FeelgoodNew AdultOverig

Mijn favoriete tropes in romantische boeken

Iris1201 views
romance reading tropes readalicious

Onlangs las ik een aantal heerlijke romans – waarin een aantal tropes regelmatig terugkwamen. Deze week in de #bbbookstagram challenge op Instagram mocht je een aantal boeken showen met je favoriete trope (zie ook de coverfoto van dit artikel!)… tijd om jullie eens meer te vertellen over romantische tropes die ik de laatste tijd érg kon waarderen.

Wat is een trope?

Een trope is een literaire term voor een plotapparaat of karaktereigenschap dat vaak wordt gebruikt in een genre. Tropes die je waarschijnlijk meteen herkent zijn bijvoorbeeld de love triangle, of schurken die de wereld willen overnemen in een superheldenverhaal. De tropes zijn herkenbaar voor lezers en vaak populair, waardoor veel schrijvers er gebruik van maken. Voor romantische boeken zijn er honderden verschillende tropes, maar als je er op gaat letten zul je er meestal wel een tegenkomen in de boeken die je leest!

Fake dating

Mijn eerste favoriete trope is de fake-dating trope! Hierin doen de karakters alsof ze daten om bijvoorbeeld familie of vrienden om te tuin te leiden, maar het zal je zeker niet verrassen als er hier tóch gevoelens bij komen kijken. Romantisch toch? 😉 Deze trope kom je onder andere tegen in The Spanish Love Deception en De liefdeshypothese. Ook in het nieuwe boek van Ali Hazelwood, Love on the Brain, schijnt deze trope voor te komen – dus hiervan heb ik alvast de Illumnicrate editie besteld. Ik ben zo benieuwd! Op Goodreads kun je de lijst met fake-dating-trope boeken hier bekijken. Heb jij al veel boeken met de fake-dating-trope gelezen?

Enemies-to-lovers

De enemies-to-lovers trope is ook een hele fijne om te lezen – en komt ook heel veel voor. Het is precies wat je denkt dat het is: de karakters beginnen als vijanden / op verkeerde voet, maar worden alsnog verliefd en eindigen als geliefden. Deze trope gebruikte Jane Austen al in Pride & Prejudice, maar ook in recentere boeken zoals A Court of Thorns and Roses en Uit bloed en as komt deze trope voor.
Bekijk de lijst met enemies-to-lovers boeken op Goodreads voor leesinspiratie!

Er is maar één bed

Een wat minder prominenten trope die je toch regelmatig tegenkomt is dat de twee beoogde lovers ergens moeten overnachten, maar dan blijkt er maar één bed te zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval in The Spanish Love Deception en Londen & Seattle. Het delen van een bed leidt gegarandeerd tot ongemakkelijke momenten: gaan we delen, of gaat er iemand op de bank/stoel/grond slapen? En bij het delen van het bed, worden de lovers dan niet per ongeluk in elkaars armen wakker? Succes gegarandeerd. Ook hiervan kun je op Goodreads een leeslijst vinden.

Love triangle

Een trope die veel terugkwam in de dystopische YA-literatuur is de love triange. Was jij team Peeta of team Gale? Team Edward of team Jakob? In deze trope is het ook weer simpel: de hoofdpersoon heeft twee potentiële love interests waar ze uit moet kiezen. Vaak merk je in de fandoms dat er dan twee kampen bestaan, want sommige mensen hebben voorkeur voor de ene love interest en anderen voor de andere.

Combinatie

En als je goed oplet, zie je dat veel tropes worden gecombineerd in boeken. Bijvoorbeeld in The Spanish Love Deception, waar de enemies-to-lovers gaan fake-daten en dan blijkt er natuurlijk maar één bed te zijn. Je kan als auteur dus helemaal los gaan met de tropes die je gebruikt! Bekijk ook deze lijst met 101 tropes voor schrijvers van romantische boeken voor inspiratie.

Welke romance tropes zijn jouw favoriet?

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.