Overig

Mijn leesjaar 2022

Iris439 views
2022 - Afbeelding van Igor via Pixabay

Het is de laatste dag van 2022 – hoog tijd om de balans op te maken! Afgelopen jaar las ik meer boeken dan gemiddeld: ik las in 2022 maar liefst 105 boeken. Maar wat waren mijn favoriete boeken? Welke boeken zou ik jullie écht aanraden?

Mijn favorieten

Ik heb in 2022 vier series gelezen waar ik helemaal weg van was: De Genezer van Zalindov-serie van Lynette Noni, de Blood and Ash-serie van Jennifer L. Armentrout, de Grisha-serie van Leigh Bardugo (beetje late to the party maar oh wat was deze fijn. Ik ben ook meteen de Netflix-serie nogmaals gaan kijken en wil nu ook alle mogelijke merchandise hebben). Dus vooral fantasy! Maar ik heb het idee dat goede fantasyboeken gewoon vaak in series komen. Gelukkig maar, nietwaar? 😉

En daarnaast de Ridgewood Hall-serie van Marijke Vos. Deze Ridgewood Hall-serie is echt een fijne moderne klassieker voor fans van period drama en (familie)mysteries. Ik heb de ebooks gelezen, maar volgend jaar kun je ze in paperbacks met doorlopende ruggen kopen (die staat al op mijn wishlist), en een pocketeditie in het tijdschriftenvak!

En welke stand-alones zou ik aanraden? Als je zin hebt in een smutty romance moet je de BookTok-hypes The Spanish Love Deception of De liefdeshypothese (en Love on the brain) oppakken. De boeken die me echt enorm raakten waren: Toen winter zomer werd van Emily Henry, Vallen en opstaan van Sarah Turner en Drie dates van Beth O’Leary. Oh nog twee boeken die indruk op me maakten: Verboden terrein van Louise Kennedy en Het feest van de eeuw van Taylor Jenkins Reed: ik was hier echt weg van!

De twee interessantste thrillers van dit jaar vond ik Een perfecte dag van Romy Hausmann en Advocaat van de duivel van Steve Cavanagh. Een thriller waarin de rechercheur op zoek gaat naar de dader is leuk, maar deze twee thrillers hadden juist een heel ander perspectief!

Reisboeken

Nieuw op Readalicious is dat ik meer reisgidsen en boeken met reisinspiratie ben gaan recenseren. Ik heb ze voor de liefhebbers ook in de categorie ‘Reisboeken‘ gezet. Zouden jullie het ook fijn vinden als ik ook reisgidsen per stad etc. ga recenseren? Laat het vooral weten in de comments!

Interviews

Ook nieuw zijn de interviews op Readalicious! Omdat het natuurlijk altijd leuk is om te horen wat andere auteurs lezen, hoe ze schrijven en alle andere tips die ze kunnen geven. Hebben jullie nog voorstellen wie ik zou moeten interviewen? Ik hoor het graag! Of ben je een auteur en denk je: hè, ze vindt mijn boek vast leuk én ik sta open voor een interview? Dan mag je ook altijd emailen naar contact@readalicious.nl (of een DM sturen op Instagram).

Statistieken

En als je naar de statistieken kijkt? Onlangs in het artikel Gelezen boeken bijhouden: welke manieren zijn er? vertelde ik al over Storygraph. Dit leek me een goed moment om mijn statistieken eens te evalueren, eigenlijk een beetje je Spotify wrap-up, maar dan van boeken. Voor liefhebbers: vanaf 1 januari kun je écht je Storygraph wrap-up openen.

Welke recensies waren populair?

Het online verkeer op Readalicious steeg enorm en daar ben ik heel blij mee. Dus hallo nieuwe lezers! Ik ben ook nog even in de website statistieken gedoken om te kijken welke recensies veel werden gelezen. De recensies in de laatste maanden van het jaar hebben natuurlijk minder tijd gehad om page views te verzamelen, maar over heel 2022 zijn deze 5 recensies het meest gelezen:

  1. Gewetenloos – Karin Slaughter
  2. Vier wandelaars & een Siciliaan – Marion Pauw, Elle van Rijn, Roos Schlikker & Femmetje de Wind
  3. Dwaalspoor – Suzanne Vermeer
  4. The Spanish Love Deception – Elena Armas
  5. Black friday – Maren Stoffels

Een leuke mix van genres! En zo zie je maar, ondanks dat The Spanish Love Deception op BookTok véél meer aandacht kreeg, werden andere recensies juist beter gelezen op mijn website. Verder lazen jullie graag de artikelen over gratis luisterboeken op Spotify, welke boeken verfilmd werden afgelopen jaar en aankomende schrijfwedstrijden. Ik zal dit ook voor jullie in de gaten blijven houden!

