – van ontbijt, tot vega, tot kip, tot zoetigheid – is het een zeer gevarieerd en prettig kookboek. De recepten zijn makkelijk te volgen en soms ook in een slowcooker of snelkookpan te maken – dan staan de verschillende bereidingswijzes uitgelegd. Erg fijn als je niet alle apparatuur in huis hebt! Plus alle persoonlijke notes bij de recepten vond ik extra leuk, dat voelt alsof je bij de kok in de keuken staat.

Koop hier Half Baked Harvest van Tieghan Gerard.

3. Vol smaak – Allerhande

Het Allerhande kookboek verleidt tot (leren) koken met verse ingrediënten. In ‘Vol Smaak’ staan veel verschillende recepten. Klassiekers als een Waldorfsalade (met pulled chicken) en een chili con carne (met bieflappen) of een gestoofde rodekool. Maar ook uitdagende recepten als een spaghetti met boerenkool en braadworst, meatloaf, Thaise tom kha kai, ’zelf kipnuggets maken’, een maaltijdsalade met gegrilde witte tonijnsteak, ovenschotel met zeevruchten, peren-tarte tatin of ijsbergstamppot met paprika en falafel. Met verse groente als basis staan in het boek ook tientallen vegetarische gerechten.

Kijk jij ook regelmatig op allerhande.nl voor inspiratie? Dan is het kookboek van Allerhande een goed idee. De recepten zijn simpel, zoals je gewend bent. Fijn voor alledaagse inspiratie. Sommige recepten zijn wel heel basic – zoals aardappelpuree – maar wel een goed basisboek.

Koop hier Vol Smaak van Allerhande.

4. 7x anders – Jamie Oliver

Nieuwe inspiratie nodig? Jamie Oliver schiet je te hulp! ‘7x anders’ bevat meer dan 120 spannende gerechten met je favoriete ingrediënten. Overheerlijke recepten met maximale smaak en minimaal gedoe.

Jamie Oliver is terug met meer dan 120 simpele en overheerlijke recepten. In 7 x anders maakt Jamie voor elke dag van de week spannende variaties met 18 favoriete alledaagse ingrediënten, van broccoli en paprika tot kipfilet en gehakt. En met maximaal 8 ingrediënten per recept kookt iedereen elke dag van de week een heerlijke maaltijd. Want Jamie brengt als geen ander gebruiksgemak en heerlijk eten samen in een prachtig nieuw kookboek.

Ja, ik ben dus fan van Jamie Oliver. In 7x Anders staat inspiratie voor als je nét een keer wat anders wil. Ik kijk vaak in de koelkast of supermarktfolder voordat ik dit boek open. Heb ik nog heel veel aubergines? Even kijken wat Jamie daarmee kan. Of zin in een avondje vis? Dan blader ik naar dat hoofdstuk. De recepten zijn goed te volgen en je hebt weinig ingrediënten nodig. Soms zijn er wel ingrediënten die niet overal te vinden zijn in de Nederlandse supermarkt, maar met wat creativiteit is dat zo op te lossen.

Koop hier 7x Anders van Jamie Oliver.

5. Het grote Kookmutsjes kook- en bakboek – Najat & Nadia

Op alle socialkanalen smullen miljoenen fans van de Kookmutsjes! Naar aanleiding van de vele verzoeken van de immens grote en trouwe fanbase komen oprichters en zusjes Najat en Nadia met Het grote Kookmutsjes kook- en bakboek. In dit boek vind je maar liefst 80 nieuwe recepten met de duidelijke stap-voor-stapuitleg en -foto’s waar de Kookmutsjes om bekend staan

De zussen combineren verschillende keukens met elkaar. Van Marokkaans tot Italiaans en van Turks tot Surinaams en Aziatisch. En natuurlijk mooie combinaties van Hollandse pot. Nederland is nu eenmaal een multicultureel land, en het tweetal vindt niets leuker dan dit ook in de keuken terug te laten komen.

Zin in iets meer variatie? De kookmutsjes hebben heerlijke kruidige gerechten uit verschillende keukens. Een keer wat anders van de standaard AGV’tjes doordeweeks, nietwaar? Door de vele afbeeldingen zijn de recepten heel makkelijk om te volgen: ziet het er nog ongeveer uit als de foto? Lekker verder koken dan maar. De recepten zijn heerlijk kruidig en super goed te volgen, dus ondanks dat de recepten wat wereldser zijn dan uit bovenstaande kookboeken zijn ze heel goed te doen, ook doordeweeks.

Eet smakelijk!

*Een aantal links in dit bericht zijn partnerlinks van bol.com. Dit betekent dat ik een klein percentage ontvang wanneer je het boek via een van de bovenstaande links koopt.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van chicklit tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.