BookTok

Over BookTok gesproken: Readalicious kon natuurlijk niet achterblijven! Ik ben niet enorm actief op TikTok, de blog blijft voorlopig nog de main focus. Maar als je het leuk vind, kun je me zeker gaan volgen:

@readalicious Heb jij Red, White & Royal Blue al gelezen? 👑 Ik – tot mijn grote schaamte – nog niet 😳. Van een goede vriendin mocht ik haar editie lenen en die is echt práchtig! Het artwork, de sprayed edges, de kleuren.. Ik kan alleen maar hopen dat de inhoud net zo tof is. Heb jij ‘m al gelezen? #caseymcquiston #redwhiteandroyalblue #booktok #booktokNL #boektok #boektokNL #boek #boeken #bookstagrammers #bookstagram #bookstagramNL #royalbook #royalromance #romance #book #books #read #reader #specialedition ♬ original sound – frozendessertsupplies

Maar blijf ook vooral op Instagram kijken, want daar kun je me ook blijven volgen. Stuur me vooral een berichtje als je een leuk boek spot, een aanrader weet, of even wil kletsen over boeken!

@readalicious
Readalicious

@readalicious

  • Het maakt niet uit of je houdt van wegdromen met reisverhalen of dat je daadwerkelijk een treinreis (of meer!) wilt plannen: Tussen de rails leest als een trein. Ook een heel fijn boek om soms op te pakken en over één bestemming te lezen, bijvoorbeeld als je in de trein zit. Zo droom je weg naar de Trans-Azië express of de Bergensbanen van Bergen naar Oslo! 🚂

Inmiddels weten veel mensen dat de trein naar Parijs, Londen en Berlijn een goede optie is. Maar wat als je nog verder gaat? In Tussen de rails zijn de bestemmingen divers, én een stukje verder. 🚆 Het is soms een aantal dagen reizen, maar wanneer je reist met de trein is de reis een deel van je avontuur. In het boek Tussen de rails van Sander groen staan 35 treinreizen in Europa: van België tot de Baltische Staten tot Servië. ⛰️
Met dit boek laat Groen dat ook zien: het treinreizen hoeft niet beperkt te blijven tot de bekende bestemmingen, maar the sky is the limit. Zelf ga ik komende zomer naar Mallorca op vakantie en zelfs op dat eiland staat een treinreis aangeraden. Die heb ik dus meteen genoteerd! 

Ik ben groot fan van reisboeken die praktisch én persoonlijk zijn, en dat is ook het geval bij Tussen de rails. Groen vertelt over zijn reis, waardoor je zelf mee kan dromen naar de trein en naar de eindbestemming. Zijn stijl is gedetailleerd, beschrijvend maar ook met soms humor en spanning. Hierdoor leest het lekker weg.

Daarnaast staat het boek vol praktische tips. Van de lokale reisplanners tot de beste en goedkoopste manier om tickets te kopen: je kan na het lezen meteen zelf aan de slag met je reis plannen. Er wordt ook aangegeven in welke periode je kan reizen, of accommodaties onderweg. Ook staan er meerdere lijstjes in het boek: de 10 mooiste spoorweghotels, treinromans of spoorwegmusea. Genoeg informatie dus, je raakt niet snel het spoor bijster!

#tussenderails #sandergroen #treinreizen #reisboek #reisboeken #bookstagram #bookstagramnl #instabook #instaread #travelbook #travelgram #lezenisleuk #vakantielezen 
Gekregen van @spectrumboeken @groenopreis
  • Heb je de nieuwe romantische klassiekers van @atlascontact al gezien? Ik ben er zo weg van dat ze nu staan te pronken in m'n home office. 👩‍💻 Zo kan ik er de hele dag naar kijken als ik thuis aan het werk ben 💕

Welke boeken heb jij een speciaal plekje in huis gegeven? 📚

De romantische klassiekers zijn deze zomer te koop voor maar €15 per stuk! Meer informatie over deze serie via atlascontact.nl/romantischeklassiekers

#romantischeklassiekers #klassiekers #BookTok #booktoknl #bookstagram #bookstagramnl #trotsenvooroordeel #woestehoogten #norwegianwood #degrotegatsby #madamebovary #laatmenooitalleen #kruisendelijnen #annakarenina #dejarenvanonschuld #ongeduld  Gekregen via @bookinfluencerscom en @atlascontact #spon
  • Als je houdt van de influencer-wereld, dan is Oversharing een super intrigerend boek om te lezen. Ondanks het minder sympathieke karakter van Iris moet je blíjven lezen, het is heel knap hoe Fallon haar neerzet zonder meteen een karikatuur van haar te maken. Heel sterk geschreven en onmogelijk om weg te leggen! 

Vier jaar geleden stortte Iris' haar leven in elkaar. Ze had een huis, een man, de belofte van een gezin. Nu is ze gescheiden en verhuurt ze haar logeerkamer om rond te komen. En dat was allemaal de schuld van Maddy. Als blijkt dat Maddy een opkomende gezinsinfluencer is, gaat Iris haar volgen. Maar al snel wordt het obsessief, en loopt het uit de hand...

Oversharing deelt verschillende perspectieven. Het verhaal van Iris lees je in de eerste persoon, maar na een tijdje wordt dit afgewisseld met het perspectief van Maddy, in het derde persoon. Hierdoor lees je ook over de keerzijde van het leven als influencer, en met welke issues zij worstelt. Ook Maddy's man Lee vertelt zijn verhaal in de derde persoon. 
Met deze verschillende perspectieven en manieren van vertellen probeert het verhaal je te sturen om mee te leven met Iris, ondanks dat haar acties steeds gekker worden. 

Iris is gedreven door wraak en ondanks dat de scènes iets zieligs hebben (ik bedoel, achter de bosjes van de buren liggen? Gaat het wel goed met je?), weet Fallon dit te combineren met een hoop humor. Hierdoor moest ik ook heel erg lachen om het boek. Het verhaal is bizar en Iris kruipt in de slachtofferrol - ze deed me een beetje denken aan June uit Yellowface. 

Gelukkig ontwikkelt Iris' karakter wel gaandeweg het verhaal. Ik blijf maar minder sympathiek vinden, maar ze leert wel naar zichzelf kijken, en merkt dat haar vrienden en familie (en hun issues) beter op. Maar je blijft voornamelijk lezen omdat het zó bizar is dat je niet weg kan kijken! 

#oversharing #janefallon #read #book #bookstagram #bookstagramnl #instabook #instaread #booksaboutinfluencers #lezen #lezenisleuk #ikleesnl #nederlandselezers Boek gekregen van @uitgeverijdefontein #spon
Het maakt niet uit of je houdt van wegdromen met reisverhalen of dat je daadwerkelijk een treinreis (of meer!) wilt plannen: Tussen de rails leest als een trein. Ook een heel fijn boek om soms op te pakken en over één bestemming te lezen, bijvoorbeeld als je in de trein zit. Zo droom je weg naar de Trans-Azië express of de Bergensbanen van Bergen naar Oslo! 🚂

Inmiddels weten veel mensen dat de trein naar Parijs, Londen en Berlijn een goede optie is. Maar wat als je nog verder gaat? In Tussen de rails zijn de bestemmingen divers, én een stukje verder. 🚆 Het is soms een aantal dagen reizen, maar wanneer je reist met de trein is de reis een deel van je avontuur. In het boek Tussen de rails van Sander groen staan 35 treinreizen in Europa: van België tot de Baltische Staten tot Servië. ⛰️
Met dit boek laat Groen dat ook zien: het treinreizen hoeft niet beperkt te blijven tot de bekende bestemmingen, maar the sky is the limit. Zelf ga ik komende zomer naar Mallorca op vakantie en zelfs op dat eiland staat een treinreis aangeraden. Die heb ik dus meteen genoteerd! 

Ik ben groot fan van reisboeken die praktisch én persoonlijk zijn, en dat is ook het geval bij Tussen de rails. Groen vertelt over zijn reis, waardoor je zelf mee kan dromen naar de trein en naar de eindbestemming. Zijn stijl is gedetailleerd, beschrijvend maar ook met soms humor en spanning. Hierdoor leest het lekker weg.

Daarnaast staat het boek vol praktische tips. Van de lokale reisplanners tot de beste en goedkoopste manier om tickets te kopen: je kan na het lezen meteen zelf aan de slag met je reis plannen. Er wordt ook aangegeven in welke periode je kan reizen, of accommodaties onderweg. Ook staan er meerdere lijstjes in het boek: de 10 mooiste spoorweghotels, treinromans of spoorwegmusea. Genoeg informatie dus, je raakt niet snel het spoor bijster!

#tussenderails #sandergroen #treinreizen #reisboek #reisboeken #bookstagram #bookstagramnl #instabook #instaread #travelbook #travelgram #lezenisleuk #vakantielezen 
Gekregen van @spectrumboeken @groenopreis
Het maakt niet uit of je houdt van wegdromen met reisverhalen of dat je daadwerkelijk een treinreis (of meer!) wilt plannen: Tussen de rails leest als een trein. Ook een heel fijn boek om soms op te pakken en over één bestemming te lezen, bijvoorbeeld als je in de trein zit. Zo droom je weg naar de Trans-Azië express of de Bergensbanen van Bergen naar Oslo! 🚂 Inmiddels weten veel mensen dat de trein naar Parijs, Londen en Berlijn een goede optie is. Maar wat als je nog verder gaat? In Tussen de rails zijn de bestemmingen divers, én een stukje verder. 🚆 Het is soms een aantal dagen reizen, maar wanneer je reist met de trein is de reis een deel van je avontuur. In het boek Tussen de rails van Sander groen staan 35 treinreizen in Europa: van België tot de Baltische Staten tot Servië. ⛰️ Met dit boek laat Groen dat ook zien: het treinreizen hoeft niet beperkt te blijven tot de bekende bestemmingen, maar the sky is the limit. Zelf ga ik komende zomer naar Mallorca op vakantie en zelfs op dat eiland staat een treinreis aangeraden. Die heb ik dus meteen genoteerd! Ik ben groot fan van reisboeken die praktisch én persoonlijk zijn, en dat is ook het geval bij Tussen de rails. Groen vertelt over zijn reis, waardoor je zelf mee kan dromen naar de trein en naar de eindbestemming. Zijn stijl is gedetailleerd, beschrijvend maar ook met soms humor en spanning. Hierdoor leest het lekker weg. Daarnaast staat het boek vol praktische tips. Van de lokale reisplanners tot de beste en goedkoopste manier om tickets te kopen: je kan na het lezen meteen zelf aan de slag met je reis plannen. Er wordt ook aangegeven in welke periode je kan reizen, of accommodaties onderweg. Ook staan er meerdere lijstjes in het boek: de 10 mooiste spoorweghotels, treinromans of spoorwegmusea. Genoeg informatie dus, je raakt niet snel het spoor bijster! #tussenderails #sandergroen #treinreizen #reisboek #reisboeken #bookstagram #bookstagramnl #instabook #instaread #travelbook #travelgram #lezenisleuk #vakantielezen Gekregen van @spectrumboeken @groenopreis
2 dagen ago
View on Instagram |
1/3
Heb je de nieuwe romantische klassiekers van @atlascontact al gezien? Ik ben er zo weg van dat ze nu staan te pronken in m'n home office. 👩‍💻 Zo kan ik er de hele dag naar kijken als ik thuis aan het werk ben 💕

Welke boeken heb jij een speciaal plekje in huis gegeven? 📚

De romantische klassiekers zijn deze zomer te koop voor maar €15 per stuk! Meer informatie over deze serie via atlascontact.nl/romantischeklassiekers

#romantischeklassiekers #klassiekers #BookTok #booktoknl #bookstagram #bookstagramnl #trotsenvooroordeel #woestehoogten #norwegianwood #degrotegatsby #madamebovary #laatmenooitalleen #kruisendelijnen #annakarenina #dejarenvanonschuld #ongeduld  Gekregen via @bookinfluencerscom en @atlascontact #spon
Heb je de nieuwe romantische klassiekers van @atlascontact al gezien? Ik ben er zo weg van dat ze nu staan te pronken in m'n home office. 👩‍💻 Zo kan ik er de hele dag naar kijken als ik thuis aan het werk ben 💕 Welke boeken heb jij een speciaal plekje in huis gegeven? 📚 De romantische klassiekers zijn deze zomer te koop voor maar €15 per stuk! Meer informatie over deze serie via atlascontact.nl/romantischeklassiekers #romantischeklassiekers #klassiekers #BookTok #booktoknl #bookstagram #bookstagramnl #trotsenvooroordeel #woestehoogten #norwegianwood #degrotegatsby #madamebovary #laatmenooitalleen #kruisendelijnen #annakarenina #dejarenvanonschuld #ongeduld Gekregen via @bookinfluencerscom en @atlascontact #spon
3 dagen ago
View on Instagram |
2/3
Als je houdt van de influencer-wereld, dan is Oversharing een super intrigerend boek om te lezen. Ondanks het minder sympathieke karakter van Iris moet je blíjven lezen, het is heel knap hoe Fallon haar neerzet zonder meteen een karikatuur van haar te maken. Heel sterk geschreven en onmogelijk om weg te leggen! 

Vier jaar geleden stortte Iris' haar leven in elkaar. Ze had een huis, een man, de belofte van een gezin. Nu is ze gescheiden en verhuurt ze haar logeerkamer om rond te komen. En dat was allemaal de schuld van Maddy. Als blijkt dat Maddy een opkomende gezinsinfluencer is, gaat Iris haar volgen. Maar al snel wordt het obsessief, en loopt het uit de hand...

Oversharing deelt verschillende perspectieven. Het verhaal van Iris lees je in de eerste persoon, maar na een tijdje wordt dit afgewisseld met het perspectief van Maddy, in het derde persoon. Hierdoor lees je ook over de keerzijde van het leven als influencer, en met welke issues zij worstelt. Ook Maddy's man Lee vertelt zijn verhaal in de derde persoon. 
Met deze verschillende perspectieven en manieren van vertellen probeert het verhaal je te sturen om mee te leven met Iris, ondanks dat haar acties steeds gekker worden. 

Iris is gedreven door wraak en ondanks dat de scènes iets zieligs hebben (ik bedoel, achter de bosjes van de buren liggen? Gaat het wel goed met je?), weet Fallon dit te combineren met een hoop humor. Hierdoor moest ik ook heel erg lachen om het boek. Het verhaal is bizar en Iris kruipt in de slachtofferrol - ze deed me een beetje denken aan June uit Yellowface. 

Gelukkig ontwikkelt Iris' karakter wel gaandeweg het verhaal. Ik blijf maar minder sympathiek vinden, maar ze leert wel naar zichzelf kijken, en merkt dat haar vrienden en familie (en hun issues) beter op. Maar je blijft voornamelijk lezen omdat het zó bizar is dat je niet weg kan kijken! 

#oversharing #janefallon #read #book #bookstagram #bookstagramnl #instabook #instaread #booksaboutinfluencers #lezen #lezenisleuk #ikleesnl #nederlandselezers Boek gekregen van @uitgeverijdefontein #spon
Als je houdt van de influencer-wereld, dan is Oversharing een super intrigerend boek om te lezen. Ondanks het minder sympathieke karakter van Iris moet je blíjven lezen, het is heel knap hoe Fallon haar neerzet zonder meteen een karikatuur van haar te maken. Heel sterk geschreven en onmogelijk om weg te leggen! Vier jaar geleden stortte Iris' haar leven in elkaar. Ze had een huis, een man, de belofte van een gezin. Nu is ze gescheiden en verhuurt ze haar logeerkamer om rond te komen. En dat was allemaal de schuld van Maddy. Als blijkt dat Maddy een opkomende gezinsinfluencer is, gaat Iris haar volgen. Maar al snel wordt het obsessief, en loopt het uit de hand… Oversharing deelt verschillende perspectieven. Het verhaal van Iris lees je in de eerste persoon, maar na een tijdje wordt dit afgewisseld met het perspectief van Maddy, in het derde persoon. Hierdoor lees je ook over de keerzijde van het leven als influencer, en met welke issues zij worstelt. Ook Maddy's man Lee vertelt zijn verhaal in de derde persoon. Met deze verschillende perspectieven en manieren van vertellen probeert het verhaal je te sturen om mee te leven met Iris, ondanks dat haar acties steeds gekker worden. Iris is gedreven door wraak en ondanks dat de scènes iets zieligs hebben (ik bedoel, achter de bosjes van de buren liggen? Gaat het wel goed met je?), weet Fallon dit te combineren met een hoop humor. Hierdoor moest ik ook heel erg lachen om het boek. Het verhaal is bizar en Iris kruipt in de slachtofferrol – ze deed me een beetje denken aan June uit Yellowface. Gelukkig ontwikkelt Iris' karakter wel gaandeweg het verhaal. Ik blijf maar minder sympathiek vinden, maar ze leert wel naar zichzelf kijken, en merkt dat haar vrienden en familie (en hun issues) beter op. Maar je blijft voornamelijk lezen omdat het zó bizar is dat je niet weg kan kijken! #oversharing #janefallon #read #book #bookstagram #bookstagramnl #instabook #instaread #booksaboutinfluencers #lezen #lezenisleuk #ikleesnl #nederlandselezers Boek gekregen van @uitgeverijdefontein #spon
4 dagen ago
View on Instagram |
3/3


Ik wens jullie een fijne jaarwisseling en een gelukkig, gezond en mooi 2023 – vol mooie boeken!

Veel liefs,
Iris

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.